Szenvedélybetegségek, függőségek (2.)

Az emberi személyiség az egyik legösszetettebb, legizgalmasabb téma, amivel valaha találkoztam. Ahány ember, annyiféle finomhangolás létezik, ezeket tanulmányozni hihetetlenül érdekes munka. Tulajdonságaink, személyiségjegyeink tesznek bennünket egyedivé. Ahhoz, hogy komoly függőség, szenvedélybetegség kialakuljon, nagyon sok tényezőnek kell egybeesnie.

5-ös személyiségek

  • utazásfüggőség
  • kalandfüggőség
  • dohányzás
  • alkoholizmus, drogfüggőség

Az 5-ösök kalandfüggősége kimerülhet a párkapcsolati hűtlenségben, de egyre veszélyesebb kalandok keresésében is. Mindig izgalmasabb, változatosabb kalandokra vágynak, szükségük van egy bizonyos idegfeszültségre, nyugtalanságra a kielégüléshez. Egy idő után súlyos kiégés lehet ebből, ekkor drogokhoz, alkoholhoz nyúlnak. Az is előfordul, hogy kábultan mennek kalandokat keresni, ami nagyon veszélyes vállalkozás.

Sok 5-ös súlyos utazásfüggő, ezt általában a pénztárcájuk bánja. Egyre messzebb merészkednek, ha itthon kell maradniuk, szó szerint nem kapnak levegőt, elvonási tüneteik lesznek. A változatosság igénye, az új információk begyűjtése hajtja őket, a bőröndből élnek, nem képesek megmaradni egy helyben sokáig. Ebből még eladósodás is lehet. Főleg manapság, a kecsegtető kölcsönök világában. Az 5-ösök imádnak repülni, mindenhová repülőgéppel utaznak, ez növeli a költségeiket.

Sok 5-ös karakterű ember a dohányzás rabja. Ők azok, akik nem érzik szabadnak magukat, füstölnek, teleszívják a tüdejüket a látszólagos szabad levegővel. Ezzel egyértelműen súlyos károkat okoznak a légzőszerveiknek, amelyek az 5-ösök legsebezhetőbb pontjai.

A drogozás, a mámor keresése is menekülés a kötöttségből. Rövid időre, de szabadnak érzik magukat, bármit megtehetnek, lebeghetnek, repülhetnek, nincsenek korlátok, határok. Rossz párkapcsolatban élő 5-ösök nagyon gyakran dohányosok, alkoholisták, drogfüggők. Nincs elég erejük a kitöréshez, ezért pótszerekhez nyúlnak.

A játékfüggőség veszélyes lehet

6-os személyiségek

  • tisztaságmánia
  • betegségfüggőség
  • szépségfüggőség
  • családfüggőség
  • szerelemfüggőség

A 6-osok elsődlegesen a családjukhoz, otthonukhoz kötődhetnek kórosan. A „tyúkanyó” effektus már közelít a függéshez, nem tud a szerettei nélkül élni, inkább mindent megtesz, hogy maga mellett tudhassa őket. Retteg az egyedül maradástól, képes mindenre, hogy a gyerekei vele maradjanak. Zsarolást is bevethet, főleg a betegségekkel manipulál, ebből pedig ki is alakul a betegségfüggőség, enyhébb esetben a hipochondria. Bizonytalanságában úgy érzi, ő csak akkor szerethető, ha gyenge, elesett vagy súlyos beteg. Akkor törődnek vele.

A szépség, szépítésfüggés is gyakori a 6-osok körében. Sokuk a lakásdíszítést viszi túlzásba, minden pénzt arra fordít, mániákusan csinosítgat, rendezget. Ha nem teheti, nagyon szenved. Ez általában együtt jár a tisztaságmániával, ragyog a padló, minden steril, emiatt a családja rosszul érzi magát az otthonban. A 6-os ezeket a párja, vagy családja érdektelensége miatt teszi, elismerésre vágyik, mindig többet, jobbat akar adni, de túlzásokba esik, és sajnos leszokni sem képes róla.

Manapság a szépségfüggőség egyre nagyobb méreteket ölt. Főleg a plasztikázás vált már kóros mániává, és sajnos a 6-osok nagyon fogékonyak erre. A hibás önképük miatt képesek teljesen eltorzítani a testüket, és ami szomorú, ettől sem lesznek soha jobban, mindig másra van szükségük. A végén a károsodások már visszafordíthatatlanokká válnak, és nem oldódott meg semmi.

Sok 6-os személyiségű ember válhat a szerelem rabjává is. Szomjazik a szépre, jóra, romantikára, minden egyes párkapcsolatban az álmait kergeti. Olyanok is vannak, akik minden partnerbe szerelmesek, és nagyon sokat csalódnak emiatt, de képtelenek nem érezni ezt a magasztos érzést.

A 6-osok az elhanyagolás miatt lesznek alkoholfüggők. Mindent elkövetnek a családjukért, szerelmükért, de senkitől nem kapnak érte egy jó szót. Ezek után inkább a mámorba menekülnek, addig sem kell szembenézniük a csalódásokkal.

Betegségfüggőségük pedig egyenesen vezeti őket a gyógyszerfüggésbe, már nem képesek altatók, fájdalomcsillapítók nélkül élni. Ez nagyon tragikus véghez vezethet náluk.

7-es személyiségek

  • fanatizmus (vallási, ezoterikus, kihívásfüggés)
  • dohányzás
  • alkoholizmus
  • gyógyszer- vagy drogfüggés, vagy ezek kombinációja
  • társfüggőség

A 7-esek súlyossá vált depressziója szinte kivétel nélkül függőségekhez vezethet. A drog, gyógyszer, alkohol kombinálása is igen gyakori az egyre erőteljesebb hatás elérése érdekében. Megpróbálnak ebből a világból menekülni! A 7-es emberek hidegnek tűnnek, de nagyon mély érzésűek. Ezt jól titkolják, érzelmeiket nem képesek kifejezni, emiatt sok esetben elszigetelődnek, magányossá válhatnak. Ők tudják a legjobban, mit is jelent a társas magány! A Halak csillagjegyhez tartozó 7-es szám ezért hajlamosabbá teszi őket a bódító szerek használatára, és ők lesznek ezektől a legbetegebbek, hiszen nagyon érzékeny a szervezetük a mérgekre. Nem is tanácsos szintetikus, vegyi anyagokkal élniük, legjobb, ha minden bajukra találnak alternatív megoldást. Társuk elvesztése következtében gyakran elveszítik önkontrolljukat, erkölcsi tartásukat. A veszteséget nem dolgozzák fel megfelelően, hanem pótszerekkel akarják megoldani. Túl görcsösek, ezért a tudatmódosítást választják. A szeretett személy érdektelensége, elutasítása is trauma a számukra, náluk a függőség egyenlő a meneküléssel. A 7-eseket a legnehezebb kigyógyítani függőségükből, pedig születetten bennük van az öngyógyító erő. Ezt kell felébreszteni, akkor eredményes lesz a kezelés. Sajnos sok 7-es nem is kíván kigyógyulni, mivel ott a „másik” világban jobban érzi magát, boldogabb, nincsenek problémái (látszólag…). Az is gond, hogy a szerek hatása gyengül, egyre nagyobb mennyiség váltja ki a kívánt érzést, ezért a kör bezárul… Elsősorban az kell a gyógyuláshoz, hogy ők maguk akarjanak meggyógyulni, ne mások hatására keressék fel a terapeutát, orvost, mert akkor a gyógyulás látszólagos, inkább az a célja, hogy megfeleljen valakinek, aki rábeszélte az elvonóra. A visszaesés legbiztosabb módja ez a taktika!

A 7-es személyiségek fanatikus vallásossága is függőség! Kell egy biztos pont az életükben, ezt a hit adja. Nincs ezzel baj, ha tudják, hol a határ. Ha a vallásosság már minden percben jelen van, mindenre megoldást nyújt, akkor megeshet, hogy szekták hálójába kerülnek. Fanatizmusuk ilyen esetekben teljes anyagi csődöt is jelenthet.

Más fanatizmus is jelen lehet a 7-esek életében, ilyen a megfelelési kényszer, erre a legjobb példa a hegymászók élete. Makacsul, sokszor meggondolatlanul követik álmaikat, mindent feláldoznak érte. Bizonyítási kényszertől hajtva teszik kockára az életüket. Egyre magasabbra törnek, mert a mámor hatása elillan, hamar új kihívásokra áhítoznak. Sosem állnak le, kizárólag a halál oldja meg ezt a fajta függőséget. A 7-es személyiségek gyakran válnak áldozattá, ha ez gyermekkortól így van, sajnos felnőtt korban is folytatódik, sok esetben azért lesznek áldozatok, hogy törődést kapjanak, sajnálatot, sőt aberrációk is kialakulhatnak, pl. mazochizmus, ami már szenvedéllyé is válhat.

8-as személyiségek

  • játékszenvedély
  • pénzfüggőség
  • kockázatfüggőség
  • munkamánia
  • sikerfüggőség

A 8-asok igazi kemény, makacs, hajthatatlan emberek, ezért ritkán esnek bűnbe a bódító szerektől. Mondhatjuk úgy is, hogy nincs idejük rá, mert a munkamániájuk mellett nem engedhetik meg maguknak, hogy ne legyenek józanok. Ez még előny is lehet, meg az is, hogy egy pozitív 8-as jól ismeri saját határait, és tartja a mértéket a fogyasztásban. Tudja, hogy sikereket elérni legjobb józanul. Sikerorientáltsága, karriervágya viszont komoly függőséghez vezethet, mert abban nem ismeri a mértéket. Pénzfüggősége alantas módszerekre késztetheti, veszélyes üzleteket köthet. Ennek talaján kialakul a kockázatfüggés, ezzel párhuzamosan a játékszenvedély is. A szerencsejáték-függés nagyon komoly dolog, teljes anyagi csődbe taszíthatja a szerencsétlen embert, hajléktalanná válhat, és öngyilkosságba menekülhet. Munka- és pénzfüggőségük a megfelelésnek tudható be, elsősorban maguknak akarnak bizonyítani. Kóros mértékben vágyakoznak a hatalomra, gazdagságra, sikerre. Családjukat hanyagolják emiatt, életük nagy részében a pénzzel és az üzlettel foglalkoznak. Tőzsdéznek, mániákusan lesik az árfolyamokat, éjjel-nappal a kockázatokon jár az eszük. Ezekért az izgalmakért élnek. Ha beindul a dolog, fütyülnek a kockázatokra is, azzal se törődnek, hogy a 8-as miatt kiegyenlítődik a számlájuk, lecsúszhatnak, veszíthetnek, függőségük elvakulttá teszi őket.

9-es személyiségek

  • erőszakfüggőség (katonáskodás, önbíráskodás)
  • kóros, eltúlzott hősködés
  • tökéletesség érzése (kóros maximalizmus)

A 9-esek gyakran esnek az úgynevezett „megmentő” csapdájába. Emiatt keresik a veszélyeket, ahol hőssé válhatnak. Ezért az életüket is képesek kockára tenni. Vágynak az elismerésre, kitüntetésre, bátorságuk valamilyen méltatására. Valószínű, hogy gyermekként nem kaptak elég dicséretet, szeretetet, vagy agresszív környezetben éltek, igazságtalanságok közepette. Felnőttként aztán bizonyítani akarják bátorságukat, önfeláldozásukat. A másik szenvedélyük az ököljog használata. Keresik az összetűzéseket, hogy a verekedések kiprovokálása által valamilyen kielégüléshez jussanak. Jó példa erre a futballhuligánság és a szórakozóhelyek ügyeletes rosszfiúi, akik mindenhol balhét szítanak.

Az a 9-es, aki nem agresszív, inkább elvonul, és távol tartja magát ettől a függőségtől. Sajnos az is megeshet, hogy a remete típusú gyerek otthon agresszió áldozata lesz, szó szerint kénytelen ő is erőszakhoz folyamodni, ha életben akar maradni, aztán már szépen beleszokik ebbe az erőfitogtatásba.

A 9-esek maximalizmusa is kórossá válhat, mindenkitől a tökélyt várja el, önmagától elsősorban, és általában józan marad. Ezért a gyógyszerek, drogok, alkohol fogyasztásában ritkán lépi át a határt, mert nem szereti elveszteni az önkontrollját.

Túl erős igazságérzete miatt az önbíráskodás-függőség is fennáll! Ha egyszer megérzi az ízét az igazságosztásnak, nagyon belemélyedhet. Szinte naponta érezhet késztetést a bűnösök felkutatására, bosszúvágya nem ismer határokat. Ez nagyon veszélyes viselkedés, főleg a hősködéssel együtt. Tökéletesség-érzésük akkor éri el a tetőfokát, ha már mindenkit lenéznek, és mindent jobban tudnak másoknál.

11-es személyiségek

  • alkoholfüggőség
  • drogfüggőség
  • adrenalinfüggés
  • technikafüggés

A 11-esek közül sokan ellenállhatatlan vágyat éreznek a veszélyes kalandok iránt. Egyre elképesztőbb sportokat, szabadidős tevékenységeket próbálnak ki, életveszélybe is sodorhatják magukat ezek által. A test számukra eszköz, amin keresztül adrenalin-függőségük kielégülhet. Ezek már nagyon szélsőséges esetek. Ha az izgalom, az új kihívások hiányoznak az életükből, gyakran pótszerekhez nyúlnak. Ezt teszik abban az esetben is, ha a meg nem értettség érzése már elviselhetetlen a számukra. Akkor inkább mámorba, ködbe burkolóznak, elfelejtve a fizikai világ ostobaságát.

A 11-es szám komoly kihívás a tulajdonosának! Állandó feszültséget kelt, és ha ezt nem képes a megfelelő módon kezelni, akkor valahogyan oldani kell. Erre való az alkohol! Amikor fátyolosra ihatják magukat, nincsenek gátlásaik, a 11-es belső égető tüze lelohad. A 11-es személyiség fokozottan öntörvényű, sok esetben direkt keresi a bajt, a harci sérülésekre pedig büszke. Ha rákaptak valamilyen bódító szerre, nagyon nehezen gyógyíthatók! Már gyermekkorban láthatóak lehetnek a feszültségek jeleli, érdemes ezeket valami hasznos, egészséges dologgal oldani. Mindenképpen meg kell, hogy kapják a személyes szabadságot, különc az ízlésük, zseniális az újító képességük, de ha nem értik meg őket, mindig falakba ütköznek, elzüllhetnek.

A műszaki berendezések iránti érdeklődés is okozhat kóros függést. Az ilyen 11-es személyiség mindig megveszi a legújabb technikai csodákat, mit sem törődve azzal, hogy a családja közben nélkülöz. Az új csodakütyüt sem élvezi sokáig, mert állandóan valami zseniálisabb szerkezetet keres. Ez teljes csődhöz, eladósodáshoz vezethet.

22-es személyiségek

  • társfüggőség
  • munkamánia
  • szexmánia
  • gyűjtögetési kényszer

A 22-esek a legnehezebben kezelhető társfüggők! Ha valakit a magukénak éreznek, képtelenek elengedni. Az sem érdekli őket, ha a másik fél már kilépne, ők akkor is ragaszkodnak hozzá. Emiatt mindenki elmenekül a közelükből, és a végén magányosak maradhatnak. Rossz anyai kapcsolat, szeretethiány még fokozza a függőséget. A birtoklási vágy a szeretetéhségből fakad, és abból, hogy rettegéssel tölti el őket az egyedül élés esélye. Sajnos sok esetben mégis ez lesz az osztályrészük.

Kórosan kötődhetnek tárgyakhoz is, sok esetben fel is halmoznak mindent, őrizgetik a múlt emlékeit.

A 22-esek komoly munkamániába eshetnek, ez nagyon gyakori náluk. Hatalmas erőt ölnek az előrejutásba, pihenni nem képesek. Többet bírnak az átlagembereknél, de az már kóros, ha a boldogságot is a munkában keresik. Idős korukig hajtanak, így űzve el a magány érzését. Amíg szükség van a munkájukra, addig boldogok is.

Ama vágyuk, hogy valami „nagyot” elérjenek az életben, nem hagyja nyugodni őket, ha csalódnak, depresszióssá válhatnak, ami egyenes út lehet az alkohol- és gyógyszerfüggéshez. Egyedül élés esetén erre nagyon nagy a kísértés!

A 22-es személyiségű ember szereti a szexet, előfordul, hogy azt is túlzásba viszi. Van, aki abban leli örömét, hogy beszél róla, képtelen más témát találni, ezzel idegesítve a környezetét. Perverz szexuális játékoktól is függővé válhatnak a 22-esek.

Láthatjuk tehát, hogy mennyi kísértés fenyeget bennünket, olyanok, amelyekből aztán kóros szenvedély is válhat. A mérték megtartása a legjobb módja annak, hogy a függőségeket kordában tartsuk. A modern világban ez nem is könnyű feladat. A számítógép- és telefonfüggés, számítógépes játékszenvedély már minden karaktert elérhet. Manapság ezek gyakori függések, és ami szomorú, hogy gyermekkorban alakulnak ki. Gyermekeink, unokáink egészséges élete rajtunk, felnőtteken is múlik. Ne mutassunk rossz példát, foglalkozzunk a kicsikkel, tanítsuk meg őket játszani, sportolni!

A cikk előző részét ide kattintva olvashatják.

Kiresné Vincze Ilona
parapszichológus, szakíró, Reiki mester
(személyiségelemzés, gyereknevelési és párkapcsolati
tanácsadás a numerológia, kronobiológia, asztrológia
segítségével, Bach terápia, Reiki kezelések, képzések)
Egyedi kártyakirakások!
Bejelentkezés: 06 30 570 34 49
szamdoktor@gmail.com