Répatorta és társai

A földközi-tengeri térségben és Földünk néhány más részén körülbelül 25 fajtája létezik. Egész évben kapható, mindennapos étkezésünk része. Minden gyerek ismeri, még mondókában is találkozhatunk vele, sőt virtuális múzeuma is van.

Közép-Európában tulajdonképpen csak a vad sárgarépa létezik. Ez az, amelyet a boltban és a piacon kaphatnunk. Sok máshoz hasonlóan ezt is egyszerűen csak nemesítették, hogy jobb ízű legyen.

A sárgarépa komoly A-vitamin forrás. Ez a vitamin teszi lehetővé, hogy félhomályban és színesen lássunk. Ráadásul a bőrt is óvja a naptól. A sárgarépában megtalálható bétakarotin véd a rák ellen. 100 g sárgarépa 8,5 mg bétakarotint, 290 mg káliumot és 28 kalóriát tartalmaz.

Öregedésgátló és immunerősítő

A sárgarépa nagyon egészséges, érdemes rászoktatni a gyermekünket, hogy naponta legalább egy pohár répalevet megigyon. Ivólé készítése során a répából eltávolítjuk a nehezen emészthető rostokat Bár a rostok segítik az emésztést, a bennük eltárolt tápanyaghoz nem jut hozzá a szervezet. A nyersen elfogyasztott répában található bétakarotinnak csak mintegy 1%-a hasznosul. A répalében lévő bétakarotint viszont szinte 100%-ban hasznosítja a szervezetünk.

A répalé rákellenes hatású, sőt rákgyógyító tulajdonsága is ismert. A bétakarotin antioxidáns, így az öregedési folyamatot is lassítja, és a bőrnek is jót tesz. Napi két pohár sárgarépalé elfogyasztása akár 70%-kal is növelheti immunitásunkat.

Nyersen vagy főzve?

Általános nézet, hogy a nyers répa fogyasztása egészségesebb. Ez azonban nem teljesen igaz. Ha a répát nem lé formájában fogyasztjuk, a szervezetünk, a sárgarépa sejtes felépítése miatt, nem tud hozzájutni a hasznos anyagokhoz.

Nem mindegy azonban, hogyan főzzük. Egy dán kutatás szerint, ha a répát egyben főzzük meg, rákellenes hatása akár 25%-kal nagyobb lehet, mint előszeletelve.

A főzés és párolás alatt jobban megőrződnek az antioxidánsok, főleg a karotenoidok, mint amikor olajban sütjük. Ráadásul egy 2002-es tanulmány szerint a főtt sárgarépában megnövekszik a bétakarotin szint. A szervezet a bétakarotint A-vitaminná alakítja, melynek fontos szerepe van a látásban, csontnövesztésben és az immunrendszer szabályozásában.

Az is igaz, hogy a főzés során tönkremegy a zöldségben lévő C-vitamin. Összességében mégis tény, hogy a legtöbb (ha nem az összes többi) zöldségtől eltérően a sárgarépáról elmondható, hogy főzve táplálóbb, mint nyersen (kivéve, ha léként fogyasztjuk). A főzés során részben feloldódnak a sejtfalak, ami lehetővé teszi a hogy a szervezet hozzájusson a bennük lévő tápanyagokhoz.

A sárgarépa széles körűen felhasználható, jellegzetes ízesítője számos ételünknek, de önálló fogások – leves, főzelék, saláta, sőt sütemény – is készülhet belőle. A főtt sárgarépa jobb ízű, ha a főzőlevéhez egy kis almalét is adunk.

Sárgarépa saláta

500 g sárgarépa
2-3 alma
citromlé
cukor
olivaolaj (ezzel a legjobb ízű)
(aprított mandula, mogyoró)

Mossuk és hámozzuk meg a répát és az almát, és kézzel vagy robotgéppel reszeljük le. Keverjük össze ízlés szerint citromlével és cukorral és egy-két kanál olajjal. Megszórhatjuk aprított mandulával vagy mogyoróval, majd hagyjuk fél órát állni a hűtőszekrényben.

Egy másik változat szerint a reszelt répát és almát tökmaggal, tökmag olajjal és zsírszegény joghurttal keverjük össze.

Répatorta

Hozzávalók:
300 g liszt
2 kk fahéj
1 kk sütőpor
0,5 kk szódabikarbóna
200 g aprószemű barnacukor
4 tojás
250 ml olaj
1 narancs reszelt héja
1 citrom reszelt héja
200 g répa, apróra reszelve
150 g dió, felaprítva
227 g konzerves ananász, jól lecsorgatva és felaprítva (opcionális)

Hozzávalók a túrókrémes cukormázhoz:
125 g vaj, szoba hőmérsékleten
50 g porcukor
250 g krémtúró

Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt – 150 C fokra a légkeverésest, 130 C fokra a gázzal működőt. Egy 20 cm átmérőjű, 10 cm mély tepsit sütőpapírral bélelünk ki. Átrostáljuk a lisztet, a fahéjat, a sütőport és a szódabikarbónát, majd hozzáadjuk a cukrot. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk az olajat, a citrusok héját, végül a répát, majd az egészet hozzáadjuk a lisztes keverékhez. Belekeverjük a diót és az ananászt is. A masszát belekanalazzuk a sütőformába, majd 1 óra 20 percig sütjük, vagy addig amíg kiállja a tűpróbát. Miután megsült, hűlni hagyjuk.

A cukormázhoz habosítsuk fel a vajat és a porcukrot, amíg puha és krémes lesz, majd adjuk hozzá a túrókrémet. A kapott keveréket hűlni hagyjuk, amíg megsűrűsödik, de még kenhető. Ezután, vastag rétegben a torta tetejére kenjük.

Sárgarépa-pakolás

A megtisztított, lereszelt sárgarépát kevés vajjal vagy margarinnal összekeverjük, és felvisszük a bőrre. Puhító, regeneráló, tápláló hatású. Vigyázat! Színezi a bőrt, ezért ne hagyjuk sokáig rajta!

(Forrás: Carrot Benefits, Carrots – Nutrition and Good Health, angolból fordította: Harrach Orsolya, Répatorta)