Sok iskolásnak fáj a háta

Egyre több gyerek küzd hátfájással, és a tendencia a kor előrehaladtával csak romlik. Mire a tinédzserkort elérik, ötből két gyerek komoly hátfájással küzd, de csak a gyerekek 7 százaléka kap megfelelő kezelést. Ez azért is aggasztó, mert a hátfájós gyerekekből nagyobb eséllyel lesznek hátfájós felnőttek, amikor már még nehezebb segíteni a problémán.

Az ohiói Nationwide Children’s Hospital munkatársai végeztek kutatást, amelyben korábbi elemzéseket vizsgáltak. Az eredmények összevetésekor kiderült, hogy a hát alsó részét érintő fájdalom a hétévesek 1 százalékát érinti, míg a tízéveseknél már 6 százalékos ez az arány. A kutatókat is megdöbbentette, hogy míg sokak szerint a hátfájás az idősek betegsége, a 14-16 éves kamaszok 18 százaléka panaszkodik arról, hogy fáj a háta.

Ez is lehet az oka

A kutatást vezető dr. James McDonald szerint annak, ha egy gyerek krónikus hátfájással küzd, számos oka lehet. Ezek között szerepel a sport és egyéb testmozgás, a gyors növekedés, a korábbi hátfájdalom, illetve a családban gyakran előforduló hátfájás. A nők körében egyébként általában gyakoribb a probléma, mint a férfiaknál.

A szakemberek szerint fontos volna, hogy a probléma csökkentése érdekében az óvodák és az iskolák rendszeres tartásjavító és hátizomfejlesztő tornákat iktassanak a tantervbe.