Gyógynövények a szép bőrért

Szerényen nőnek az út szélén, az erdőkben és réteken, többnyire jelentéktelenek. De tudjuk, sok növényben, virágban gyógyító erő lakozik, amely nem csak az egészséget segíti elő, hanem széppé is tesz. A növényekből készült krémek, maszkok vagy testápolók sugárzó arcszínt, bársonyos bőrt kölcsönözhetnek. Lássuk, hogy melyik növény mely bőrtípusra alkalmas.

Ligetszépe és borágó

Amikor a ligetszépe és a borágó magjait kipréseljük, ezek gamma-linolénsavban gazdag értékes olajat bocsátanak ki. Különösen a neurodermatitiszben szenvedőknek hiányzik ez a zsírsav, mivel a bőrük nem képes eleget termelni. A ligetszépéből vagy a borágóból készült krém nem csak elegendő zsírt biztosít a neurodermatitiszben szenvedő bőr számára, hanem enyhíti a viszketést, és erősíti a bőr védőköpenyét is.

Aloe vera

Számos krémben, testápolóban és bőrtisztítóban van aloe vera gél, amit a sivatagi liliom vastag, húsos leveléből nyernek. Az aloe vera segíti a bőr regenerálódását és a nedvesség megőrzését, ezért a gél különösen alkalmas száraz bőrre. A neurodermatitisz, a pikkelysömör vagy az ekcéma, de bőrszennyeződések, pattanások vagy mitesszerek esetén is segíthet. A gél hűtő hatása enyhülést hoz napégésnél és szúnyogcsípésnél is.

Orbáncfű: csak a piros olaja valódi

Varázsmogyoró

A varázsmogyorónak (hamamelis) gyulladáscsökkentő hatása van, ezt a sok tanninnak köszönheti. Számos krém és kenőcs összetevője, jó sebkezeléshez, de ekcéma, neurodermatitisz és pikkelysömör esetén is. A varázsmogyoró csökkenti a bőr faggyútermelését és finomítja a pórusokat.

Orbáncfű

Az orbáncfű világossárga virágai mindig a nyári napforduló táján nyílnak. Ha a virágokat leszedjük és olajba tesszük, piros színűre vált. Az orbáncfűolaj nyugtató hatású, gátolja a gyulladást és a baktériumok szaporodását. Ápolja a törékeny, repedezett bőrt, a hegszövetet, és segít könnyű égési sérüléseknél, vérömlenyeknél.

Szuhar

Már a napkeleti bölcsek is tudták, mi a jó: az arany és a tömjén mellé mirhát is adtak ajándékként a kis Jézusnak. A mirha a szuhar gyantája. A mirhát már az ókori Egyiptomban is használják szépségápolásra. Ma a gyanta helyett a szuhar szárított virágját használják. Az ebből készült kivonatoknak fertőtlenítő, bőrnyugtató hatásuk van, ezért különösen alkalmasak az érzékeny, szennyezett bőrre.

Kamilla

Gyógynövényként a kamilla igazi mindenes. Nemcsak matricin és bisabolol illóolajat tartalmaz, hanem apigenint is. A kamilla-kivonatok ápolják az irritált, különösen érzékeny, száraz bőrt, és nedvességgel látják el. A kamillából készült tisztító krém lefekvés előtt megnyugtatja a bőrt, a maszk intenzív ápolást biztosít.

Árnika

Az árnika elsősorban a magasabb helyeken nő, és éppen a népszerűsége miatt védelem alatt áll. A sárga virágok tele vannak illóolajokkal. Ezeknek nyugtató, bőrkisimító hatásuk van, hidratálják és védik azt a környezeti hatásoktól.

Zsálya

A zsálya tanninokban és illóolajokban gazdag. A gyógynövény nemcsak torokfájás és túlzott izzadás esetén segít, hanem fontos szerepet játszik a bőrápolásban is. Fertőtlenítő hatása miatt a zsálya szűkíti a pórusokat, és így simább, finomabb bőrt biztosít. Gyulladáscsökkentő hatása révén segít leküzdeni a pattanásokat és a mitesszereket is.

Páfrányfenyő

A páfrányfenyő leveleiből nyert kivonatot elsősorban vérkeringési rendellenességek kezelésére használják, de a bőrápolásban is sok kozmetikum tartalmaz páfrányfenyő-kivonatot, mert feszessé teszi a bőrt és megelőzi a ráncok kialakulását. A növény elősegíti a sejtek megújulását és a bőr vérkeringését. A páfrányfenyő gyulladáscsökkentő, és védi a bőrt a szabad gyököktől. A simító hatása miatt a páfrányfenyő elsősorban az érett bőrre használható.

(Németből fordította: Koncz László)