Jók-e még a rövid lejáratú tejtermékek?

Legtöbbször azért akciós egy termék, mert rövid lejáratú, és főként a tejtermékek esnek ebben a kategóriába. Néhányan már kidobják a hűtőjükből az élelmiszereket, ha lejártak, pedig pár napot rá lehet számolni a feltüntetett lejárati időpontra. Vagy mégsem? Ne ijedjünk meg, ha a boltban egy eleve tartós tejterméken közeli lejárati időt látunk.

Kiváló dolog a hűtőszekrény, mert lelassítja a mikroorganizmusok (baktériumok és főképp penészgombák) szaporodását az élelmiszereinken. A jégszekrények azonban csupán a múlt század első felében váltak közismertté. Előtte másképp kellett tartósítani. Ennek egyik módja az erjesztés volt.

Némelyik nagyon sokáig eláll

Technológiailag magasabb tudást igénylő, ám még mindig egyszerű savanyítással elkészíthető friss tejtermék a túró. Míg a friss tej eltarthatósága szobahőmérsékleten kb. 2 nap, addig e savanyított tejszármazékok akár több mint egy hétig is eltarthatók. A sajtok készítése magasabb technológiai ismereteket igényelnek a tejoltó ismerete és az érlelés feltételeinek biztosítása miatt. E termékek eltarthatósága pedig jellegtől függően 1-2 héttől akár pár év is lehet.

Ne ijedjünk meg tehát, ha a boltban egy eleve tartós tejterméken közeli lejárati időt látunk. Vegyük meg bátran, mert biztosan jó, és nem kell sietni az elfogyasztásával. A magam részéről ittam már 3 hete lejárt kefirt, és a kissé magasabb szénsavtartalom mellett semmi egyéb minőségi változást nem éreztem benne – vagyis érettebb lett a termék. A lágy sajtok esetében pedig kifejezetten a lejáratosakat keresem, mert azokat már nem kell olyan sokáig érlelni, hogy igazán finomak legyenek.

A fentiek a gyümölcsjoghurtokra és egyéb cukrozott termékekre korlátozottan érvényesek. A cukrot ugyanis szeret az élőflóra is, így könnyen felfalhatja előlünk, ha sokat késlekedünk. Bár amíg a pohárban nincs túlnyomás és felpúposodott fólia, addig biztosan nincs baj.

Bízzunk hát őseink tartósítási módszereiben és a szimatunkban!