A bőrünk is a lélek tükre

Az olyan megállapítások, mint „szégyenében elpirul”, vagy „ki tudnék ugrani a bőrömből” megmutatják, mennyire kapcsolódik egymáshoz a bőr és a lélek. Az öröm, a szégyen vagy a harag miatti pirulás abból adódik, hogy az arcbőr vérellátása rövid időre fokozódik. A rémülettől sápadtak leszünk, mert a vér szív felé áramlása reflexszerűen erősödik.

Az érzelmi állapot e rövid távú hatásai mellett a bőr hosszabb ideig tartó károsodását is okozhatja. A stressz, a bánat és más mentális terhelések hirtelen vörös foltokat vagy bőrhibákat okozhatnak.

A környezeti hatásokkal szembeni túlérzékenységi reakciók lehetnek a bőrproblémák okai, amelyek a szokásos krémekkel már nem rejthetők el. Ezzel szemben a pozitív hangulatok pozitív hatással vannak a bőrre. Azok, akik kiegyensúlyozottak és boldogok, belülről sugároznak.

A bőrhibának mentális oka is lehet

Amikor a bőrbetegségek befolyásolják az életminőséget

Előfordulhat az ellenkezője is, nevezetesen, hogy a bőrbetegségek válnak a mentális problémák előidézőivé. A súlyos bőrbetegségben szenvedők súlyosan, vagy még súlyosabban károsodhatnak az életminőségükben, például, szívbetegség vagy cukorbetegség esetén.

A Német Bőrgyógyászati Társaság (DDG) szerint az ártalmatlan krónikus csalánkiütés például vélhetően befolyásolja az érintett betegek érzelmeit, társadalmi életét és életerejét – ugyanolyan mértékben, mint a szívkoszorúér-betegség.

A különböző bőrbetegségek, például pikkelysömör, atópiás bőrgyulladás vagy akne életminőségre gyakorolt hatását speciális kérdőívekkel vizsgálták.

Megkérdezték többek között, hogy vajon a bőrbetegek mennyire szenvednek betegségüktől, milyen erősen érintik őket a bőrbetegségek az egyéb szervrendszeri betegségekhez képest, és hogy a dermatológusok mennyire képesek csökkenteni a betegek téves diagnózisát és terápiáját.

Az ilyen standardizált életminőség-értékelést több éve használják a betegség tüneteinek felmérésére és az akut és krónikus bőrbetegségek terápiás kezelésénél, valamint az új kezelési módszerek osztályozására. Az eredmények azt mutatják, hogy a bőrbetegségeket nem szabad elutasítani olyan „hangulati rendellenességek” vagy „kozmetikai károsodások” miatt, amelyekkel a betegeknek egyszerűen együtt kell élniük.

A jobb tanácsadás a gyógyulás sikeréhez vezet

Az életminőség-kutatás is bizonyítja a „beszélő gyógyászat” jelentőségét a bőrbetegek számára. Egy Jenából származó tanulmány azt mutatja, hogy a hajhullásos betegek életminősége jobban összefügg a betegség lelki feldolgozásával, mint az objektív tünetekkel.

Annak érdekében, hogy a bőrgyógyász segíthessen a betegeinek, részletes tanácsadásra van szükség.

(Németből fordította: Koncz László)