Eppur si muove!

Az élet nagy rendező. Egy óra időkülönbséggel kaptam két hírt a homeopátiával kapcsolatban. Az első arról szólt, hogy „a homeopátia hatástalan, sőt a betegek félrevezetésével még árthat is, hiszen elvonja őket a bizonyítottan hatékony orvosi terápiáktól… állításai valószerűtlenek, és nem állnak összhangban a kémia és fizika elfogadott elméleteivel”.

A nagy tekintélyű Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC), amelyet az európai nemzeti tudományos akadémiák 2001-ben hoztak létre, állásfoglalásában leszögezte: „a homeopátiás készítményeknek a klinikumban tapasztalt bármilyen állítólagos hatása a placebo-effektussal magyarázható… A homeopátiát támogató tudományos állítások valószerűtlenek, és nem állnak összhangban a kémia és fizika elfogadott elméleteivel.”

És ha mégis?

Természetesen hogy jönnék „mezei természetgyógyászként” ahhoz, hogy vitassam a tekintélyes európai akadémiai testület bármelyik megállapítását? Nem is teszem, csak halkan megjegyzem, hogy amikor Galileit a Föld mozgására vonatkozó tanainak visszavonására kényszerítették, közben a legenda szerint végig halkan morogta maga elé, hogy „Eppur si muove!” (Mégis mozog!). Tudjuk, hogy ez a nézete egyáltalán nem volt összhangban a tudomány akkor elfogadott elméleteivel…

És akkor itt a második hír: két napja járt nálam konzultáción egy ötvenes férfi. Idegi eredetű fájdalmaira ajánlottam a Hypericum homeopátiás szert. Ma hívott telefonon azzal, hogy fájdalmai már az első bevétel után enyhültek, és végig tudta aludni az éjszakát.

Úgyhogy kedves tudósok, nagy tiszteletű EASAC, figyelmükbe ajánlom a placebo hatás eme legújabb bizonyítékát.

És közben remélem, hogy a karaván azért haladhat tovább.
Eppur si muove!

Kürti Gábor
www.kurtigabor.com

Cikkünk forrása: Gyógyszer nélküli egészség Facebook-csoport