Szenvedélybetegségek, függőségek (1.)

Az emberi személyiség az egyik legösszetettebb, legizgalmasabb téma, amivel valaha találkoztam. Ahány ember, annyiféle finomhangolás létezik, ezeket tanulmányozni hihetetlenül érdekes munka. Tulajdonságaink, személyiségjegyeink tesznek bennünket egyedivé. Ahhoz, hogy komoly függőség, szenvedélybetegség kialakuljon, nagyon sok tényezőnek kell egybeesnie.

Mindig tanulok újat, fedezek fel területeket, köszönhetően annak, hogy sok vendég jár hozzám. Amikor tanulni kezdtem, leginkább saját családomat és szűk baráti körömet elemeztem. Mondhatom, nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki betekintést adott az életébe, egyéniségébe, problémáiba. Rengeteget fejlődtem általuk, így egyre jobban tudok segíteni azoknak, akik változtatni szeretnének az életükön, esetleges negatív tulajdonságaikon.

Evéskényszer

Diplomamunkámat a függőségekből írtam, azóta is ez az egyik kedvenc témám. Tanulmányokat végeztem a különböző karakterű embereken, és amit itt most röviden leírok, leginkább tájékoztató jellegű. Ahhoz, hogy komoly függőség, szenvedélybetegség kialakuljon, nagyon sok tényezőnek kell egybeesnie, tehát részletes elemzést, alapos vizsgálatot igényel egy-egy eset. A legtöbb, függőségben élő ember sosem ismeri el, hogy beteg, vagy túlzásokba esik. Ez az egyik legnagyobb kihívása manapság a pszichiátriának, orvostudománynak.

1-es személyiségek
(1-én, 10-én, 19-én, 28-án születettek, és mindenki, akinek 1-es van a karakterszámában)

  • hatalomfüggőség (főképpen a 19-eseknél)
  • birtoklásfüggőség
  • versenyfüggőség
  • alkohol- és drogfüggőség ritkán alakul ki, de szélsőséges esetekben előfordul

Az 1-es személyiségek nehezen viselik a vereséget, legyen szó munkáról, kapcsolatról, sportról, játékról. Belebetegednek, ha az őket megillető „trónt” más bitorolja, vagy elnyeri. A mellőzés miatt gyakran fordulnak az alkoholhoz vigaszért. Ha nem tudnak a munkájukban vezető pozícióba kerülni, akkor gyakran a családjukban élik ki irányítói hajlamaikat. Ha nem ütköznek ellenállásba, akkor el is szemtelenednek, túlzásba viszik a hatalom gyakorlását. Ha odahaza sem képes az 1-es megteremteni a királyságot, akkor keres valami sportágat, amiben kitűnhet. Ez az egyenes út a sport- vagy versenyfüggőséghez. Minden szabadidejét mozgással tölti, a hétvégéin versenyekre jár, komoly élsportolói elszántsággal készül egy-egy megmérettetésre, a kihívások nélkül üres az élete. Mivel győztes típus, az első helyezés kielégültséget okoz neki. Gyűjti a trófeákat, érmeket, elismeréseket, amiket otthon nem kap meg. Legnagyobb fájdalma, ha alulmarad, lecsúszik a dobogóról, és nyeremény nélkül tér haza. A győzelem a hatalom érzésével tölti el őt. Egészségének károsodása sem tántorítja el az újabb kihívásoktól, fájdalmai ellenére tovább erőlteti a függőségét, mígnem belerokkan, megsérül, balesetet szenved. Elvonási tünetei lesznek, ha hamar nem épül fel, zsarnokoskodik, parancsolgat, dirigál, mert a feszült idegállapotát nincs hol kiélnie. Félig gyógyultan már a sportpályán edz.

Az 1-es birtokolni is szeret, és ha erre módja van, nem tesz le róla soha. Hiszen ami az övé, afelett hatalma is van. Ez sok esetben a párja, nem is adja másnak, akkor sem, ha a kapcsolatnak vége. Az 1-es újrakezdési energiája itt is vele van, bármikor elölről kezdi a társsal, megkeresi, kezdeményez, amíg megint nem tudhatja a magáénak, és kezdődik elölről minden. Ez súlyos függéshez vezet. Ha a párja nem akarja őt, mélyen megbántódik, és megint csak az ivásban keres örömöt. Érzelmi alapon gyakran rosszul dönt, de sosem látja be a saját hibáit. Általában a körülmények áldozata!

2-es személyiségek
(2-án és 20-án születettek és mindenki, akinek 2-es van a karakterszámában)

  • társfüggőség
  • szolgálatfüggőség
  • anyafüggőség
  • alkohol-, gyógyszer-, drogfüggőség egyes elkeseredett élethelyzetekben alakul ki

A 2-esek legsúlyosabb lelki függősége a ragaszkodás. Ha nem lehetnek a szeretett személlyel, belebetegszenek. A függőségükkel fojtogatják a társukat, gyerekeiket. Ha nem viszonozzák ezt a majomszeretetet, akkor ők is az alkoholhoz, gyógyszerekhez nyúlhatnak.

A 2-esek másik nagy függősége a rabszolgaság, amit általában önként és szívesen vállalnak – eleinte. Aztán elkezdenek túlzásokba esni, szó szerint mindent felvállalnak, csak hogy megfeleljenek az elvárásoknak. Robotolnak, lelkiznek a családtagokkal, míg rájuk senki nem figyel. Ha pedig már nincs kit szolgálni, összeroppannak, haszontalannak érzik magukat, netán unatkoznak is, hát elkezdenek titokban inni, úgy érzik, a sérelmeikre a mámor a gyógyír. Férfi 2-esek kimondottan visszafogottak, szolgalelkűek, mindent eltűrnek, őket szokták papucsférjeknek hívni. Pedig csak társ- és szolgálatfüggők!

2-eseknél gyakori, hogy nagyon függnek az édesanyjuktól, hiszen az anyai példa a legfontosabb számukra. Ez főleg fiúgyermekeknél szembetűnő, anyuci nélkül még felnőtt korban se képesek dönteni. A ma divatos több évig tartó szoptatás is függést alakít ki, amire alapból az anyának van szüksége, mégis a gyerek fog szenvedni tőle a későbbiekben.

Mama kedvence férfihoz sajnos egy nő sem megy szívesen, így megmarad anyukának örökre!

3-as személyiségek
(3-án, 30-án, 12-én, 21-én születettek és mindenki, akinek 3-as van a személyiségszámában)

  • beszédkényszer
  • tanulásfüggőség
  • krónikus hazudozás
  • rossz szokások
  • alkoholizmus

A 3-asok általában bulikirályok, ezért sok közöttük az alkoholfüggő. Ez leginkább a tüzes 3-asok sajátossága, ők szeretnek leginkább szórakozni, a haveri társaságban nagyokat vedelni, a vizes 3-asok azért isznak néha, mert oldódik tőle a hallgatagságuk, gátlásuk. Az alkalmi iszogatásból aztán hamarosan súlyos iszákosság lehet. Az a 3-as, akivel nem beszélgetnek, nem hallgatják meg, elvonul a saját kis mámoros világába.

Komoly beszédkényszere lehet annak a 3-asnak, akit gyermekkorában sosem hallgatnak meg, beléfojtották a szót. Később kényszert érez arra, hogy mindent kimondjon, folyamatosan mindenről fecseg, képtelen leállni.

A hazugságfüggő 3-asok képtelenek igazat mondani, a legapróbb dologban is füllentenek. Soha nem őszinték, ők a notórius hazudozók. Ennek oka általában a gyermekkorban keresendő, amikor nem mer igazat mondani, mert fél a büntetéstől.

A 3-ast a meg nem értettség érzése is súlyos alkoholfüggésbe sodorhatja. Kialakulhat náluk egy csomó rossz szokás is. Ezek idegfeszültségek levezetésére szolgálnak. Rághatják a körmüket, tépkedhetik a hajukat, pödörgethetik a nadrágjuk szárát stb.

A tanulásfüggés nagyon gyakori 3-as probléma. Súlyossá válhat, van olyan 3-as, aki minden hétvégén tanfolyamokra jár, nem tud meglenni ezek nélkül. Évekig csinálja, és a végére teljesen kiég, úgy érzi, semmit sem tud, de képtelen leállni, beiratkozik mindenhova, a tanulás pótolja számára a társat, szeretetet. Felesleges, amit tesz, mert nem old meg semmit, összezavarodik a sok információtól, semmit nem képes mélységében elsajátítani.

4-es személyiségek
(4-én, 13-án, 31-én születettek és mindenki, akinek 4-es van a személyiségszámában)

  • evéskényszer
  • édességfüggőség
  • szexfüggőség
  • pénzfüggőség
  • munkamánia
  • rendmánia

Mértéktartása miatt a 4-es ritkábban esik súlyos függőségekbe, ha elhatározza magát, sokáig képes uralkodni a szenvedélyén és mértéket tartani. Ő általában mindig tudja, mit pótol a szenvedélybetegségével. Ha bizonytalanság érzése van, vagy fél valamitől, védelemre szorul, ezért evésfüggő lehet, hájjal védekezik a külvilág ellen. Csalódásokra is gyakorta így reagál.

A szex nagyon fontos a 4-eseknek, függésbe is kerülhetnek, ha nem ismerik, hol a határ. Hajtja őket a vágy a kielégülésre, amit más területeken nem kapnak meg, ezért egyre több szexre lesz szükségük. A kísértéseknek nagyon nehezen állnak ellen. Ha a testiség valami miatt nem megy, vagy a partner nem alkalmas a szexre, édességfüggés alakulhat ki, ilyenkor a 4-es cukorral kényezteti magát. A szexfüggőség gyökerezhet a gyerekkorban is, amikor a tiltott maszturbációt a 4-es túlzásba viszi. Kialakul az izgalomfüggőség, ezért felnőtt korban is gyakran váltogatja a partnereit, mert megunja őket.

A 4-es gyakran pénzfüggő is. Ez következhet a munkamániájából, de egymagában is előfordul. Agyondolgozza magát, de a pénzt sajnálja kiadni, csakis birtokolni akarja. Mániákusan ragaszkodik a bankbetétjéhez, spórol, fösvény, rosszul érzi magát, ha hozzá kell nyúlnia a pénzhez. Inkább nélkülöz, de nem költ!

Súlyos munkamániás lehet, sosem pihen, képtelen megnyugodni, ha nincs munka, pótcselekvéseket iktat be, újabb tennivalók után néz. Ha elveszíti munkaképességét, nagyon elhízhat! A 4-esek otthonukban, vagy a munkahelyükön gyakran válnak rendmániássá. Alapból rendszeretők, de van egy határ, amit túllépve már kényszerként élnek meg. Oka lehet a 4-es bizonytalanság érzése, amit a jól kiszámítható rendszerezéssel pótol.

A saját rendszerében így stabil minden, mindent megtalál, akkor van probléma, ha ezt mindenkire ráerőltetné a családban, munkahelyen.

A 4-esek alapjában véve imádnak élni, mindent szeretnek, ami élvezetes. Evés, ivás, testiség, kényeztetések. Kizárólag a mértékletesség segít nekik betartani a szabályokat, határokat minden területen.

Láthatjuk, hogy függőségek területén is mennyire mások az emberek. Egy dolog azonban közös: a függőség mindig valamilyen hiányt pótol! Ez általában szeretet- és törődéshiány, de olyan is van, aki unalmában kezd el inni, mert semmivel nem képes lekötni az idejét. Tehát a célok, vagy az elfoglaltság hiánya is késztet egyeseket a mámorba menekülésre. A kényszeresség is nagyon súlyos probléma, rengeteg bajt és szenvedést okoz a betegnek és a környezetének.

Mindenképpen oda kell figyelnünk embertársaink viselkedésére, hiszen ezek a jelek feltűnőek és segítségért kiáltanak. Ne fordítsunk hátat a szenvedőknek, ha módunk van rá, pótoljuk a hiányt azzal az érzelemmel, amit a beteg elvár tőlünk. A függőségekből való gyógyulás csakis akkor lehetséges, ha a beteg saját maga akarja. Soha nem gyógyul meg akkor, ha társa, családja fenyegeti, kényszeríti az elvonókúrára. Minden lelki segítségre szüksége van, de a döntést egyedül kell meghoznia. Kemény küzdelem vár rá. A hozzátartozók megértése, türelme az, ami segíti őt a leszokásban. Következő írásomban folytatom a személyiségek leírását, és azt is elmondom, mely számok azok a képletben, amelyekből erőt meríthetnek a szenvedők a gyógyulásukhoz.

Kiresné Vincze Ilona
parapszichológus, szakíró, Reiki mester
(személyiségelemzés, gyereknevelési és párkapcsolati
tanácsadás a numerológia, kronobiológia, asztrológia
segítségével, Bach terápia, Reiki kezelések, képzések)
Egyedi kártyakirakások!
Bejelentkezés: 06 30 570 34 49
szamdoktor@gmail.com