Tanácsadóink

Németh Imréné Éva

Választhat az alábbi lehetőségek közül vagy lejjebb görgetve elolvashatja a tanácsadóhoz érkezett korábbi kérdéseket, ill. az azokra adott válaszokat – amennyiben azok publikusak.

Ginkgo biloba levelek

A kérdés

Kedves Éva!Van a kertünkben egy ginko-biloba fa. Tavaly szüreteltem róla levelet, kiszárítottam, összetörtem, azóta pihen egy dobozban, mert nem merem használni. Több helyen azt olvastam róla, hogy teának nem szabad elkészíteni. Igaz-e, ez, és ha igen légyszi segíts abban, melyik a legjobb, legmegbízhatóbb készítmény?Válaszodat előre is köszönve, üdvözlettel Szabó Edit

A tanácsadó válasza

Kedves Edit! Bizonyára tudja, hogy a ginkgo biloba Kínában őshonos, de eléggé elterjedt Európában díszkertekben, tereken, parkokban. A Füvészkertben is találkozhatunk különlegesen szép példányokkal. Ősfaként az első növények közé tartozott, amely Földünk növényzetét alkothatta valamikor. Szívósságára, túlélő képességére jellemző, hogy a Hirosimai atomtámadást a fák közül a ginkgofák élték túl csupán. Egyébként kétlaki, lombhullató fa, jellegzetes legyező alakú, élénkzöld levelekkel, melyek bőrszerűek, középen ívelt bevágással, villás erezettel. Ősszel sárgára változtatja színét. A nőivarú példányok 2-3 cm-es érett magvakat tartalmazó un. ezüstbarackot nevelnek, melynek igen kellemetlen szaguk van (valepotriátokat tartalmaz). Gyógyászati szempontból a levél szolgáltatja a legtöbb hatóanyagot, melyek kémiai szerkezetük szerint flavonoidok (kvercetin, kemferol), bioflavonoidok, diterpén-laktonok (ginkgolidok), szeszkviterpének és protantocianidokat tartalmaznak. Felhasználhatóak terápiás hatások szempontjából akkor, amikor a szellemi teljesítőképességeket és a koncentrációt kell javítani, egyensúlyzavar, véráramlás zavaránál, fül-,hallás-, és látászavarok, perifériás erek, artériák keringési zavarainál stb. Az említett káros hatás abban az esetben jelentkezhet, ha az elkészítési szabályokat, valamint a napi szükséges adag mennyiségét túllépi a használat során, vagy ha olyan gyógyszereket szed, amivel nem összeegyeztethető a használata (vérhígítók, egyéb, a vérkeringésre ható gyógyszerek, szívre és vérnyomásra ható szerek stb).
Általánosságban az a véleményem, hogy pontosabban és egyenletesebben adagolható a ginkgo kivonata akkor, ha azt készítmény formájában visszük be a szervezetünkbe, figyelembe véve a fentebb leírt ellenjavallatok eseteit. Az egy éve tárolt levelek már veszítettek hatásaikból, általában 1 évig számíthatunk arra, hogy megőrzik hatóanyagaikat a gyógyfüvek. Köszönöm, hogy megtisztelt kérdésével, remélem segítettem az eligazodásban. További jó egészséget kívánva: Németh Imréné Éva fitoterapeuta, természetgyógyász

pöttyös kiütések

A kérdés

Kedves Éva!3 éves kislányom arcán pöttyös kiütésszerü pöttyöket láttam este a fül hosszában a fültől kb 1 cmre.Kb.1,5 hete van törpe nyúlunk,nagyon szereti az állatokat.Eddig nem volt ilyen.Jelenleg köhög,semmi más betegsége nincs,mától vizes orrfolyása is van,de ez akár lehet a köhögése miatt is.Honnan tudhatom meg ,hogy nyúlallaergiája lenne?Azon kívül,hogy elviszem allergiavizsgálatra!A nagyszülöknél van kutya,imádja,szereti,öleli,nála nem tapasztaltunk semmi ilyet,pedig sokszor van vele.Igaz ott a kutya a kertben van,de attól még játszik vele,simogatja...Csináltam képet a kislány arcáról,de sajnos ide nem tudom csatolni!Válaszát elöre is köszönöm.

A tanácsadó válasza

Kedves Anyuka!
Valószínűsíthető az allergiás reakció, ha ez időrendileg egybeesik a törpenyúl megjelenésével.
Vannak már fájdalommentes, korszerű megoldások az allergiák kiderítésére. A kérdés az, hogy akkor mit tudnak tenni, ha bizonyítást nyer az allergia a nyúlszőrre, vagy a kutyaszőrre?
Annak a lehetőségét sem szabad elvetni azonban, hogy valamely kórokozó bejuthat az állatokkal való barátkozás során a gyermeke szervezetébe és ez okozza a kiütéseket. Mindenképpen javaslom gyermekorvos bevonását a probléma megoldása érdekében.
Megköszönve bizalmát, üdvözlettel: Németh Imréné Éva fitoterapeuta, természetgyógyász

VIRONAL

A kérdés

Jo napot kivanok!VIRONAL CSEPPET ADTAM A 3 EVES 8 HONAPOS KISLANYOMNAK 3 HETIG.A HARMADIK HETEN GENNYES MANDULAGYULLADASA VOLT,ANTIBIOTIKUMOT SZEDETT.TARTOTTAM EGY HET SZUNETET EZ ALATT ALLERGIAS REAKCIOK JELENTKEZTEK A BOREN.MOST EGY HET SZUNET UTAN ADOM MEG HAROM HETIG A CSEPPEKET ,AZ ALLERGIAJA FOLYAMATOSAN JELEN VAN MEG.ON SZERINT MI LEHET AZ OKA AZ ALLERGIAJANAK AZT SZERETNEM MEGKERDEZNI ONTOL HA TUDNA SEGITENI NAGYON HALADS LENNEK.KOSZONOM ELORE IS ZSUZSANNA

A tanácsadó válasza

Kedves Zsuzsa! Több kérdés is felmerül a gyermeke allergiás reakcióival kapcsolatban. Kérem adja meg a válaszokat, érdemben csak így tudok segítségére lenni. Megköszönve megtisztelő bizalmát: Németh Imréné Éva fitoterapeuta, természetgyógyász

pszichés zavar

A kérdés

Kedves Éva! Jelenleg 23 éves vagyok .Évek óta pszichés problémákkal kűzdök: fejfájás,fáradtság,kimerültség,koncentráció,memória zavar,szorongás,feszültség és depresszió. Amennyiben dolgozom és fizikailag,agyilag vagyok leterhelve a tünetek erősödnek,amennyiben pihenek, nem kell teljesíteni enyhülnek. Jártam több orvosnál és pszichés eredetű a probléma egyértelműen.Próbálkoztam már panax ginzengel,lecitinnel,omega 3-al,orbáncfűvel- ettől kicsit jobb lett a hangulatom,magnéziummal,stressz kontroll kapszulával (ebbe magnézium,rózsagyökér,szibériai ginzeng van stb.) de nem hatottak.Ajánlották nekem a rhodiolát noni nevű gyógynövénnyel együtt.Valamint táplálék kiegészítők együttesét: RG, GL kapszulát mely nem a tünetet (fejfájás) gyógyítja, hanem a forrását keresi meg és számolja fel,spirulina algát és ganoderma gombát együtt.Ezzel annyi a gondom,hogy túl költséges.Tudom,hogy önmagában a kapszula nem megoldás,de segítség.Ön szerint mit érdemes szedni ami anyagilag nem túl megterhelő? Havi szinten max 3000 ft,de több lehetőség érdekel.Aromaterápiás halántékmasszásból melyiket ajánlja?Köszönöm. :)

A tanácsadó válasza

A problémája összetett. Szinte mindenki életében vannak időszakok, amikor a problémák lelki szinten zavart okoznak. Az eredetét, okát kellene megtalálni, feltárni. A tüneteit és a próbálkozásait tekintve még nem beszélhetünk oki feltárásról. Hasonló tüneteket okozhat, a környezeti terhelésektől (elektroszmog, nehézfémterhelések, mobilsugárzás stb) elkezdve a táplálkozás során bevitt egészségtelen összetevőkig sok minden, sorolhatnám hosszan, bár ezekkel a tényezőkkel az európai orvoslás kevésbé foglalkozik sajnos... A halántéktáji fejfájás például jelzés értékű lehet azok számára, akik a HKO-val is foglalkoznak. Amennyiben az oki feltárása a cél, akkor mélyre kell "ásni", megtalálni az okot és arra fókuszálni. Elsőként mindenképpen egy "kivezetést" ajánlok, csalántea formájában. Egy csapott evőkanál csalánfüvet egy liter forrásban lévő vízzel öntsön le, hagyja állni 15 percig, majd szűrje le. Ezt a mennyiséget egész nap fogyassza, ízesítheti mézzel, citrommal. A teát három hétig igya ezen a módon, aztán abba kell hagyni. A kúra ideje alatt igyekezzen napi szinten káliumtartalmú gyümölcsöket fogyasztani (pl. banánt). A megfelelő napi folyadék beviteléről is gondoskodnia kell, hogy a nem kívánatos anyagok a vízben oldódni és távozni tudjanak. Igyekezzen erőteljesen zöld színű (magas klorofillt tartalmazó ételeket fogyasztani és természetesen tojást, heti 3 alkalommal legalább, főként reggel - megfőzve, rántottának elkészítve stb. A halántéktáji fejfájására illóolajok közül a borsmenta- citromfű olaját tartom hatásosnak, természetesen egy mokkáskanálnyi étolajba, vagy tejfölbe cseppentve (1:1 csepp) és elkeverve masszírozza be a fájós részre, de előtte mindenképp igyon egy pohár vizet (ha lehet ne csapvizet)! A csalánkúrát követően tartson egy hét szünetet majd kezdjen el egy orbáncfű tea kúrát. Próbáljon meg sokat a levegőn tartózkodni, sétálni a természetben és a civilizációs technika (mobiltelefont kitenni a hálószobából, külön táskában hordani, nem zsebben, Internet korlátozott használata, wifi stb.) adta lehetőségeket korlátok közé szorítani, már amennyire azt megteheti. Remélem az "elinduláshoz" tudtam segítséget nyújtani...További eredményes gyógyulást kívánok Önnek.

Ginkgo fa

A kérdés

Tiszteletem!Kertemben több ginkófát nevelek. Edíg nem gondoltam a felhasználására.Júliusban szedtem egészséges leveleket, megmostam, megszárítottam, ma befőttes üvegekbe raktam.Érdeklődök, hogy teának és tinktúrának hogyan tudom elkészíteni.Nagyon sok fűszernövényt és feketeribizlit (azt termelek 4 ha-on) berkenyét, jostabert szárítok, illetve aszalok saját felhasználásra.Várom válaszát.Előre is köszönettel: Pálinkás László

A tanácsadó válasza

Kedves Pálinkás Úr!

Ezév június 9-10-11-én egy kedves olvasó az Önéhez hasonló kérdéssel fordult hozzám. Az ott adott válaszomban megtalálja az Önt érdeklő részleteket is.
Amennyiben az ott olvasottak nem elégségesek Önnek, akkor kérem ismét tegye fel kérdéseit.

Üdvözlettel: Németh Imréné Éva fitoterapeuta, természetgyógyász