Tanácsadóink

A tanácsadó: 'Dr. Weixl-Várhegyi László

Tanácsadó adatai | Én is kérdeznék | Tanácsadók

 
Az allergia, asztma gyógyítása természetes mószerekkel
2009.05.21. 21:35A kérdés:

Kedves László! Harminc éve vagyok allergiás(?). Ezt mondják az orvosok, tény, hogy taknyos vagyok egész évben, sokszor elviselhetetlenül, máskor türhetően. Nem érzek szagokat. Reggelente sárga váladék ürül az orromból, és hapcirohamok kínoznak. Állandóan facsar az orrom. Volt három orrpolip műtétem, egy orrsövény, egy mandula. Minden csodaszert kipróbáltam. A legutóbbi, az ezüstkolloid, amit interneten rendeltem, és amitől kifejezetten rontott az állapotomon. Alig tudtam visszahozni magam egy elfogadható szintre. Ami segít, az a ditrophosz injekció és az aszpirin. De tudjuk,egyéb területeken meg károsak. Vegetáriánus vagyok, jógázok hat éve, egy ideje nem eszek édességet, tejterméket alig. Nem tudom megállapítani, mire lennék allergiás, mert amit az allergiateszt állapított meg, arra nem (por, fű, fa, virág) Ami biztos: alkoholt nem ihatok. Egy pohár után garantált egy kiadós nátharoham.Ennyit sikerült megtapasztalnom harminc év alatt.Ön mit gondol, van rá esélyem, hogy érezzek még életemben szagokat és úgy éljek életem hátralevő részében, mint egy átlagos ember? Üdvözlettel: avet

A tanácsadó válasza:

Kedves Avet!
Mivel nem adott meg e-mail címet, ezért az egyik boltokban is kapható kiadványom teljes anyagát elküldöm, melyből minden kérdésre választ kap. Még alig sem egyen tejterméket!!!
Majd elolvashatja, hogy hogyan erősítheti meg az immunrendszerét.OLvassa el a másonak írt leveleimet. Szedjen vitaminokat, igyon desztilláltvizet és bátrabban sózzon a patikai sóval!
Ez egy komplex terápia. Végig kjell csinálnia és meggyógyul. Már nagyon sokan meggyógyultak ettől, az 1988 óta alkalmazott terápiámtól.
Üdvözlettel: W-V.László

Mottó: Ha egy lépést teszel a Természet felé,

a Természet kétszer annyit közelít feléd!


II. Mottó: Ha csak a betegséget gyógyítod, megölöd a beteget!I.


EGÉSZSÉGE AZ ÖN KEZÉBEN VAN


Az utóbbi 60 év során bolygónk ökológiai helyzete nagymértékben rosszabbodott. Ennek egyik oka a vegyi, bakteriológiai és főleg a termonukleáris fegyverek kipróbálása volt. Jelentős hatást gyakorolt Európa természeti környezetének szennyezésére az 1986. évi csernobili katasztrófa. A baleset következtében a légtérbe jutott radioaktív anyagok mennyisége 50 millió curit tett ki, ötszázszor többet, mint a Hirosimára ledobott atombombától származó sugárzó anyag. A Föld ökológiai helyzetére kedvezőtlen hatást gyakorol az atomerőművek nagy száma, a radioaktív hulladékok nem kellően biztonságos tárolása. Ma még nincsenek kidolgozva az atomerőművek biztonságos üzemeltetésének, a radioaktív hulladékok biztonságos tárolásának módjai. Az atomerőművek megengedhetőnek tartott szivárgásai az egész világon koraszülésekhez, a magzatok veleszületett egészségi károsodásaihoz, a gyermekhalandóság növekedéséhez, a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, az allergiás tünetek növekedéséhez, a rák és a leukémia terjedéséhez és korábban ismeretlen betegségek megjelenéséhez vezetnek. Ma ezerszer gyakrabban fordulnak elő ezek a betegségek, mint azt korábban előre jelezték.


Számos betegség megjelenésének alapvető oka a hosszú ideig tartó kis adagú állandó radioaktív sugárzás megjósolhatatlanul komoly hatása. Már 1966-ban az amerikai atomenergetikai bizottság a következőket közölte: „Függetlenül a szaporodási szerveket ért sugárzási dózis nagyságától megfigyelhető a nemi sejtek mutációja, ami megmutatkozik a jövendőbeni nemzedékeken. Éppen ezért a sugárzás genetikai hatása számára nem léteznek küszöbértékek, mint ahogy nem léteznek genetikai következményekkel még nem járó biztonságos dózisok sem. A kis adagú sugárzásokért az emberiség a genetikai sérülések megnövekedésével kénytelen fizetni.”

Különösen nagymértékben szenvednek a kis adagú sugárzástól a lakosság bizonyos csoportjai. Elsősorban a gyermekek, akiknél a sejtek osztódása intenzív folyamatként megy végbe, valamint az idős emberek, akiknél különösen nagymértékben károsodik az immunrendszer a megnövekedett háttérsugárzás következtében. Erősen károsodnak a legyengült szervezetű emberek. Rendkívüli ártó hatást gyakorol a kis mértékű sugárzás az anyaméhben levő magzatra. A betegség (legyen az allergia vagy más) már az anyaméhben kezdődik!

Az a természetes radioaktív háttérsugárzás, amihez az ember évezredeken át hozzászokott, az utóbbi 60 év folyamán több, mint 50-szeresére nőtt. Ilyen rövid idő alatt az emberi szervezet képtelen volt hozzászokni ehhez, ami új betegségek megjelenéséhez, a szervezet védekező mechanizmusának jelentős legyengüléséhez vezetett.

Levonhatjuk tehát azt a következtetést, hogy a sugárzás a világ legszörnyűbb szennyező tényezője. Nem látható, nem hallható. Nincs sem íze, sem illata. A táplálékkal, vízzel, levegővel együtt észrevétlenül hatol vérünkbe, csontjainkba, károsítja és szétrombolja az ember szervezetét, s végül korai elhalálozáshoz vezet.


A radioaktív szennyeződésen kívül az egész természetet állandóan károsítják az ipari hulladékok, a különböző növényvédő és rovarirtó szerek, nitrátok, az ember barbár gazdálkodásának egyéb következményei. Ezeket az ivóvizeink tartalmazzák és minden olyan élelmiszer, ami ivóvízzel készült. Csak desztillált vizet szabad inni és azzal kell készíteni az élelmiszereket is.Táplálkozásunk

Az ember egészségére ható tényezők között elsőrangú jelentősége van a táplálkozás minőségének.

Szervezetünk bonyolult biokémiai mechanizmus, amelynek nap, mint nap tápláló anyagokra van szüksége. Hogy egészségesek maradjunk, fehérjékre, zsírokra, szénhidrátokra, vízre, vitaminokra, ásványi sókra, aminosavakra, telítetlen zsírsavakra van szükségünk. Ezek közül bármelyik hiánya különböző rendellenességek megjelenéséhez vezet az ember szervezetében és akár halált is okozhat.


Nem csak az ökológiában, de táplálkozásunkban is az utóbbi évtizedek alatt végbement gyökeres változások rendkívül veszélyesek egészségünkre. Túl sok zsírt, káliummal dúsított sót, cukrot fogyasztunk, ami közvetlen hatással van a szív- és érrendszeri, daganatos betegségek kialakulására, az elhízásra, allergiára, stb.

Tulajdonképpen minden általunk fogyasztott élelmiszer ki van téve a környezet ártó hatásának. A műszaki haladás egyik káros következménye a savas esők megjelenése, melyek következtében a kipufogó gázok és az ipari üzemek mérgező anyagai a talajon ülepednek le. Az ipari és vegyi hulladékok beszivárognak a talajvízbe, végül pedig az élelmiszerekbe jutnak. Ezen kívül a növénytermesztésben műtrágyákat, herbicideket, rovarirtó és növényvédő szereket alkalmaznak. Az állatoknak antibiotikumokat, növekedést serkentő hormonokat adnak. A konzervgyárakban az élelmiszereket úgy dolgozzák fel, hogy közben azok elveszítik természetes tápláló értékeik nagy részét. Ezek helyett szintetikus vitaminokat, konzerváló szereket, festékanyagokat, mesterséges aromákat vegyítenek hozzájuk. Akár akarjuk, akár nem, kénytelenek vagyunk ennyi rengeteg vegyszert magunkhoz venni táplálékainkkal együtt. A kémiai vegyületek felhalmozódnak és lerakódnak szervezetünkben, így belülről roncsolják sejtjeinket.

Talajainkban kevés az ásványi anyag, különösen a jód, a szelén, a vas, a cink, a króm. Minden évben egyre sivárabbá válik a föld. Ezt műtrágyákkal igyekeznek kompenzálni, amelyek mesterségesen nagyobb terméshozamra serkentik a növényeket, mint amit a lehetőségeik megengednének.

A jó termőtalajok 60%-a eltűnt. Mivel pedig a talajban alig vannak ásványi anyagok, természetesen kevés van ezekből az élelmiszerekben is. Az utóbbi 20 évben a táplálékok ásványi anyag- és vitamin tartalma 60-80%-kal csökkent. Ha 50 évvel ezelőtt a búza 20-30% fehérjét tartalmazott, ma csak 8-10%-ot.


Vegyszereket alkalmaznak a talaj trágyázására, a gyomok, rágcsálók, rovarok elleni védelemben, a termés megóvására a gombásodástól, penészesedéstől. Vegyszerek segítségével növelik a terméshozamot, a termékek raktározhatóságának idejét, javítják a gyümölcsök, zöldségfélék küllemét. Közben azonban csökkentik a termék tápértékét és méreggel telítik azt.

A mezőgazdaságban alkalmazott vegyszerek nem egyebek, mint időzített bombák. Az évtizedek során nagy mennyiségű vegyszer halmozódott fel a talajban. Onnan a növényekbe, halakba, vízforrásokba jut. Szenvednek az állatok: vegyszerekkel kezelt takarmánnyal etetik őket, majd hormon injekciókkal, antibiotikumokkal serkentik magasabb produktivitásra. Az állatok sejtjei vegyi anyagokkal telítődnek. Ezek közül sok biológiai méreg. Az ember szervezetébe jutva folyamatosan rombolják a sejteket, szerveket, s végső soron különböző betegségeket okoznak, korai öregedéshez és elhalálozáshoz vezetnek.


A friss zöldséget, gyümölcsöt az üzletekben vagy a piacon vesszük. De milyen árat fizetünk ezért a „frissességért”?

Rendszerint a termés betakarítása és elfogyasztása között elég sok idő telik el. A piaci konkurencia, a szállítási problémák megoldása és az értékesítés növelése céljából különböző módszerek alkalmazásához folyamodnak.

Sajnos közben megfeledkeznek a termékek minőségéről. A növények nagy részét éretlenül szedik le, akkor, amikor azok termése még nem érte el a kívánt tápértéket. A betakarítás után nagy távolságokra szállítják a termést és hosszú időn át raktározzák. Közben folyamatosan csökken annak vitamin, ásványi só, tápanyag tartalma. A burgonyában például téli raktározásának végére a hasznos tápanyagok alig 8%-a marad meg.

Az élelmiszerekhez szintetikus konzerváló, színező, aromatizáló, fehérítő, édesítő vegyszereket adagolnak, hogy javítsák azok ízét, növeljék tápértékét, lassítsák romlását, meghosszabbítsák raktározhatóságának idejét, megkönnyítsék konyhai elkészítését. Sok rákkeltő anyagot juttatnak az élelmiszerekbe anélkül, hogy erre figyelmeztetnék a vásárlókat. Ma már a gyermekek között is előfordul a rák. Régen nem volt a kórházban gyermek rák osztály.

Naiv dolog lenne feltételezni, hogy táplálékunkkal együtt szervezetünk mindent megkap, amire szüksége van. Még a legfontosabb tápanyagok felhasználásával összeállított étrend sem biztosíthatja a szervezet valamennyi szükségletét. Minél több feldolgozott élelmiszert fogyasztunk, annál fontosabb, hogy pótoljuk az étrendünkből hiányzó anyagokat.

Mindez arra utal, milyen veszélyesek a mai élelmiszerek. Az emberi szervezet azonban bölcs, alkalmazkodóképes, nagymértékben hajlamos önmaga gyógyítására. Tudja, mire van szüksége, még akkor is, ha néha ezzel magunk sem vagyunk tisztában. Ha ellátjuk szervezetünket az összes tápanyaggal, kiválasztja azok közül a legszükségesebbeket, és sikerrel küzdi le betegségeit.


Az autó motorja akkor működik jól, ha jó üzemanyagot kap. Ha rossz az üzemanyag, rosszabb a teljesítménye, előbb elromlik, stb. Az ember számára a táplálék az üzemanyag. A sejtjeink abból építkeznek, amit táplálékként beviszünk, és ahogy azt a szervezetünk feldolgozza. A jó üzemanyag a szervezetünk számára, ha vércsoport szerint táplálkozunk (50 évi klinikai gyakorlat és több ezer kutató orvos munkássága igazolja) és ezt bio élelmiszerekkel és helyes ételtársítással tesszük (Dr. Herbert Shelton, Dr. Hay módszerei). A kóser táplálék (természetes táplálék) is csak akkor jó, ha azt vércsoportunknak megfelelően választjuk meg. Óriási immuntartalékot tud képezni a szervezetünk, ha a vércsoportunk szerint, helyes ételtársítással és kétharmad részben nyers, hőkezeletlen ételeket, bio változatban és makrobiotikus (Mazdaznan) arányban fogyasztunk. Ha van immuntartalékunk, szervezetünk minden betegséget képes meggyógyítani!


A stressz hatásai.

Az utóbbi 60 év során jelentősen rosszabbodott az ökológiai állapot, romlott az élelmiszerek minősége. Megváltozott az életvitelünk is. Intenzívebbé, feszültebbé, egyidejűleg pedig monotonabbá vált az életritmusunk. A stresszek elválaszthatatlan útitársaink lettek.

Reggel krónikus fáradtsággal ébredünk, gyorsan bekapunk valamit reggelire, közben meghallgatjuk a híreket a rádióból vagy a tévéből. Majd munkába indulunk, tolakodunk a közlekedési eszközökön, vagyis újabb stressz-hatások érnek minket. A munkában problémák vannak, este fáradtan térünk haza a túlzsúfolt autóbuszon vagy villamoson. Letörtnek érezzük magunkat, nyugtalanok, agresszívek vagyunk. Ráadásul erőszakos cselekményektől, gusztustalan pornográfiától hemzsegő film megy a tévében, majd ízléstelen reklámok következnek. Mindezek után sokáig forgolódunk az ágyban, nehezen alszunk el.

Másnap reggel minden kezdődik elölről.. És ez így megy napokon, heteken, hónapokon, éveken át.


A stressz-hatások következtében szív- és érrendszeri betegségek, különböző gyomor- és bélbántalmak, cukorbaj és más betegségek jelentkeznek. A stressz az agysejteket támadja meg, emlékzavart idéz elő, sőt az emlékezet teljes elvesztését is okozhatja. Az orvosok az emberiség legnagyobb ellenségének tartják a stresszt. A tudósok bebizonyították: a XXI. században az emberek elsősorban a stressz-hatásoktól fognak meghalni.


A stressz-hatások kivédése érdekében egészségesen kell táplálkozni, betartva a vércsoportra és az ételek társíthatóságára vonatkozó szabályokat. Komplex nyomelem- és vitaminkészítményeket kell szedni a Colgan Intézet ajánlásának megfelelő dózisokban (ld. dr. Michel Colgan: Gyógyír az ezredfordulóra c. könyvében). Egészséges, pihentető alvást kell biztosítanunk szervezetünk számára (ld. hátrább). Ne nézzünk lefekvés előtt (sem) negatív érzelmi hatású filmeket, műsorokat!

Célszerű elvégezni valamilyen stresszkezelő, önfejlesztő, relaxációs tanfolyamot, tréninget, mint pl.: agykontroll tanfolyam, USUI-reiki, transzcendentális meditáció, jóga, prana-nadi, fényadó tanfolyam, stresszoldó tréning, AMORC Rózsakeresztes Rend, univerzális energia, ORGON energia, Zen, sport, budó sportok, chi-kung, thai-chi, természetjárás, stb. Ha vallásosak vagyunk, minél többet imádkozzunk elmélyülten, hogy jó legyen az ima-erősségünk. Az imának csodálatos gyógyító hatása van. Legyen minél több jó cselekedetünk. Minden negatív élethelyzetre szabad szépen reagálni. Bocsássunk meg önmagunknak és másoknak is – ez a művészet! Haragudni a hülye is tud! Szeressük magunkat, de szeressünk másokat is úgy, hogy „szeretlek, mi közöd hozzá”. Ne szabjuk a szeretetünket feltételekhez, és ne legyenek elvárásaink. Ne ártsunk magunknak és másoknak még gondolatban sem, mert a gondolat is energia. Minden negatív gondolat destruktív, romboló hatású. Ne hallgassunk heavy-metal zenét. A testünkben levő víz struktúrája (kristályszerkezete) rossz irányban változik a negatív gondolatok és a stressz hatására. Ezek romboló hatásúak. (Lásd Dr. Masaru Emoto: A víz üzenetei c. könyvét.)


Van még egy tényező, amely óriási hatást gyakorol az egészségre, amiről azonban mégis nagyon keveset tudnak.

A Föld 4 milliárd éve kering égi pályáján. 25920 év tesz ki egy kozmikus évet. Kétezer évenként más-más csillagképekben jár a Tavaszpont. Áthaladva az egyik csillagképből a másikba, a Földnek módosítania kell energetikai struktúráját, elektromágneses mezőit az új csillagkép energetikai feltételei szerint.

A legtöbb folyamat a világban az óramutató járásával megegyező irányban halad előre. A Tavaszpont viszont az óramutató járásával ellenkező irányban halad a csillagképek sorában. Közben megváltozhat a Föld mágneses pólusainak helyzete, ami befolyásolja az emberek mágneses rendszerét is.

Ahhoz, hogy hozzá idomuljanak egy új csillagkép új feltételeihez, az embereknek meg kell változniuk az új energetikai feltételek szerint.


Az új ökológiai körülmények között való tartózkodás több millió adaptálódó folyamatot indít el az emberek szervezetében. Az ember elszennyeződött szervezete, intellektuális központjául szolgáló agya már ma megmagyarázhatatlan nehézségeket él át. Már most is rendkívül magas a felnőttek és a gyermekek halandósága.

Anélkül, hogy figyelembe vettük volna a Természet törvényeit a földi élet megteremtésében és fenntartásában, kieszeltük magunk számára életvitelünket, egészségünk megóvásának módszereit. Ebben rejlik korunk emberének tragédiája. Sokat tudva sok mindenről, az embereknek fogalmuk sincs önmagukról. Az emberi szervezetnek, mint egységes rendszernek a megértése, amely képes meggyógyítani, hozzászoktatni az embert bármilyen természeti feltételhez, lehetővé teheti mindenki számára, hogy különösebb problémák nélkül térjen át egyik korszakból a másikba.

Azoknak pedig, akik nem akarják megismerni a Természet törvényeit, nem hajlandók betartani azokat, továbbra is úgy akarnak élni, mint eddig, vagy ahogy kedvük tartja, feltehetjük a következő kérdést: „Mi keresni valójuk van ezen a bolygón, ha nem hajlandók betartani törvényeit?”

A Vízöntő korszakba való átlépés minden embernek egyenlő esélyt nyújt arra, hogy átélje szervezete átalakulásának folyamatát, vagy elpusztuljon a szervezetében felgyülemlett salakoktól.


Az ember egészsége és a természet törvényei

Hogyan szokták az emberek gyógykezeltetni magukat? Mindenki szeretné hatékonyan, gyorsan és kielégítő eredménnyel kezeltetni magát akár egy egyszerű fejfájásról, akár rákról van szó. Mindez nagyon logikusnak tűnne, ha csak egy húsból és csontokból álló „gépezetről” lenne szó. Az ember azonban nem ilyen, szervezete nem olyan egyszerű. A beteg azt követeli az orvostól, hogy hatékonyan és gyorsan gyógykezelje, azok pedig igyekeznek eleget tenni ennek a követelménynek. Az ilyen gyógykezelés az életveszély mezsgyéjére sodorta az emberiséget, amelytől sürgősen, minden erőnket megfeszítve el kell távolodnunk.

Az ember a Világmindenség elválaszthatatlan része. A Világmindenségben pedig nincsenek véletlenek. A természeti törvények mindenre és mindenkire vonatkoznak. A víz 100 Celsius fokon forr fel és 0 fokon fagy meg. A feldobott pénzérme visszaesik a földre a gravitációs törvénynek megfelelően.

Vannak állandó természeti törvények, melyeket követve az ember biztosíthatja jó egészségét, megszegve őket pedig különböző betegségekbe esik.


Az igazi gyógyulás soha nem következik be tablettáktól és orvosságoktól.

Az egészséget nem lehet megtalálni az orvosságos üvegben, a sebész kése nyomán. Kétségtelen, hogy szükség van bizonyos orvosságokra, sebészi beavatkozásokra, kritikus esetekben ezek életmentők lehetnek. Önmagukban viszont képtelenek visszaadni az ember egészségét. Hippokratész, az orvostudományok atyja mondta: „Az étel orvosság, az orvosság étel legyen”. Tegye fel Ön a kérdést: mindennapi ételünkké válhatnak-e a porok, tabletták, injekciók?


A mai világban csak azt arathatjuk le, amit elvetettünk. Ez az ok és az okozat összefüggésének törvénye. Az ember mindig saját sorsának gazdája lesz. A gyógyulás folyamata annak megértésétől kezdődik, hogy az ember mindig önmaga állapotának oka, és önmaga tudja csak ezt az állapotot megváltoztatni. Minden ember képes nemcsak kigyógyítani önmagát, de igazi egészséget is tud nyerni. Minden embernek arra van szüksége, hogy felelősséget vállaljon saját egészségéért. Senki más nem vállalhat ezért felelősséget – sem a szülők (kivéve, amíg felnevelik gyermeküket), sem a tanítók, sem az orvosok, sem a társadalom egésze.

Az emberek egész életükben betegeskednek, fájdalmat éreznek, nem tisztázva ennek okait, korán halnak meg. Ahhoz, hogy valóban egészségesek legyünk és ezt az állapotot egész életünkben megőrizzük, el kell sajátítanunk bizonyos elemi ismereteket arról, hogyan érjük ezt el.


Ezért először is nézzük meg, hogyan és miért keletkeznek az ember szervezetében a betegségek, és mit kell tennünk annak érdekében, hogy elhárítsuk a már meglévő betegségek okait és megakadályozzuk újak kialakulását.

Mint már említettük, szervezetünkre olyan tényezők hatnak, mint az ökológia, a stressz, a helytelen táplálkozás. Ezeknek a tényezőknek a hatására a gyomorban a normális emésztési folyamatok helyett erjedés indul el, az étel rothadó, elbomló tömeggé változik. A következő ételadagok összekeverednek ezzel a masszával, az erjedési folyamat tovább folyik, a gyomrunk egy moslékos vödörre kezd hasonlítani. A gyomorfal felülete megpuhul, elvékonyodik, mirigyei eltömődnek, gyulladási folyamatok kezdődnek. A gyomor nyálkahártyájának következtében gyomorhurut fejlődik ki, amikor pedig a gyulladási folyamat áthatol a gyomorfalon is, fekélyek keletkeznek.


A továbbiakban a táplálék a nyombélbe jut, ahol ugyanazok a folyamatok zajlanak le, mint a gyomorban. Majd a félig megemésztett, erjedő, rothadó massza a vékonybélbe kerül, fokozatosan tönkreteszi azt. Végül az egész megemésztetlen táplálék a vastagbélben ülepszik le, mérgezi az egész szervezetet. A vastagbél belső falát sűrű hálózat fedi, ezen keresztül megy végbe a tápanyagok felszívódása. A rothadási és bomlási folyamatok következtében a vastagbél falán először egy vékony hártya keletkezik, amelyből idővel székletkövek képződnek.

Megnőnek a vastagbél méretei, a hasüreg hatalmas mennyiségű mozdulatlan masszát, rengeteg székletkövet tartalmaz, amely nyomást gyakorol a szomszédos belső szervekre. A vastagbél falain és a hasüregen át könnyen jutnak toxikus anyagok a szervezetbe, mérgezik a belső szerveket: a májat, a veséket, a gyomrot, a hasnyálmirigyet, az epehólyagot, stb.

Az emberekben 30 éves korukra akár 10-12 kg székletkő is keletkezhet. Ilyen körülmények között szó sem lehet a belső szervek normális működéséről.


Fokozatosan különböző betegségek jelentkeznek. A vastagbél ereiben levő vér nyomásának és pangásának következtében aranyér, visszértágulás, thrombophlebitis alakul, ki. Különböző szervekben kövek képződnek. A mérgek következtében rákkeltő vegyületek alakulnak ki, amelyek a nőknél fibrómák, myómák, fibromyómák, ciszták kialakulásához vezetnek. A férfiaknál a rákképző anyagok elsősorban a dülmirigyben halmozódnak fel, prosztatagyulladást okoznak. A mérgezés hosszú folyamat, gyakran már gyermekkorban jelentkezik. Mindezek a folyamatok addig tartanak, amíg meg nem jelenik a betegség. És akkor megjelenik mindenfajta betegség: a természet bosszúja a helytelen táplálkozásunkért.


A mérgek első gátját a máj és a vesék képezik. Elszennyeződésük következtében azonban egyre képtelenebbek megtisztítani a vért. Ezután az egész szervezet a toxinok rohamának célpontjává válik, mindenek előtt az érrendszer, szív- és érrendszeri betegségek jelennek meg. Példaképpen vegyük az egyik legelterjedtebb betegséget, a magas vérnyomást. Tegyük fel, hogy a szív nem egyéb, mint egy szivattyú, a vérerek pedig csővezetékek. Idővel az erek falain lerakódik a szervezet által meg nem emésztett kalcium (különösen veszélyes a szervetlen kötésben lévő kalcium, amit pl. a kemény ásványvizek tartalmaznak), koleszterin lemezecskék képződnek, az erek keresztmetszete beszűkül. Ha pedig a szív-szivattyú ugyanolyan ritmusban dolgozik, mint korábban, a vérnyomás emelkedik. Hogy csökkentsük a vérnyomást, értágító gyógyszereket kezdünk szedni. Idővel azonban a vérerek még jobban eltömődnek, falaik törékennyé válnak. Kénytelenek vagyunk növelni az orvosság adagját vagy erősebb hatású készítményekre térünk át. Mindez végül szívinfarktushoz vagy agyvérzéshez vezet. Talán mégis jobb lett volna mindenek előtt megtisztítani a lerakódásoktól a vérereket.


Minden betegség a rossz keringésre vezethető vissza. Ha nem jó minőségű a vér (szennyezett, kevés benne a tápanyag, vitamin, nyomelem, stb.), vagy ha nem elegendő mennyiségű (szűk keresztmetszeten kevesebb tápanyagot kapnak a sejtek, a besűrűsödés miatt lassúbb a keringés), akkor a sejtjeink hiányosan és alultápláltak, a sejtek toxinjait nem tudja felvenni a keringés, ezért a sejt megbetegszik. Ha sok sejt betegszik meg, akkor egy szerv is megbetegszik, ha egy szerv beteg, beteg a szervezet is.

A mérgekkel telített vér táplálja agyunkat, az pedig eltorzított jeleket kezd továbbítani testünk szerveinek munkájáról. A szervezet működésében zavarok keletkeznek, amelyek előbb vagy utóbb valamilyen betegség kialakulásához vezetnek. Romlik a látás, rosszabbodik az emlékezőképesség, a hallás. Az érrendszeren keresztül a toxinok eljutnak testünk minden részébe, lerakódnak az ízületekben, a testszövetekben. Allergia, ízületi gyulladások, reuma, verőér- és ideggyökér gyulladás, stb. lép fel.Amikor a szervezetünk mérgekkel telített, megkezdődik a salakanyagok kiürítése azokon a szerveken keresztül, amelyeknek kijárata van testünkből. Orrunkon, gégénken át egyre több nyálka távozik, sokat köhögünk. Az allergiások is így szabadulnak meg a lerakódásaik egy részétől. Ha már ez az út is eltömődött, a mérgek más utakat keresnek maguknak az arcüregben, füljáratokban, szemekben, a nőknél a hüvelyben. Majd amikor már ezek a kijáratok is lezáródnak, a toxinok a bőrön és a tüdőn keresztül próbálnak távozni szervezetünkből. Arról, hogy szervezetünk mérgekkel telített, bűzös lehelet, kiütések, kelések, különböző ekcémák, allergiák tanúskodnak. Az orvosok különböző kenőcsök, sprayk segítségével próbálják megszűntetni ezeket a kellemetlen tüneteket. A bajok oka azonban magában a szervezetben keresendő, amit a legtöbb esetben figyelmen kívül hagyunk.

Minden nap fogat mosunk, mosakodunk, szervezetünk azonban elsősorban belülről szennyezett, és ez a szennyezettség évről évre egyre nő. Az emberiség első számú betegsége a szervezet egyre nagyobb méretű belső elszennyeződése. Fontos, hogy ne csak a külsőnkkel törődjünk, hanem a belsőnkkel is.A betegségek kialakulásának egyik legfőbb oka a vitaminok, ásványi sók, aminosavak, egyéb mikro- és makroelemek hiánya. Az emberi szervezetnek minden nap legalább 13-féle vitaminra és minimum 60-féle ásványi sóra van szüksége. Ezek 60-80 %-át azonban nem kapja meg. A szükségesnél kevesebb kalcium, szelén, cink, vas, króm, jód és egyéb anyag, vitamin jut szervezetünkbe. Ezeknek az anyagoknak zöme nem kellő mennyiségben található meg táplálékunkban. (Magyarországon a jód még a talajban sincs meg, ezért mindenkinek kellene szerves jódkészítményt fogyasztania naponta –alga tabletták.) Ezért a szervezet a csontokból és más életfontosságú szövetekből vonja ki azokat, mivel a vér ásványi anyag tartalmát optimális szinten igyekszik tartani. Ennek következtében kimerül a szervezet ásványi anyag tartaléka (pl. csontritkulás). A magyar talajok szelénben szegények.Egész életünk során szervezetünk igyekszik biztosítani önmaga részére az egészséges fejlődéséhez és normális működéséhez szükséges anyagokat. Bármelyik elem hiányában a szervezet az ugyanehhez a csoporthoz tartozó legkönnyebben hozzáférhető elemet építi be. Így például, ha a szervezetben nincs elegendő kalcium, azt a stroncium-90 elemmel helyettesíti. A felszívódott stroncium-90 lerakódik a csontokban, fogakban, sugárzásnak veti alá a környező sejteket, megbontja a szervezet normális működését és fokozatosan daganatos betegségek kialakulásához vezet. Ha a szervezetben nincs elegendő kálium, cézium-137 elemmel helyettesíti azt, amely (akár csak a stroncium-90) bőven megtalálható környezetünkben, még az ivóvízben is. A cézium-137 az izmokban és a reproduktív szervekben, többek között a herékben és a petefészkekben raktározódik el. Ha táplálékunkban kevés a jód, a szervezetünk a jód-131 elemet építi be, amely a pajzsmirigyben összpontosul. A pajzsmirigybe jutva a jód-131 megzavarja annak működését, idővel pedig pajzsmirigy rákot okoz. Mivel a pajzsmirigy a belső elválasztású mirigyek sajátságos diszpécseri központja, a radioaktív sugárzás által okozott károsodását lehetetlen túlbecsülni, következményeit pedig nem lehet megjósolni, hiszen tulajdonképpen az egész szervezet egyensúlyának megbomlásáról van szó. Szerencsére az emberi szervezet bizonyos kiválasztó képességgel rendelkezik, előnyben részesíti a nem radioaktív elemeket. Vagyis, ha a táplálékban, a levegőben és a vízben mindkét elemfajta jelen van, nem a radioaktív elemeket fogja előnyben részesíteni. A közönséges elemek teljes hiánya azonban a radioaktív elemek felszívódásához vezet. A vízerek és egyéb földsugárzások radioaktív jódot tartalmaznak, ezért betegszünk meg, ha ilyen helyeken fekszünk.

A jelenlegi körülmények között egészségünk fenntartása érdekében minden nap pótlólagos vitamin és ásványi só bevitelre van szükségünk.


Gyakran halljuk, hogy régen az emberek semmilyen vitamin és ásványi só készítményeket nem szedtek, mégis tovább éltek. Ez valóban így volt. Jelenleg azonban a talajok kimerültek, a környezet pedig vegyszerekkel és radioaktív elemekkel szennyezett. Az élelmiszerek –feldolgozásuk következtében- elveszítették biológiai értékeiket. Ennek következtében ma senki nem vesz magához elegendő mennyiségű tápanyagot.

A vitaminokat és ásványi anyagokat együtt kell fogyasztani, mivel egyikük felszívódása gyakran egy másik komponens felszívódásától függ. Ez a szinergizmus.

Sok vitamin és ásványi anyag már akkor bomlani kezd, amikor a gyümölcsöt vagy a zöldséget leszüretelték, hosszabb ideig tartó tárolásuk pedig gyakorlatilag megsemmisíti azok tápértékét. Majd főzzük, sütjük a táplálékot, megsemmisítve ezzel az azokban lévő vitaminok túlnyomó részét.


Az emberi szervezet képes bizonyos vitaminok előállítására, de ásványi anyagokat nem tud létrehozni. Ezek pedig a szervezet működéséhez elengedhetetlen biológiai serkentők. Még a legnagyobb mennyiségű szervezetbe juttatott vitamin sem képes javítani egészségünket a szükséges makro- és mikroelemek nélkül. Ma sokan mesterségesen előállított vitaminokat szednek. Ha azt állítanánk, hogy a szintetikus vitaminok ugyanolyan hatásúak, mint a természetesek, ez egyenlő lenne azzal, mintha azt mondanánk, hogy a szén és a gyémánt között nincs különbség.

Ma a legkorszerűbb táplálék kiegészítők, melyeket mindenkinek szednie kellene, a vércsoportoknak megfelelően összeállított vitaminok és ásványi anyag készítmények (Vital 0, Vital A, Vital B, Vital AB).A természetes széklet

Természettől fogva a bélürítésnek még a következő étkezésünk előtt kell megtörténnie, mégpedig teljes mértékben, vagyis úgy, hogy egy vagy még jobb, ha két ürítés történik, és semmilyen nyálkás maradék nem marad a bélben. Ha étkezés után azonnal érezzük az ürítési ingert, és az ürítés meg is történik, az mindig annak a jele, hogy nincs rendben a záróizom, mivel csak a táplálékfelvétel által okozott nyomás vezetett ürítéshez. Emberek vagyunk, nem pedig állatok, akik először táplálkoznak, és azután ürítenek. Mi másfajta, átszellemült és már nem csak anyagi lények vagyunk. Ezért nekünk nem szabad élő szemetesvödrökként hulladékot cipelnünk magunkkal.


Ha a bélkijáratnál lévő záróizom nem rendesen működik és az ürítések csak az étkezések után történnek, akkor a hulladék- vagy széklettömeg a bélben felhalmozódik és kitágítja annak felső hajlatát, (a divertikulumok kitágulnak), s ennek következtében a bél alsó hajlata összeszűkül. Ilyenkor az idegek és izmok, amelyek a bélredőket a béltartalom továbbítása végett összehúzzák és kitágítják részben megbénulnak, részben megfeszülnek és már nem tudnak természetes módon működni. Ezért a bélcsatorna rendszertelenül és hiányosan ürül.

Ha a bél a használhatatlan anyagból vagy székletből csak időnként is visszatart egy kis mennyiséget, akkor a bélfalon a kiválasztandó nyálka egy része is ott marad. Bár a természet megpróbálja azt kiválasztani, ha azonban akarata ellenére visszatartják, a nyálka mindenfajta élősködők táptalajává válik, melyeknek váladékai átalakítják azt az emberi szervezet számára mérgező anyaggá. Ezek az élősködők az okai az allergia és más betegségek kialakulásának.

Ez a mérgező nyálka a nemi szervek finom csatornáiba is behatol, melyek nem tudnak másképp védekezni ellene, mint hogy feldolgozzák és a normális elemi- és éteranyagokhoz hasonló, de mérgező anyagokat termelnek belőle. Ezek a mérgező anyagok részben a véredényekbe, részben a gerincvelő szürkeállományán keresztül az agyba áramlanak be. Ezáltal aláássák a szervezet életerejét, tönkreteszik ellenálló képességét egészen a szervezet életerejének teljes elapadásáig, ami aztán végül is halált okoz. Az agyba bejutó mérgező éteranyagok mind férfiaknál, mind nőknél a gondolkodást kiegyensúlyozatlanná és szenvedélyessé teszik. Ezáltal mind a férfiak, mind a nők elveszítik uralmukat nemi szerveik felett, és ezek nem képesek többé a feladatukat, az újjászületés (a test és a szellem megfiatalítása és megújítása) előkészítését elvégezni.

Így aztán lassanként az egész szervezet elmérgeződik, a bőr elszürkül, fonnyadttá válik, majd egyik szerv a másik után csökkenti teljesítményét. Az egészség, a fiatalosság, a szépség elenyészik és az egész létezésünk már nem méltó az élethez. Ilyenkor az ember úgy érzi, hogy a földi életet immár nem érdemes tovább folytatni, ha nem vagyunk boldogok és nem vagyunk képesek hasznos munkát végezni. A vastagbél kitágult részének ráncaiban a székletmaradékok elrothadnak. Ennek műtéti úton való eltávolítása biztosan nem természetes eljárás az egészség visszanyeréséhez és a bélműködés normalizálásához. Egy ilyen műtét után a panaszok sokkal súlyosabbakká válnak, mint bármikor azelőtt, és az operált beteg élete szenvedésekkel teli lesz.


Ha azonban gondoskodunk arról, hogy a bélcsatornából a székletürítés szabályos és teljes legyen és a nyálkamaradékok teljes mértékben eltávolítódjanak, akkor az élősködőket megfosztjuk a táptalajuktól. Így azok elpusztulnak, és teljesen megszabadulunk tőlük. Ezután már az ételek nedvei teljes mértékben át tudnak alakulni és a szervezet maximálisan kihasználja azokat.

Lassanként a bélcsatorna újra normálisan működik majd, azaz a napi többszeri székletürítés következtében a máj elveszíti renyheségét, a bőr világosabbá válik, nőknél a havi tisztulás fájdalommentesen zajlik le. Egyszóval a szervezet újból kivirul, egészségessé, erőteljessé és széppé válik.


A salakanyagok vagy a szervezet számára hasznosítatlan anyagok nem teljes mértékű kiválasztása a bélben és a hólyagban lerakódást idéz elő, amely fokozatosan megkeményedik, sőt akár meg is kövesedik. Így akadályozza a felvett táplálék feldolgozását, s ez végül az egyik betegséget a másik után hívja elő. Ezáltal olyan állapotba jutunk, hogy újra meg újra, folyton csak enni kívánunk (amit meg is teszünk), mégis folyton éhesek és alultápláltak vagyunk.


Ha valaki a kelleténél többet eszik, ez hátrányosan befolyásolja a kilégzését, amely ilyenkor megrövidül a belégzéshez képest. Ha a tüdő a belélegzett levegőt nem képes teljes mértékben feldolgozni, mivel a belélegzett légáram nem tud keresztülhaladni a tüdőhólyagocskákon, nem hasznosul teljesen, illetve a nem hasznosítható része nem választódik ki teljesen a szervezetből. Így a tüdőben is egy olyan üledék marad vissza, mely hasonló bajokat okoz, mint a bélben és a húgyhólyagban képződött lerakódások, azonban ez a szívműködésre gyakorol káros hatást. Ebből pedig vérkeringési zavarok származnak, melyek az idegfluidumok szétoszlatását megakadályozzák. Emiatt a szunnyadó tehetségek nem tudnak kibontakozni és a már feltámadt tehetségek nem tudnak hasznosulni, mert azokat nem vagyunk képesek ellenőrizni és irányítani.

Ha azonban a kiválasztó szerveink minden salakanyagot maradéktalanul kiküszöbölnek, és az emésztőszervek gondoskodnak arról is, hogy a táplálékból vitaminok és szalinok képződjenek, a nemi szervek friss elemi anyagokat szállítsanak a vérbe és friss éteranyagokat az agyba, akkor biztosak lehetünk abban, hogy az ilyen szervezet egészségben, fiatatosságban szolgál minket, és az alkotó munka által mindabban részesülünk, amiért érdemes élni az életünket.


A rendszeres széklet azonban egymagában még nem bizonyítéka annak, hogy a bélcsatorna valóban tiszta vagy mentes a salakanyagoktól, mivel azok felhalmozódása eredeti nagyságának kétszeresére is kitágíthatja a bélcsatornát, miközben a közepén egy járat szabad marad az ürítés számára. Az évek során azonban ezek a lerakódások a belek falain egy szilárd kéreggé alakulnak, amely még hashajtó szerek hatására sem oldódik fel és nem hajtható ki.

A vastagbélben képződő lerakódások a legalkalmasabb táptalajt képezik mindenfajta élősködő számára, melyek ott tömegesen képződnek. A kapuerek, melyek a vért a hasi szervekből összegyűjtik és a májnak továbbítják, valamint a bél nyirokerei, melyek tartalmukat az érrendszerbe öntik, azután szétterjesztik az élősködőket és azok mérgező hatású váladékait az egész szervezetben. Így allergia, hurut, a tüdő és a gégefő megbetegedései, a gyomor elnyálkásodása, oldalsó szúró fájdalmak, keresztcsonti fájdalmak és hasonló tünetek léphetnek fel, ezen felül bélférgek, kukacok és más élősködők a galandférgeket is beleértve, sőt rák is létrejöhet. Ez az egész állatsereglet ételeink legjobb életnedvein hízik, sőt még a meghagyott maradékot is használhatatlanná teszi a szervezet számára a váladékai révén, s ily módon felemészti életerőnket. Mindezeket a hívatlan vendégeket el kell távolítanunk a szervezetünkből, mivel ezek a megújhodásunkat vagy újjászületésünket megakadályozzák.


Senkinek sem szabad azt hinnie, hogy a szervezetben nincsenek élősködők, mivel székletében azok nem találhatók meg. Már a lepedékes nyelv is bizonyíték arra, hogy a bélcsatornában élősködők vannak. Gyakran évekig is eltart, mire sikerül szervezetünknek ezen ősi ellenségét teljesen legyőznie. E célból sokszor különböző hathatós eszközöket kell igénybe venni ahhoz, hogy megadja magát.

A hús, az állati zsiradékok, a rothadt gyümölcs, a fonnyadt zöldség, az állott ételek élősködőket termelnek. Ezzel szemben azok a férgek és baktériumok, melyeket az ételeink tartalmaznak, az erős gyomorsav hatására általában elpusztulnak, s ezért korántsem olyan veszélyesek, mint azok az élősködők, amelyek magában a szervezetben az ételek rothadásos lebomlása során keletkeznek.

Mindenesetre kerüljünk minden olyan ételt, mely a megromlás halvány nyomát is mutatja, valamint az ételek olyan elkészítési módját vagy összetételét, mely által az –az emésztés során- erjedésnek indulhat. (A Dr. Herbert Shelton-féle ételtársítás a helyes.)


Ha a bélélősködők következtében idegen anyagok kerülnek a véráramba, akkor a mágneses mező (a fehér vérsejtek vagy az éteranyag-atmoszféra) a vértestecskék körül visszahúzódik, a véráramlás és az idegfluidum áramlásának ritmusa lelassul, a mirigyek károsodást szenvednek, s így nem szállítják szükséges mértékben váladékaikat a vérbe és az agyba.

Már gyermekeknél is megfigyelhető ez, amikor olyan gondolatmenetet folytatnak, mely emberi lényhez méltatlan, amikor rossz szokásokat vesznek fel, amikor szenvedélyektől fűtött cselekedetekre ragadtatják magukat, s másokat is ilyenekre csábítanak. Ezek a rossz szokások egész életünkön át üldöznek bennünket, gondokkal, szégyennel, lelkiismeret furdalással, betegségekkel és kudarcokkal terhelnek meg, és félreismerhetetlen jelek által mutatják, hogy eltékozoltuk életerőnket és elveszítettük az akaratot a haladásra és a felemelkedésre.

Vannak olyan esetek az akut lázra, melyeket a bélcsatorna nem elégséges kiürítése okoz. A kiválasztó szervek a salakanyagokat már nem képesek kiüríteni, sőt még a bőr pórusai is eldugulnak, s ekkor aztán láz lép fel. Az ilyen lázat le kell vinni, ám ez a szokásos lázcsillapító szerekkel nem oldható meg. Legelsőként a bélcsatornát kell teljesen kiüríteni.


A nem elégséges bélürítések okozta akut láznál sokkal veszélyesebb a lappangó bélláz. Ezt a rothadó salakanyagok váltják ki, melyek a belek ráncaiban rakódtak le és mérgező gázokat fejlesztenek. Ezek a gázok a szomszédos szervekbe, sőt a gyomorba, a gégefőbe és a tüdőbe is szétterjednek úgy, hogy a szervi intelligenciákat megbénítják, így ezek már nem képesek rendesen ellátni feladatukat.

Minél jobban megtelnek a bélráncok az ilyen rothadó salakanyagokkal, a bél annál inkább kitágul, s ennek folytán több helyet vesz el a szomszédos szervektől, mint amennyi természetszerűen jár neki. A bél nyomást gyakorol ezekre a szervekre, így ezek eltolódnak eredeti természetes helyzetükből és lesüllyednek, sőt el is hajlanak. Leginkább a nemi szervek vannak veszélyeztetve, mivel ezek közvetlenül a vastagbél mellett helyezkednek el. Nemcsak egy erősen ingerlő mechanikus nyomást, hanem a vastagbélből kiáramló mérges gázokat is el kell tűrniük.


A bélcsatorna belső tisztátalanságát, amely átterjed a nemi szervekre is, nem lehet külső tisztasággal eltávolítani, mivel ezek sem az eltolódásokat, sem a gázmérgezéseket nem küszöbölik ki. Így még a lehető legnagyobb külső tisztaság, a leggondosabb bőrápolás, a legdrágább illóolajokkal való illatosítás ellenére sem tudják előállítani a nemi mirigyek a szervezet megújhodásához szükséges elemi anyagokat és még kevésbé az agyképességek bővítéséhez szükséges éteranyagokat előállítani.

Ha már a szervek eltolódnak eredeti helyükről, ezt megszenvedi a harmonikus együttműködésük és az aggyal való kapcsolatuk, s gyengül a teljesítményük. Ha azután a mérges gázok hatására a szervi intelligenciák is megbénulnak, akkor a szervek ellenálló képessége is csökken és betegség tünetek lépnek fel.

Az összes beteges állapot, mint pl. emésztési gyengeség, bél- és tüdőtuberkulózis, allergia, asztma, hurut, székrekedés, aranyér, hasmenés, nőknél beteges havi tisztulás, férfiaknál magvesztés, a nemi szervek ingerlékenysége, szenvedélyesség, erkölcstelenség, szoknyavadászat, fenegyerekeskedés, jellemtelenség, bűnözési hajlam és más hasonlók megszűntethetők, ha a vastagbelet megszabadítjuk és tisztán tartjuk a rothadó salakanyagoktól. Így a szervi intelligenciákat nem bénítják meg többé a mérges gázok. A börtönökben a helyes táplálkozás többet javítana a rabokon, mint 100 nevelőintézet!


Fejünkben a mérges gázok olyan erős agyműködési zavart idéznek elő, hogy az érintett személyek saját rendellenes állapotukat még csak fel sem ismerik, és nem fogják fel, hogy súlyos béllázban szenvednek. Minden szenvedélyes ember, minden vallásos, tudományos vagy politikai fanatikus, az összes érzelgős, akik bármikor készek könnyekben kitörni, minden vaktában, meggondolatlanul cselekvő, továbbá mindazok, akik ma az egyik, holnap a másik ellenkező nemű személy iránt gyulladnak „szerelem”-re, béllázban szenvednek. Gyakran esnek még tanult és híres férfiak vagy nők is olyan hibákba, melyek tanultságukkal és hírnevükkel összeegyeztethetetlenek. Előfordul, hogy annyira ostobán és meggondolatlanul cselekszenek, hogy az méltatlan hozzájuk, és ezzel elárulják, hogy béllázban szenvednek.

Sose feledkezzünk meg arról, hogy a szenvedélyességnek semmi köze a szerelemhez. A bélláz ideges feszültséget kelt, mely az agyat is lázassá és ingerlékennyé teszi, a dolgok nyugodt megítélését és mérlegelését megzavarja, a gondolatmenetet zilálttá teszi, átengedi azt a beképzelés fantasztikus fogalmainak. Az ilyen ember veszedelmesebbé válhat, mint egy vadállat vagy egy ragadozó fenevad, amikor a vak, alantas ösztönök elszabadulnak benne.

A közönséges és szokásos tisztító szerek nem képesek arra, hogy a bélráncokban gyakran hosszú évek során felhalmozódott és megkeményedett salakanyagot eltakarítsák. Szokatlan és hathatós eszközöket kell alkalmaznunk, ha vissza kívánjuk állítani az eredeti, fiatal korunkban még meglevő belső tisztaságunkat azért, hogy emésztőszerveink a táplálékot ismét teljes mértékben átváltoztassák, valamint a nemi szervek külső és belső váladékaikat újból szállítsák a vér felfrissítésére és az agyműködés felélénkítésére.
„A legtöbb ember túl sokat eszik. A negyedéből annak, amit elfogyasztanak, élnek ők, a fennmaradó háromnegyed részből pedig élnek az orvosok.”

(Egyiptomi papirusz, kb. 5700 évvel ezelőttről)


Emészthetetlen „táplálékok”


Kerülnünk kell a finomított termékeket.

Ide tartozik a fehér cukor, a fehérliszt (nullás liszt vagy finomliszt), a finomított olajok és zsiradékok (a margarin is) és alapjában véve valamennyi iparilag feldolgozott élelmiszer. Ezeknek már semmi tápértékük nincs, és ennél fogva csak terhelik szervezetünket és megfosztják a nélkülözhetetlen tápanyagoktól és ásványi sóktól, melyek a tökéletes emésztéshez szükségesek.


Kerülnünk kell az élesztővel kelesztett ill. kovászolt gabonatermékeket.

Ide tartozik a kenyér, zsemle, valamint mindenfajta sütőipari termék, melyhez kelesztő anyagot (élesztő, kovász, erjesztő enzim, stb.) használtak. Még a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek is nélkülöznek minden tápértéket, ha kelesztették azokat, mert ezek is alkoholos erjedést okoznak, és emiatt megterhelik az egész szervezetet.


Kerülnünk kell „mindent a döglött állatból”.

Bélrenyheségben, székrekedésben, bélelsalakosodásban, altesti puffadásnál és mindenféle egyéb bélbetegségben kerülnünk kell a következő ételeket: a húsféléket, az állati zsiradékokat, a húslevest ill. csontlevest; röviden mindent, ami halott állatból származik (tehát a halat is), mivel ezek legkésőbb a vastagbélben rothadásnak indulnak. Ezért mindezek fogyasztását –főleg székrekedés esetén- mindenképpen kerülni kell.

A vastagbélben a rothadási folyamat következtében mérgek keletkeznek (karbolok, kénhidrogének, stb.). A baktériumfészkek szétterjednek a szomszédos testszövetekre is, többek között a nemi szervekre (nőknél a méhre, férfiaknál a prosztatára), melyek ezáltal súlyosan károsodnak. Általában megszoktuk, hogy tisztátalan alsótestünket az ahhoz kötődő valamennyi kellemetlen kipárolgással és váladékkal együtt, úgy fogadjuk el, mint valami elkerülhetetlen dolgot. Az akaratlan (korai) magömléseknek, valamint nőknél a fájdalmas, hosszantartó és nagy vérveszteséggel járó havi tisztulásnak, a gyulladásoknak, a gombásodás okozta megbetegedéseknek, folyásoknak az eredendő oka a bél eltömődése és elsalakosodása.

Mindaddig, amíg a leölt állatok húsa és azok egyéb termékei bejutnak az emberi bélbe, nem fog megszűnni a székrekedés, a belekben folyó rothadás és ezek kísérőjelenségei. Az általánosan elterjedt bélbeli rothadás az okozója a legtöbb fertőző betegségnek is, mégpedig nemcsak a nemi szerveket illető fertőző betegségeknek, hanem minden fertőző betegségnek. Ezért nemcsak megbetegedés (pl. székrekedés vagy bárminemű bélpanasz) esetén, hanem megelőzésképpen mindenkor kerülnünk kell minden, leölt állatból származó termék fogyasztását.


Kerülnünk kell az állati húst.

Valójában az állati hús, amelyet az emberek elfogyasztanak, nem más, mint az állat vére és vizelete; így tehát alapjában véve nem mást fogyasztanak, mint vizeletet, amely még nem jutott el odáig, hogy az állat a húgyhólyagján keresztül kiválassza. Az állati hús 1 rész vért és az erre jutó 9 rész vizeletet juttat az emberi emésztőszervekbe. Minél puhább az állati hús, annál több és minél keményebb, rágósabb, annál kevesebb vizeletet tartalmaz.

Az elfogyasztott állat vérének állapotától függően különböző kórokozó anyagokat is magunkhoz veszünk, mivel szinte valamennyi háziállat kórokozókat hordoz testében, legyen az akár tyúk, kacsa, liba, borjú, tehén, birka, avagy disznó. Ezért kell a húsevőknek oly sok betegségen átesniük. Habár e betegségcsírák nem annyira erősek, hogy a húsevők belehalnának, az ember szellemi fejlődését mégis visszafogják, mivel mirigyei nem termelik az agy számára szükséges éterikus anyagokat, hanem pusztán arra korlátozódnak, hogy a vért elemi anyagokkal ellássák, hogy a betegségcsírák ellenére a test működését legalább addig fenntartsák, amíg annak az élet megadatott.
Évezredeken át a növények és az ásványok a gyógyító szerek forrásai voltak minden emberi kultúrában. A gyógyítás alapvető eszközei természetes eredetű anyagok voltak. Több évezreden át virágzott a természetes anyagokon alapuló egészség-tudomány. Mintegy 200 évvel ezelőtt azonban a tudomány, a technika és az orvostudomány fejlődésével párhuzamosan az egészség-tudományról fokozatosan megfeledkeztek. Annak, hogy ez az egészségről szóló, a természet törvényeinek alapján álló tudomány feledésbe merült, az volt az oka, hogy a tudomány, a technika és az orvostudomány egészségi problémáik gyors megoldásával kecsegtette az embereket.

Rövid idő alatt azt az illúziót keltették bennünk, hogy ezeket az ígéreteket meg fogják valósítani. A kémia és a gyógyszeripar sikerei arról igyekeztek meggyőzni minket, hogy büntetlenül lemondhatunk a természet törvényeinek tiszteletéről.

A betegségek tüneteinek gyors megszűntetését az orvostudomány nagy vívmányának tartják, ezeknek a tüneteknek az okait pedig másodrendűeknek vélik. És ma azt az orvostudományt, amely vegyszerek és sebészi beavatkozások segítségével harcol a betegségek következményeinek elhárításáért, hagyományos orvostudománynak nevezik. Azt az orvostudományt pedig, amelyik kizárólag évezredeken át ismert természetes anyagok segítségével harcol a betegségek okainak elhárításáért, nem hagyományos, alternatív orvostudománynak tartják.


Sokan próbálkoznak azzal, hogy gyógyszerek segítségével gyógyítsák magukat. Tudnunk kell azonban, hogy a gyógyszerek csak ideiglenesen fejtenek ki kedvező hatást, majd elvégezve feladataikat, a szervezetben maradnak és onnan sehova nem távoznak. Elsősorban a májat károsítják, eltömítik a hajszálereket. A fiziológusok ma már arról beszélnek, hogy nem a gyógyszerek bevitelével vannak gondok, sokkal inkább azok kiürítésével a szervezetből.

Az antibiotikumok bevitele a szervezetbe nagymértékben csökkenti az immunitást. Amikor bevesszük az antibiotikumot, szervezetünk azonnal harcra kel azzal. Ebben a harcban az antibiotikumok az immunrendszer energiájának 90 százalékát emésztik fel. Megszűntetik ugyan a gyulladásos folyamatokat, de bevételük után a szervezet sokáig teljesen védtelen marad. Nagy erőfeszítésre, sok időre és anyagi eszközre van szükség ahhoz, hogy helyreállítsuk szervezetünk védekező immunrendszerét.

Az antibiotikumok megsemmisítik a szervezetben gyakorlatilag az összes kórokozó vírust és baktériumot. Csak a legerősebbek maradnak meg. Ezek rövidesen intenzíven szaporodni kezdenek, még erősebb és ellenállóbb mutáns egyedeket hoznak létre. Hogy gátat vessünk szaporodásuknak, kénytelenek vagyunk növelni az antibiotikumok adagjait, vagy erősebb készítményeket vetni be. Egy végtelen folyamat veszi kezdetét. Az amerikai tudósok véleménye szerint ma már nem az a kérdés, megnyerjük-e a harcot a vírusok és a baktériumok ellen, inkább az, mikor szenvedünk vereséget abban?


A vegyi alapanyagú gyógyszerek mellett egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a gyógynövények alkalmazásán alapuló gyógymódok, melyek ma reneszánszukat élik. Ugyanakkor a hagyományos gyógymódokat alkalmazó orvosok és a gyógyszeripar kemény támadásoknak veti azokat alá. Milliók halnak meg a hagyományos gyógykezelés hívei által kiírt gyógyszerektől, ugyanakkor a teljesen veszélytelen alternatív gyógymódokat könyörtelen támadásoknak teszik ki. A politika és a gazdaság érdekei állnak e mögött a jelenség mögött.

A gyógyszeripari vállalatok nem hajlandók milliókat áldozni a gyógynövényeken alapuló gyógyszerek kifejlesztésére, mivel a gyógynövényeket nem lehet szabadalmaztatni és ennek révén hatalmas nyereségeket biztosítani. Amikor egy cég tőkét fektet egy bizonyos termékbe, arra törekszik, hogy kizárólagos jogot nyerjen forgalmazására és az abból származó nyereségre. Az ember egészsége nem válhat egy olyan szűk orvosi és ipari érdekcsoport tevékenységének függvényévé, amelyik a nyereséget és nem az emberek egészségét tartja szem előtt.


A mai korban divattá vált a gyógyszerek szedése. Minden, amit a természet megteremtett, tökéletesnek tűnik. Az ember azonban hibákkal rendelkező élő egyén, s ezeket a hibákat saját maga idézte elő. Egy orvos a közelmúltban kijelentette: ha az összes ma használt orvosságot összegyűjtenék és a tengerbe dobnák, ez nagy hasznára válna az emberiségnek, a halak számára viszont katasztrofális következményekkel járna.


Fogyasztói társadalmunk fejünkbe sulykolta azt, hogy jogigényünk van az egészségre, amit a különböző specialistáknál, orvosoknál, természetgyógyászoknál, pszichoterapeutáknál, csodadoktoroknál, stb. érvényesíthetünk, és azután az egészséget a gyógyszertárban vagy a Herbáriában ugyanúgy megvehetjük, mint a lisztet vagy a cukrot az üzletben. Ez alapvető tévedés. Egészségünkért keményen meg kell dolgoznunk magunknak.

Az a tény, hogy az orvostudomány gyógyítani nem tud, csak kezelni, régóta ismert. „Medicus curat, natura sanat.” Csak a beteg tudja saját magát meggyógyítani. Az orvos csak kezel (kúrál), a (saját) természet gyógyít. Hippokratész és Galénusz óta semmi sem változott. De a gyógyszeripartól sem várhatjuk el egészségünket. Az is egy iparág –méghozzá jövedelmezőbb, mint a hadiipar-, amely a gyógyszerek eladásából él. Ha a gyógyszerek meggyógyítanának, nem csak szimptómákat szűntetnének meg vagy enyhítenének, rövidesen minden beteg egészséges lenne, és senki nem venne többé gyógyszert. Mindenki előtt világos, hogy egészséges nép egyidejűleg „halott gyógyszeripart” jelentene. Ehhez nézzünk meg néhány idézetet. „Az orvostudomány (beleértve a gyógyszeripart) közvetlenül a szívinfarktus és a rák után az emberiség legveszélyesebb kórokozója lett. Egy átlag német ma kb. ötször annyi gyógyszert fogyaszt, mint közvetlenül a második világháború előtt. Vajon ettől legalább ötször olyan egészséges is? Természetesen nem. Ellenkezőleg: a német lakosság átlaga ma sokkal gyakrabban beteg, mint azelőtt… Hirtelenül így lett egy olyan iparágból, amely azért keletkezett, hogy betegségeket gyógyítson, új betegségek kiindulópontja.” (Kurt Blüchel: Weisse Magier, Fischer Verlag, 1976.)

A WHO, az egészségügyi világszervezet 1978-ban nyilvánosságra hozta 200 olyan gyógyszer listáját, amelyek a világ gyógyszer szükségletét teljesen fedeznék. Ezzel szemben ma világszerte több, mint 205 000 különböző gyógyszert gyártanak. Egyedül a valamikori Nyugat-Németországban mintegy 70 000 regisztrált gyógyszer volt forgalomban.

„Minden német állampolgár a statisztikusok szerint élete folyamán átlagosan 36 000 tablettát fogyaszt. (Ma még többet.) Ez az ijesztő szám megvilágítja az ellenőrzés nélküli gyógyszer fogyasztás és a gyógyszerek megszokásának veszélyét. Miután alig van hatásos gyógyszer, amelynek ne volna egyben káros mellékhatása is, gyógyszereket csak akkor kellene rendelni és bevenni, ha az orvosilag szükséges.” Ez áll a KKH 1981. március 1-jei körlevelében. Ennek a felfejlődésnek ijesztő következményei vannak. A torzszülöttek száma az NSZK-ban 25 év alatt 166-szorosára emelkedett. „Míg 25 évvel ezelőtt az NSZK-ban 100 000 újszülött közül 3 volt torzult, ma már 1000 újszülöttre 5 torzszülött esik.” (K. Blüchel: Weisse Magier, Fischer Verlag, 1976.) Az FDA (Federal Drog Administration) szerint 1978-ban 1,5 millió amerikait olyan betegségekkel kezeltek kórházban, amelyeket gyógyszerek okoztak. A gyógyszerek okozta halálesetek száma évente 60 000-140 000-re tehető az USA-ban.

A statisztika szerint a halálozások száma óriási mértékben csökken akkor, amikor a betegeket az orvosok sztrájkja következtében nem kezelik. Három elgondolkodtatóan egyező esetet közöl Hans Ruesch „Die Falscher der Wissenschaft” (Edition Hirthammer München) című könyvében: 1973-ban egy 1 hónapos izraeli kórházi sztrájk alatt a lakosság halálozási arányszáma mélypontot ért el. Ugyanez történt 1976-ban Bogotában (Kolumbia). Az orvosok sztrájkja következtében a halálozások száma 35%-kal csökkent. A jelenség 1978-ban megismétlődött Angliában.


Az emberi szervezet tökéletes. Még az önmaga iránt tanúsított barbár magatartás ellenére is az esetek többségében legalább 30-40 évig betegeskedés nélkül él. Az ember korábban nem érzett fájdalmakat, de egyszer csak számos betegség támadja meg. Azonnal a kórházhoz fordul segítségért, az orvos pedig, amikor felteszi neki a kérdést, honnan erednek ezek a kórok, azt feleli neki: „Mit akar Ön, hiszen ezek a korral járó betegségek.”

Szemüveget rendelnek a betegnek, eltávolítják salakanyagokkal, kövekkel, baktériumokkal telített szerveit, kioperálják daganatait, stb. Az okok pedig, melyek ehhez az állapothoz vezettek, senkit nem érdekelnek, beleértve magát a beteget is.

Az emberek kifejlesztették a vegyi alapú gyógyszereket. A szervezetet azonban nem lehet becsapni. A szervezetnek csakis természetes eredetű gyógyszerekre van szüksége. Mi pedig tulajdonképpen egy tömegpusztító élelmiszer- és gyógyszeripari korszak feltételei között élünk.


Korunkban különösen élesen vetődik fel a gyermekek egészségének problémája. Teljesen egészséges gyermekek tulajdonképpen nincsenek. Ostobaság lenne azt hinni, hogy ha gyermekünk nem köhög, vidáman futkos, boldogan nevetgél, akkor teljesen egészséges. Naivitás azt hinni, hogy ha szüleink, nagyszüleink, dédszüleink sokáig éltek, akkor mi is és gyermekeink is hosszú életűek leszünk. Őseink sokáig éltek, mert teljesen más környezetben laktak, más élelmiszerekkel táplálkoztak. Az utóbbi 60 esztendőben az egész világon bekövetkezett változások oda vezettek, hogy az emberek szervezetében rengeteg mérgező anyag halmozódott fel. Nemzedékről nemzedékre ezek új betegségek kialakulását okozzák, s az életkor csökkenéséhez, idő előtti halálhoz vezetnek.

Az emberi szervezet egyszerűen képtelen ilyen gyorsan hozzáidomulni az új életkörülményekhez. A különböző betegségekben szenvedő szülők, amikor gyermeket nemzenek, automatikusan egy mérgekkel telített programot adnak át azoknak. Majd kétségbeesetten tárják szét karjaikat, látva, hogy gyermekük még betegebb, mint ők maguk, s azt hiszik, hogy valamiféle öröklött betegségekről van szó.

Öröklött betegségek azonban nincsenek. Csak a természet törvényeinek lebecsülése öröklődik, az a gondolatvilág, amit egészségünkkel és gyermekeink egészségével szemben tanúsítunk. Azok, akik nem törődnek egészségükkel, genetikai bűnt követnek el gyermekeik, a társadalom, az egész emberiség ellen.


Divattá vált, hogy betegségeinkért az orvosokat, a környezetet, a társadalmat, az államot okoljuk, mindenkit önmagunkon kívül. Ideje lenne végre már megérteni, hogy az egészségünk csak tőlünk függ.

Ha ma nincs időnk, pénzünk arra, hogy törődjünk egészségünkkel, holnap –akár akarjuk ezt, akár nem,- jóval több időt és pénzt leszünk kénytelenek fordítani arra, hogy leküzdjük betegségeinket. Nem kellene figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy talán az a bizonyos holnap soha nem jön el és Ön az évről évre egyre jobban virágzó temetkezési vállalatok ügyfeleinek listájára kerül.


Sok külföldi, látva, mennyire nem törődünk egészségünkkel, tréfásan megjegyzi: „Furcsa emberek önök, öt perccel haláluk előtt kezdik gyógyíttatni magukat. Mi ehelyett öt évvel betegségünk kezdete előtt kezdjük a gyógykezeltetést.” Nem véletlen, hogy sokan ismerik nálunk a következő közmondást: amíg nem dörög az ég, az ember nem vet keresztet. Ugyanakkor megfeledkezünk egy másik közmondásról, amely közvetlenül kapcsolatban áll egészségünkkel: ki mint vet, úgy arat.

Hány olyan embert ismerünk, akik éveken át bajlódnak daganataikkal, fekélyeikkel, köveikkel. Hányan vannak olyanok, akik nem akarnak törődni egészségükkel és aztán egy rövid hónap alatt távoznak el az élők sorából. Hány olyan ember van, aki teljesen egészségesnek véli magát, majd hirtelen infarktusban vagy agyvérzésben hal meg. Ezeknek boncolásakor a verőereket csak fűrész segítségével lehet feltárni, annyira el vannak meszesedve. Sokan még irigylik is az ilyeneket, azt állítva, hogy könnyű, szép és fájdalommentes haláluk volt. Nem a halál a fájdalmas, hanem a halálhoz vezető út.


Jó lenne, ha minél előbb törődni kezdenénk egészségünkkel, hogy aztán ne legyen szükség arra, hogy az utolsó percekben csodadoktorok után futkossunk, csodaklinikákat keressünk, amelyek bármennyire akarják is, már semmit nem tudnak megváltoztatni.

A legjobb orvos a saját szervezetünk. Minden orvosnál, professzornál, akadémikusnál jobban tudja, mire van szüksége.

Szervezetünk egy önmagát szabályozó és felújító rendszer. De mint minden rendszer, gondos ápolásra szorul. Ha ápolják, a szervezet jól működik. Ha nem, először fennakadásokkal fog működni, majd tönkremegy.

A mi feladatunk az, hogy ne okozzunk kárt szervezetünknek, ellenkezőleg: adjunk lehetőséget neki, hogy leküzdje betegségeit.


Mire van szükség ahhoz, hogy szervezetünk leküzdje betegségeit? Ehhez egészségünk három alapvető kritériumának kell eleget tenni.


Tisztítsuk meg vastagbelünket, májunkat, vesénket, ereinket, szervezetünk minden sejtjét a hosszú évek során felhalmozott mérgektől és toxinoktól, amelyek folyamatosan károsítják azokat. Környezetünk rendkívül szennyezett állapotba került. A táplálékkal, a levegővel rengeteg káros anyag jut szervezetünkbe. Gondoljuk csak meg: mit teszünk, ha bepiszkítottuk a kezünket? Bizonyára feltétlenül meg akarjuk mosni, mert tudjuk, ha szappannal jól megmossuk a kezünket, tiszta lesz. Ugyanezt kell tenni a szervezetünkkel is.


Nincs hova menekülnünk a sugárártalmak és egyéb szennyező tényezők elől. Nem tudjuk megváltoztatni a kialakult ökológiai helyzetet. De módunk van arra, hogy étkezés közben ne vegyünk káros anyagokat magunkhoz, megvédjük szervezetünket a radioaktív sugárzástól, stresszektől, mindennapi életünk egyéb kedvezőtlen hatásaitól. Nagy dózisú C-vitamin szedésével javul a sugárzás tűrő képességünk (1500-2000 mg/nap).


Juttassunk szervezetünknek minőségi táplálékot, olyat, amilyenre sejtjeinknek szüksége van. Ha megfőzünk egy régi bőrcipőt, megfűszerezzük, majd elfogyasztjuk azt, talán jót teszünk gyomrunknak, szervezetünk sejtjeinek azonban ezzel semmi jót nem nyújtunk. Sejtjeinket nem lehet becsapni, azoknak nagy mennyiségű és jó minőségű tápanyagra van szüksége.


Ha minden sejtünk megtisztul, szervezetünk, mint a természet csodálatos alkotása nemcsak leküzdi a betegségeket, nem csak helyreállítja elvesztett egészségünket, de olyan egészségi állapotot képes kialakítani, amilyennel korábban soha nem rendelkeztünk.

Egészségünkkel komolyan kell foglalkozni, de jobb, ha ezt akkor tesszük, amikor még egészségesek vagyunk! Ez lehetővé teszi, hogy sok időt és pénzt takarítsunk meg, megóvjuk életünket, gyermekeink életét.

A szervezet egészségessé tételének számos módját ismerjük. Mielőtt azonban választanánk közöttük, eleget kell tenni az egészség három alapvető kritériumának: a szervezet megtisztítása, megfelelő védelmének biztosítása és minőségi táplálása. Ha akár egyetlen kritériumot nem teljesítünk ezek közül, kudarcra van ítélve minden kísérletünk, hogy visszanyerjük elvesztett egészségünket. A módszer kiválasztásakor különösen nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy az egyszerű, természetes legyen, és ne álljon ellentétben a természet törvényeivel.


Ismételjük meg, mit is mondott Hippokratész, az orvostudományok atyja: „Az étel orvosság, az orvosság étel legyen”.

Figyeljük meg, hogyan gyógyítják magukat a szabadon élő állatok. Nem isznak orvosságot, nem használnak injekciókat, nem járnak elektromos kezelésekre. Ha betegek, ösztönösen olyan füvet keresnek, amely segít megszabadulni betegségüktől. Csak az ember folyamodik bármilyen betegsége esetén rögtön a tudomány által kidolgozott gyógymódokhoz, megfeledkezve arról, hogy a természet tökéletes. A természetben minden megvan, ami az ember egészségéhez szükséges. A feladatunk csak az, hogy felhasználjuk mindazt, amit a természet kínál.

Mottó: „Az egészség nem minden, de egészség nélkül minden semmi!”
Mottó: Ha kifogtad az utolsó halat a folyóból, ha kivágtad az utolsó fát (parlagfüvet), rájössz: a pénz nem ehető!II.


AZ ALLERGIA (ASZTMA) GYÓGYÍTÁSA TERMÉSZETES MÓDSZEREKKELSzomorú tény, hogy a magyar lakosság mintegy 30%-a szenved valamilyen allergiától. Nem szabad elhanyagolni ennek a betegségnek a kezelését, mert asztmává fajulhat, ugyanis az asztma ki nem kezelt allergia. A gyógymódomat tehát az asztmások is használhatják. Az orvostudomány szerint az asztma és az allergia gyógyíthatatlan betegségek. Sajnos egyetlen orvosnak, egyetlen természetgyógyásznak sem szabad kimondani, hogy egy betegség gyógyíthatatlan. Legfeljebb azt mondhatják, hogy az ismereteik szerint az allergia nem gyógyítható. Mert aki kijelenti, hogy valami gyógyíthatatlan annak a világegyetem összes orvosi tudásával rendelkeznie kell. Ilyen ember pedig nincs. Lehet, hogy egy másik orvos vagy másik természetgyógyász néhány kilométerrel, néhány várossal, néhány országgal távolabb már tudja eredményesen gyógyítani a más által gyógyíthatatlannak tartott betegséget, csak a nyilatkozó orvos nem tud róla. A betegnek meg pláne nem szabad azt mondani, hogy a betegsége gyógyíthatatlan, mert ez még rosszabbodást okozhat az állapotában, lelkileg is összetörheti. Azt kell mondani a betegnek, hogy az orvostudomány és a természetgyógyászat jelenlegi legjobb módszereit alkalmazva mindent el fognak követni a gyógyulása érdekében. Megmutatják az irányt, a módszert, a többit már a betegnek kell megtenni. Más nem gyógyulhat helyette!


Hazánkban úgy akarnak védekezni az allergia ellen az illetékesek és mindenféle egyletek, hogy a parlagfû irtására szólítanak fel. A parlagfüvet csak vegyszerekkel tudnák véglegesen kiirtani, ha egyáltalán véghez lehetne ezt vinni. A parlagfű is a természet része és kipusztításával felborulna a természet rendje. A vegyszeres irtás több kárt okozna az embereknek és a természetnek, mint a parlagfû az embereknek. A parlagfû után aztán jönnének a többi allergének, az ürömfélék, a libatop, a nyírfák és még sorolhatnám a növényeket s végül nem volna körülöttünk természet, mert a kultúrnövényeket is irtani kellene, mert aki allergiás, az elõbb-utóbb a kukorica, a búza, stb. pollenjeire is érzékennyé válna, s így lassan kipusztulna az emberiség is.


A parlagfüvet az indiánok táplálék- és gyógynövényként használták, használják. A parlagfű mindenütt megjelenik, ahol parlagon van a föld. Ezáltal megvédi a talajt a kiszáradástól, a Földet pedig az elsivatagosodástól. A parlagfű megjelenése után a második évben már visszavonul és átadja a helyét azoknak a növényeknek, amelyeknek már elegendő a parlagfű által megteremtet

Himalája-só
2009.05.21. 17:49A kérdés:

Tisztelt László!Szeretném megtudni a véleményét, himalája só fogyasztásáról. Tényleg ennyire pozitív a hatása, amit állítanak róla? köszönettel és üdvözlettel, Gia

A tanácsadó válasza:

Kedves Gia!
Sokkal olcsóbban és sokkal tiszább sót(NaCl) tud beszerezni bármelyik patikából, mint a"Himalája-sót"
Egy ismerősöm volt a hunzáknál és elmondta, hogyha azt a sómennyiséget, amelyet Himalája-, meg Hunza sóként forgalmaznak Európában, Magyarországon, akkor az igen szűk hegyi ösvényeken és kötélhidakon (csak így közelíthető meg az a környék, repülőtere meg nincs!) a sóval felmálházott összvéreknek január 01-től, december 31-ig egyirányban kellene a sót szállítaniuk a legközelebbi (500 km) tömegközlekedési helyig. Kérdés: A január elsején odaért összvérek a málha lerakása után milyen útvonalon mennek vissza?
A másik ok ami miatt nem javasolom a " Himalája"-sót, ugyanis a természetes sók a levegőn lassan szublimálnak, a Himalája sóként eladott só pedig nem szublimál, mert műsó!!! Ki tudja mi minden van benne a són kívül? Azért ajánlják, mert van benne valami, ami gyéríti a lakosságot! Ugyanis sokan vagyunk a Földön és az egészségesebb életre törekvőket is gyéríteni kell!
Kérem nézze át a www.aquanet.fw.hu honlap idevonatkozó részeit!
Üdvözlettel: W-V.László

Desztilláltvíz tárolása, vitaminok felszívódása
2009.05.21. 12:37A kérdés:

Kedves László! Köszönöm eddigi kérdéseimre adott kimerítő válaszait. Most két rövid kérdésem lenne Önhöz. Az egyik, hogy az otthoni desztillálóban készített vizet miben a legcélszerűbb tárolni? A másik pedig, hogy Önnek mi a véleménye arról, amiről hellyel-közzel sokat lehet olvasni, hallani, hogy a szintetikus vitaminok sokkal kevésbé hasznosulnak, mint a táplálékból nyert vitaminok, s ezáltal elgondolkodtatnak, hogy valójában hol is az igazság?...Tudom ugyan azt is, hogy a mai zöldség-gyümölcseink sokkal kevesebb tápanyagot tartalmaznak, mint mondjuk 100 évvel ezelőtt, de ugyanakkor az is elgondolkodtat, amit a szintetikus vitaminokról hallani. Köszönöm megtisztelő válaszát: Gergő

A tanácsadó válasza:

Kedves Gergő!
Az elkészített desztilláltvizet semmi esetre sem ajánlom pet palackokban tárolni, mint, ahogy az boltokban és patikákban forgalmazzák ( dioxin kioldódás!!), hanem üveg palackokban, vagy pvc kannákban ( 5 és 10 literes), palackokban javasolom. A bolti visszaválthatós literes, 1,5 literes palackok nem pet, hanem pvc palackok, így azokban is tárolhatja. A sörgyárak legtöbbje a barna pet palackjait dioxin-mentesíti, s ez rá is van írva címkéjükre ( pl.: Borsodi Sörgyár). Vannak ilyen kétliteres palackjaik is. Ezeket én is használom. Sörivó barátaim adják nekem a felhasznált palackjaikat. Jól kimosom hidrogénperoxidos, vagy ezüst kolloidos desztillátvízzel, vagy ro, vízzel az ilyen palackokat, meg minden desztillátvíz tárolásra szolgáló edényzetet és csak azután használom azokat desztilláltvíz tárolására.
Még a szintetikus vitamin is jobb, mint a semmi!!! Egyébként sok vitamint algákból és gombákból állítanak elő, vagy azok állítják elő nekünk, mert be lehet fogni őket vitamin termelésre is.
Én ezért fogyasztok mindennap Spirulina és Chlorella, de néha barna algákat is.
Egyébként a természetes és mesterséges vitaminok vegyi képlete ugyanaz, s a sejtek nem kérdezik meg, hogy: "Te természetes, vagy mesterséges vitamin vagy?", hanem felhasználják azt, ha szükségük van rájuk.
Ha Ön szomjas akkor nem kérdezi meg a víztől, hogy" Te esővíz vagy? Vagy desztillált víz vagy?", hanem megissza, mert ugyan a desztilláltvizet holt víznek állítják be, de amint a szájához emeli onnantól kezdve élő vízzé válik, mint ahogy a szintetikus vitamint is élővé teszi a sejt, amelyik felhasználja. A szintetikus vitaminokkal azért lehet gond, mert a gyártás minősége szerint lehetnek benne szennyezések, s ez okozhat problémákat is! Ezért fontos, hogy csak megbízható gyártótól, megfelelően ellenőrzött termékeket szabad fogyasztani. Én csak azokat szedem, amelyeket minden oldalról (energetikairól is!) is beellenőriztem és ezeket ajánlom a pácienseimnek is.
Üdvözlettel_ W-V.László

Mit ehet a túlsúlyos? Negatív kalóriájú ételek. Vércsoport szerinti táplálkozás
2009.05.21. 08:14A kérdés:

Tisztelt Weixl Úr!Túlsúlyos vagyok, Oxytarmot is kapok, mert HPV-m is volt, és meghatározta belgyógyászom mit ehetek. De hiába, nem tudok fogyni. Izületi gyulladásom már több hónapja akadályoz a napi fél órás tornában. AB-vércsoportom van. Tud ajánlani nekem étrendet, vagy előnyben rézsesítendő ételeket.Válaszát várva köszönettel Edit

A tanácsadó válasza:

Kedves Edit!
A túlsúlynak sok oka lehet! Az egyik a pajzsmirigy nem megfelelő működése, mert nem szed sem Spirulina, sem Chlorella algákat. Ezek az algák segítik a pajzsmirigy zsírszabályzó funkcióját.
A másik: A táplálékokból a feldolgozás során elvész a króm, amely a szénhidrát anyagcserénket szabályozza, ezért pótolni kell azt, szerves , kelátos kötésű krómmal, s erre a leg megfelelőbb a króm-pikolinát.
Az izületi gyulladását a túlsúlya, s a vércsoportjának nem megfelelő anyagok bevitele okoza ( csirke, napraforgó olaj, margarin,stb).
Sajnos, de le merem írni, hogy a belgyógyászok többsége nem ért a helyes táplálkozáshoz, mert rosszul képezték ki őket, de ez igaz a dietetikusokra is, mert lemennek sejtszintre, molekuláris szintre a tudományukkal, s csak azt felejtik el, hogy az ember ma is a természet rendje szerint működik, se nem szabadna neki más faj tejét innia, s a beleink növényevő bélrendszernek felelnek meg, nem húsevő, dögevő bélrendszernek, stb.
Ha a vércsoportjának jótékony ételeiből állítja össze az étrendjét, akkor szép lassan le fog fogyni, s egyből könyebben mozgatja az izületeit is.Ha a vércsoportja által fogyasztható negatív kalóriájú ételeket fogja enni, akkor több energiát kell, szervezetének ezen ételek megemésztésére fordítania, mint amennyit ezekkel a táplálékokkal bevitt, s így gyorsíthatja a fogyását, úgy, hogy a bőre szépen fog visszahúzódni és nem lesz ráncos petyhüdt!
EBBEN az alábbi anyagban megtalálja a negatív kalóriát tartalmazó ételeket!

MIT TEGYEK, HOGY EGÉSZSÉGES LEGYEK?

BŐRÁPOLÁS


BŐRGYÓGYÍTÁS


természetes módszerekkel

Bővített kiadás


Írta és összeállította:


Várhegyi László

Sajnos nem ment át a teljes anyag, mert kevés a hely ezen a felületen! Üdv.: W-V.LÁszló
A szerző magánkiadása 2004.

Szerkesztette: Gyürky Zsuzsanna

Nyomdai előkészítés: Molnár Sándor


Nyomdai munkák: Multimédia Kft.

Felelős vezető: Kajtor István
Bármilyen engedély nélküli másolás, fordítás, sokszorosítás vagy terjesztés egészben vagy részben, bármilyen formában -beleértve az elektronikus másolást, tárolást, továbbítást- az ide vonatkozó törvények megsértését jelenti.
Mottó: Az egészség nem egy árucikk, melyet megvásárolhatunk magunknak, felette a pénznek semmilyen hatalma nincs.


I.


EGY KIS ELŐZETES AZ ÁLTALÁNOS EGÉSZSÉGRŐL

Évezredeken át a növények és az ásványok a gyógyító szerek forrásai voltak minden emberi kultúrában. A gyógyítás alapvető eszközei természetes eredetű anyagok voltak. Több évezreden át virágzott a természetes anyagokon alapuló egészség-tudomány. Mintegy 200 évvel ezelőtt azonban a tudomány, a technika és az orvostudomány fejlődésével párhuzamosan az egészség-tudományról fokozatosan megfeledkeztek. Annak, hogy ez az egészségről szóló, a természet törvényeinek alapján álló tudomány feledésbe merült, az volt az oka, hogy a tudomány, a technika és az orvostudomány egészségi problémáik gyors megoldásával kecsegtette az embereket.

Rövid idő alatt azt az illúziót keltették bennünk, hogy ezeket az ígéreteket meg fogják valósítani. A kémia és a gyógyszeripar sikerei arról igyekeztek meggyőzni minket, hogy büntetlenül lemondhatunk a természet törvényeinek tiszteletéről.

A betegségek tüneteinek gyors megszűntetését az orvostudomány nagy vívmányának tartják, ezeknek a tüneteknek az okait pedig másodrendűeknek vélik. És ma azt az orvostudományt, amely vegyszerek és sebészi beavatkozások segítségével harcol a betegségek következményeinek elhárításáért, hagyományos orvostudománynak nevezik. Azt az orvostudományt pedig, amelyik kizárólag évezredeken át ismert természetes anyagok segítségével harcol a betegségek okainak elhárításáért, nem hagyományos orvostudománynak tartják.

Sokan próbálkoznak azzal, hogy gyógyszerek segítségével gyógyítsák magukat. Tudnunk kell azonban, hogy a gyógyszerek csak ideiglenesen fejtenek ki kedvező hatást, majd elvégezve feladataikat, a szervezetben maradnak és onnan sehova nem távoznak. Elsősorban a májat károsítják, eltömítik a hajszálereket. A fiziológusok ma már arról beszélnek, hogy nem a gyógyszerek bevitelével vannak gondok, sokkal inkább azok kiürítésével a szervezetből.

Az antibiotikumok bevitele a szervezetbe nagymértékben csökkenti az immunitást. Amikor bevesszük az antibiotikumot, szervezetünk azonnal harcra kel azzal. Ebben a harcban az antibiotikumok az immunrendszer energiájának 90 százalékát emésztik fel. Megszűntetik ugyan a gyulladásos folyamatokat, de bevételük után a szervezet sokáig teljesen védtelen marad. Nagy erőfeszítésre, sok időre és anyagi eszközre van szükség ahhoz, hogy helyreállítsuk szervezetünk védekező immunrendszerét.

Az antibiotikumok megsemmisítik a szervezetben gyakorlatilag az összes kórokozó vírust és baktériumot. Csak a legerősebbek maradnak meg. Ezek rövidesen intenzíven szaporodni kezdenek, még erősebb és ellenállóbb mutáns egyedeket hoznak létre. Hogy gátat vessünk szaporodásuknak, kénytelenek vagyunk növelni az antibiotikumok adagjait vagy erősebb készítményeket vetni be. Egy végtelen folyamat veszi kezdetét. Az amerikai tudósok véleménye szerint ma már nem az a kérdés, megnyerjük-e a harcot a vírusok és a baktériumok ellen, inkább az, mikor szenvedünk vereséget abban?

A vegyi alapanyagú gyógyszerek mellett egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a gyógynövények alkalmazásán alapuló gyógymódok, melyek ma reneszánszukat élik. Ugyanakkor a hagyományos gyógymódokat alkalmazó orvosok és a gyógyszeripar kemény támadásoknak veti azokat alá. Milliók halnak meg a hagyományos gyógykezelés hívei által kiírt gyógyszerektől, ugyanakkor a teljesen veszélytelen alternatív gyógymódokat könyörtelen támadásoknak teszik ki. A politika és a gazdaság érdekei állnak e mögött a jelenség mögött.

A gyógyszeripari vállalatok nem hajlandók milliókat áldozni a gyógynövényeken alapuló gyógyszerek kifejlesztésére, mivel a gyógynövényeket nem lehet szabadalmaztatni és ennek révén hatalmas nyereségeket biztosítani. Amikor egy cég tőkét fektet egy bizonyos termékbe, arra törekszik, hogy kizárólagos jogot nyerjen forgalmazására és az abból származó nyereségre. Az ember egészsége nem válhat egy olyan szűk orvosi és ipari érdekcsoport tevékenységének függvényévé, amelyik a nyereséget és nem az emberek egészségét tartja szem előtt.

A mai korban divattá vált a gyógyszerek szedése. Minden, amit a természet megteremtett, tökéletesnek tűnik. Az ember azonban hibákkal rendelkező élő egyén, s ezeket a hibákat saját maga idézte elő. Egy orvos a közelmúltban kijelentette: ha az összes ma használt orvosságot összegyűjtenék és a tengerbe dobnák, ez nagy hasznára válna az emberiségnek, a halak számára viszont katasztrofális következményekkel járna.

Az emberi szervezet tökéletes. Még az önmaga iránt tanúsított barbár magatartás ellenére is az esetek többségében legalább 30-40 évig betegeskedés nélkül él. Az ember korábban nem érzett fájdalmakat, de egyszer csak számos betegség támadja meg. Azonnal a kórházhoz fordul segítségért, az orvos pedig, amikor felteszi neki a kérdést, honnan erednek ezek a kórok, azt feleli neki: „Mit akar Ön, hiszen ezek a korral járó betegségek.”

Szemüveget rendelnek a betegnek, eltávolítják salakanyagokkal, kövekkel, baktériumokkal telített szerveit, kioperálják daganatait, stb. Az okok pedig, melyek ehhez az állapothoz vezettek, senkit nem érdekelnek, beleértve magát a beteget is.

Az emberek kifejlesztették a vegyi alapú gyógyszereket. A szervezetet azonban nem lehet becsapni. A szervezetnek csakis természetes eredetű gyógyszerekre van szüksége. Mi pedig tulajdonképpen egy tömegpusztító élelmiszer- és gyógyszeripari korszak feltételei között élünk.


Korunkban különösen élesen vetődik fel a gyermekek egészségének problémája. Teljesen egészséges gyermekek tulajdonképpen nincsenek. Ostobaság lenne azt hinni, hogy ha gyermekünk nem köhög, vidáman futkos, boldogan nevetgél, akkor teljesen egészséges. Naivitás azt hinni, hogy ha szüleink, nagyszüleink, dédszüleink sokáig éltek, akkor mi is és gyermekeink is hosszú életűek leszünk. Őseink sokáig éltek, mert teljesen más környezetben laktak, más élelmiszerekkel táplálkoztak. Az utóbbi 60 esztendőben az egész világon bekövetkezett változások oda vezettek, hogy az emberek szervezetében rengeteg mérgező anyag halmozódott fel. Nemzedékről nemzedékre ezek új betegségek kialakulását okozzák, s az életkor csökkenéséhez, idő előtti halálhoz vezetnek.

Az emberi szervezet egyszerűen képtelen ilyen gyorsan hozzáidomulni az új életkörülményekhez. A különböző betegségekben szenvedő szülők, amikor gyermeket nemzenek, automatikusan egy mérgekkel telített programot adnak át azoknak. Majd kétségbeesetten tárják szét karjaikat, látva, hogy gyermekük még betegebb, mint ők maguk, s azt hiszik, hogy valamiféle öröklött betegségekről van szó.

Öröklött betegségek azonban nincsenek. Csak a természet törvényeinek lebecsülése öröklődik, az a gondolatvilág, amit egészségünkkel és gyermekeink egészségével szemben tanúsítunk. Azok, akik nem törődnek egészségükkel, genetikai bűnt követnek el gyermekeik, a társadalom, az egész emberiség ellen.


Divattá vált, hogy betegségeinkért az orvosokat, a környezetet, a társadalmat, az államot okoljuk, mindenkit önmagunkon kívül. Ideje lenne végre már megérteni, hogy az egészségünk csak tőlünk függ.

Ha ma nincs időnk, pénzünk arra, hogy törődjünk egészségünkkel, holnap –akár akarjuk ezt, akár nem,- jóval több időt és pénzt leszünk kénytelenek fordítani arra, hogy leküzdjük betegségeinket. Nem kellene figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy talán az a bizonyos holnap soha nem jön el és Ön az évről évre egyre jobban virágzó temetkezési vállalatok ügyfeleinek listájára kerül.

Sok külföldi, látva, mennyire nem törődünk egészségünkkel, tréfásan megjegyzi: „Furcsa emberek önök, öt perccel haláluk előtt kezdik gyógyíttatni magukat. Mi ehelyett öt évvel betegségünk kezdete előtt kezdjük a gyógykezeltetést.” Nem véletlen, hogy sokan ismerik nálunk a következő közmondást: amíg nem dörög az ég, az ember nem vet keresztet. Ugyanakkor megfeledkezünk egy másik közmondásról, amely közvetlenül kapcsolatban áll egészségünkkel: ki mint vet, úgy arat.

Hány olyan embert ismerünk, akik éveken át bajlódnak daganataikkal, fekélyeikkel, köveikkel. Hányan vannak olyanok, akik nem akarnak törődni egészségükkel és aztán egy rövid hónap alatt távoznak el az élők sorából. Hány olyan ember van, aki teljesen egészségesnek véli magát, majd hirtelen infarktusban vagy agyvérzésben hal meg. Ezeknek boncolásakor a verőereket csak fűrész segítségével lehet feltárni, annyira el vannak meszesedve. Sokan még irigylik is az ilyeneket, azt állítva, hogy könnyű, szép és fájdalommentes haláluk volt.


Jó lenne, ha minél előbb törődni kezdenénk egészségünkkel, hogy aztán ne legyen szükség arra, hogy az utolsó percekben csodadoktorok után futkossunk, csodaklinikákat keressünk, amelyek bármennyire akarják is, már semmit nem tudnak megváltoztatni.

A legjobb orvos a saját szervezetünk. Minden orvosnál, professzornál, akadémikusnál jobban tudja, mire van szüksége.

Szervezetünk egy önmagát szabályozó és felújító rendszer. De mint minden rendszer, gondos ápolásra szorul. Ha ápolják, a szervezet jól működik. Ha nem, először fennakadásokkal fog működni, majd tönkremegy.

A mi feladatunk az, hogy ne okozzunk kárt szervezetünknek, ellenkezőleg: adjunk lehetőséget neki, hogy leküzdje betegségeit.

Mire van szükség ahhoz, hogy szervezetünk leküzdje betegségeit? Ehhez egészségünk három alapvető kritériumának kell eleget tenni.


Tisztítsuk meg vastagbelünket, májunkat, vesénket, ereinket, szervezetünk minden sejtjét a hosszú évek során felhalmozott mérgektől és toxinoktól, amelyek folyamatosan károsítják azokat. Környezetünk rendkívül szennyezett állapotba került. A táplálékkal, a levegővel rengeteg káros anyag jut szervezetünkbe. Gondoljuk csak meg: mit teszünk, ha bepiszkítottuk a kezünket? Bizonyára feltétlenül meg akarjuk mosni, mert tudjuk, ha szappannal jól megmossuk a kezünket, tiszta lesz. Ugyanezt kell tenni a szervezetünkkel is.


Nincs hova menekülnünk a sugárártalmak és egyéb szennyező tényezők elől. Nem tudjuk megváltoztatni a kialakult ökológiai helyzetet. De módunk van arra, hogy étkezés közben ne vegyünk káros anyagokat magunkhoz, megvédjük szervezetünket a radioaktív sugárzástól, stresszektől, mindennapi életünk egyéb kedvezőtlen hatásaitól.Juttassunk szervezetünknek minőségi táplálékot, olyat, amilyenre sejtjeinknek szüksége van. Ha megfőzünk egy régi bőrcipőt, megfűszerezzük, majd elfogyasztjuk azt, talán jót teszünk gyomrunknak, szervezetünk sejtjeinek azonban ezzel semmi jót nem nyújtunk. Sejtjeinket nem lehet becsapni, azoknak nagy mennyiségű és jó minőségű tápanyagra van szüksége.


Ha minden sejtünk megtisztul, szervezetünk, mint a természet csodálatos alkotása nemcsak leküzdi a betegségeket, nem csak helyreállítja elvesztett egészségünket, de olyan egészségi állapotot képes kialakítani, amilyennel korábban soha nem rendelkeztünk.

Egészségünkkel komolyan kell foglalkozni, de jobb, ha ezt akkor tesszük, amikor még egészségesek vagyunk! Ez lehetővé teszi, hogy sok időt és pénzt takarítsunk meg, megóvjuk életünket, gyermekeink életét.

A szervezet egészségessé tételének számos módját ismerjük. Mielőtt azonban választanánk közöttük, eleget kell tenni az egészség három alapvető kritériumának: a szervezet megtisztítása, megfelelő védelmének biztosítása és minőségi táplálása. Ha akár egyetlen kritériumot nem teljesítünk ezek közül, kudarcra van ítélve minden kísérletünk, hogy visszanyerjük elvesztett egészségünket. A módszer kiválasztásakor különösen nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy az egyszerű, természetes legyen és ne álljon ellentétben a természet törvényeivel.


Ismételjük meg, mit is mondott Hippokratész, az orvostudományok atyja: „Az étel orvosság, az orvosság étel legyen”.

Figyeljük meg, hogyan gyógyítják magukat a szabadon élő állatok. Nem isznak orvosságot, nem használnak injekciókat, nem járnak elektromos kezelésekre. Ha betegek, ösztönösen olyan füvet keresnek, amely segít megszabadulni betegségüktől. Csak az ember folyamodik bármilyen betegsége esetén rögtön a tudomány által kidolgozott gyógymódokhoz, megfeledkezve arról, hogy a természet tökéletes. A természetben minden megvan, ami az ember egészségéhez szükséges. A feladatunk csak az, hogy felhasználjuk mindazt, amit a természet kínál.
A stressz hatásai.

Az utóbbi 60 év során jelentősen rosszabbodott az ökológiai állapot, romlott az élelmiszerek minősége. Megváltozott az életvitelünk is. Intenzívebbé, feszültebbé, egyidejűleg pedig monotonabbá vált az életritmusunk. A stresszek elválaszthatatlan útitársaink lettek.

Reggel krónikus fáradtsággal ébredünk, gyorsan bekapunk valamit reggelire, közben meghallgatjuk a híreket a rádióból vagy a tévéből. Majd munkába indulunk, tolakodunk a közlekedési eszközökön, vagyis újabb stressz-hatások érnek minket. A munkában problémák vannak, este fáradtan térünk haza a túlzsúfolt autóbuszon vagy villamoson. Letörtnek érezzük magunkat, nyugtalanok, agresszívek vagyunk. Ráadásul erőszakos cselekményektől, gusztustalan pornográfiától hemzsegő film megy a tévében, majd ízléstelen reklámok következnek. Mindezek után sokáig forgolódunk az ágyban, nehezen alszunk el.

Másnap reggel minden kezdődik elölről.. És ez így megy napokon, heteken, hónapokon, éveken át.

A stressz-hatások következtében szív- és érrendszeri betegségek, különböző gyomor- és bélbántalmak, cukorbaj és más betegségek jelentkeznek. A stressz az agysejteket támadja meg, emlékzavart idéz elő, sőt az emlékezet teljes elvesztését is okozhatja. Az orvosok az emberiség legnagyobb ellenségének tartják a stresszt. A tudósok bebizonyították: a XXI. században az emberek elsősorban a stressz-hatásoktól fognak meghalni.

A stressz-hatások kivédése érdekében egészségesen kell táplálkozni, betartva a vércsoportra és az ételek társíthatóságára vonatkozó szabályokat. Komplex nyomelem- és vitaminkészítményeket kell szedni a Colgan Intézet ajánlásának megfelelő dózisokban (ld. dr. Michel Colgan: Gyógyír az ezredfordulóra c. könyvében). Egészséges, pihentető alvást kell biztosítanunk szervezetünk számára (ld. hátrább). Ne nézzünk lefekvés előtt (sem) negatív érzelmi hatású filmeket, műsorokat!

Célszerű elvégezni valamilyen stresszkezelő, önfejlesztő, relaxációs tanfolyamot, tréninget, mint pl.: agykontroll tanfolyam, USUI-reiki, transzcendentális meditáció, jóga, prana-nadi, fényadó tanfolyam, stresszoldó tréning, AMORC Rózsakeresztes Rend, univerzális energia, ORGON energia, Zen, sport, budó sportok, chi-kung, thai-chi, természetjárás, stb. Ha vallásosak vagyunk, minél többet imádkozzunk elmélyülten, hogy jó legyen az ima-erősségünk. Az imának csodálatos gyógyító hatása van. Legyen minél több jó cselekedetünk. Minden negatív élethelyzetre szabad szépen reagálni. Bocsássunk meg önmagunknak és másoknak is – ez a művészet! Haragudni a hülye is tud! Szeressük magunkat, de szeressünk másokat is úgy, hogy „szeretlek, mi közöd hozzá”. Ne szabjuk a szeretetünket feltételekhez és ne legyenek elvárásaink. Ne ártsunk magunknak és másoknak még gondolatban sem, mert a gondolat is energia. Minden negatív gondolat destruktív, romboló hatású. Ne hallgassunk heavy-metal zenét.II.


BÕRÁPOLÁS, BÕRGYÓGYÍTÁS
TERMÉSZETES MÓDSZEREKKEL
Kültakarónk a bõr azonkívül, hogy takarja az izmokat, inakat, testszöveteket, egy sor más funkciót is ellát. Ilyen a bõrlégzés, hõérzékelés, nyomásérzékelés. Az izzadságmirigyeivel szabályozza testünk hõháztartását, s egyben a savas kémhatásával védi önmagát és a szervezetet a külvilág betolakodóitól, a baktériumoktól. Az anyagcserében is szerepet játszik. A méregtelenítés mellett ugyanis képes felvenni a felületére került anyagokból a számára fontos, szükséges anyagokat. Például a szervezet rézhiánya esetén egy réztárgy megfogásakor a szervezetbe kerülnek általa a szükséges réz ionok. Sajnos, ha méreganyag érintkezik a bõrrel az felszívódik, ezért kerülni kell azok bõrrel való érintkezését (védõkesztyû, védõmaszk, védõruházat). Felszívódnak viszont a gyógyszerek és bõrtápláló anyagok is. A bõrön futnak azok az energiapályák, melyeket meridiánoknak nevezünk. A meridiánokon futó elektromos áram ellenállásából lehet következtetni a hozzá tartozó szerv állapotáról.


A szemrõl mondják, hogy a lélek tükre. A bõrünk pedig a testünké. Bõrünk bizonyos részein (tenyér, talp, fül) olyan energiapontok vannak, melyek ingerlésével gyógyítani lehet a hozzá tartozó szervet (reflexológia). Tehát, ha a testünkben rendellenességek vannak, akkor azok megjelennek a bõrünkön is. A nyakban, a kézen, lábon, fülben lévõ zárt fémek (nyaklánc, karika fülbevaló, fém óraszíj, karlánc, bokalánc, deréklánc, szemüveg, stb.) kedvezõtlenül befolyásolják a szervezet és a bõr energiapályáit! Az egészséges embernek szép a bõre is. A pikkelysömör, az övsömör, a bõrgomba, a herpesz, a pattanások, kelések, a bõrpír, a bõrvizenyõ mind különbözõ, fõleg anyagcsere betegségre utalnak. Hiába kezelik a bõr felületét bármilyen csodaszerrel, ha a kiváltó okot nem szüntetik meg, a bõrön újból megjelennek a tünetek.

Sok kozmetikum teljesen elpusztítja a bõrflórát (pl. a klinikailag tesztelt különbözõ bõrfertõtlenítõ készítmények), ugyanis a bõrflórához tartoznak a külsõ elválasztású mirigyváladékokon kívül olyan hasznos baktériumok is, amelyeknek a szervezet védekezésében – immunrendszer – van nagy szerepük.

Ha ezek elpusztulnak, a bõrtakarónk nyitott kapuvá válik a szervezet ellen támadó kórokozók számára, amelyek mindig, mindenütt jelen vannak, mivel a mûtõket kivéve nem élhetünk mindig steril közegben. Fontos a bõrünkkel pH-azonos és a hasznos bõrflórát nem pusztító bõrápolás. Nagyon jó a lanolinos babaszappan minden bõrre. Ugyanilyen jó az ÖKOLINE folyékony szappan is.


Egészségünk egyik alapköve a bélrendszerünk, mivel az immunrendszerünk kapacitásának közel 80 %-át a bélrendszerünk, fõképpen a vastagbél adja. Egy egészséges emberben 6 kg (!) barátságos bélbaktérium él. Az antibiotikumok, a gyulladáscsökkentő gyógyszerek elpusztítják az egészséges bélflórát és ezáltal nincs természetes ellensége a candida albicans nvű gombának, ami elszaporodva több száz féle betegséget, köztük bőrbetegségeket is okoz. A nagyüzemileg tartott állatok húsa, teje, tejterméke is tartalmazza az állatoknak az állatbetegségek megelőzésére folyamatosan egyre nagyobb dózisban adott antibiotikumokat. Ezek is ölik a barátságos bélflórát. Szinte minden embernek folyamatosan kellene szednie a kapszulázott bélbaktériumokat (1-2 kapszula naponta, étkezés előtt). Ilyenek: AC Zymes, Bioflóra, Protexin, Lactobact, stb. Az élőflórás tejtermékek nem ajánlottak, mert ha nem bio-k, akkor azokban is van antibiotikum, s a gyomorsav megöli a benne levő élőflóra 95%-át. A tej és a tejtermékek ha homogénezettek, duplán ártalmasak, mert a homogénezett tejzsiradék beépül minden sejtbe, így a bőrsejtekbe is. Az eredmény zsíros, rücskös, grízes bőrfelület és sok szőrtüszőgyulladás, akne, hajzsírosodás, hajhullás, stb. Ha egészséges a bélmûködés, megfelelõ az anyagcserénk, akkor a bõrünk szép és egészséges lesz. A bõrünk minden sejtje évente kétszer újul meg úgy, hogy ezt észre sem vesszük, mert a megújulás folyamatos. Nagyon fontos tehát az egészséges sejttáplálkozás – a vércsoportunknak megfelelően. Ha agyon sütött-fõzött, hõkezelt, már nem élõ tápanyagokat viszünk be a szervezetbe, abból el lehet képzelni, milyen sejtanyagcsere lesz. Az eredmény a bõr rohamos öregedése.


Mivel az embernek is az elsõ legfontosabb életfeltétele a légzés, úgy a bõrnek is a bõrlégzés. Mûszálas ruhadarabok nem csak az energiarendszerben okoznak zavarokat – elektrosztatikus feltöltõdés –, hanem a bõrlégzésben is. Tágas, szellõs, természetes alapanyagokból készült ruhánk legyen, hogy bõrünk mindenütt jól lélegezzen. Különösen fontos ez a zárt testrészek esetében (láb: zokni, harisnya, cipõ; ágyék: alsónemû, harisnyanadrág, body), ugyanis a zárt, fülledt helyeken elõbb megtelepszenek a kórokozók, a gombák. Fontos lenne, ha naponta 5-10 percig a teljes bõrfelület a szabad levegõvel érintkezne, fõképpen nappal, ugyanis ha borult is az ég, a napfénynek akkor is érvényesül az a hatása, hogy a bõrben D-vitamin képzõdik, s ennyi idõ alatt a napi D-vitamin szükséglet már megtermelõdik. A cipőnk ne legyen gumiból, műbőrből, hanem légáteresztő anyagból. A cipőben legyen talpszellőzést biztosító rácsos talpbetét (a katonai surranókban használnak ilyeneket). A ruhákat, zoknikat, törülközőket, alsóneműket ezüst kolloidos mosással, áztatással fertőtlenítsük (2 evőkanál kell egy mosáshoz), ezáltal elpusztulnak a rajtuk levő gombák, baktériumok és vírusok.


A napfénnyel azonban vigyázni kell, mert a jóból is megárt a sok, fõleg ma, amikor az ózonréteg vékonyabb, s így a nap káros UV-sugarai erõsebbek, s ezek hatására felszaporodnak a szabadgyökök a bõrfelületen. A túlzott napozás erõsen ráncosít és károsít (a szolárium még a Napnál is jobban). Hiába szép barna a bõrünk, ha közben ráncos. Inkább legyen csak éppen barna – az sem baj, ha nem az –, de sima. A testhajlatokban lévõ bõrfelületek azért nem ráncosodnak, mert kevesebb fényt kapnak. Idõs parasztemberek, parasztasszonyok arca, nyaka, alkarja ráncos, mert sokat érte a Nap, viszont azon testrészeiken, amelyeket nem napoztattak – akkor még nem volt divat –, szép sima, feszes és rugalmas a bõrük idõs korban is. Távol-keleten nem véletlenül hordanak széles karimájú napvédõ kalapokat, fejfedõket. A szórt sugárzás is barnít, tehát nyáron egy fa árnyékában is elegendõ fényhez jut a bõr, viszont nem lesz ráncos. A túlzott napozás, szoláriumozás bõrrákot okoz, melynek a lappangási ideje 10-14 év. Ezért a bajt meg kell elõzni. Naponta 5-10 percnél többet ne érje közvetlenül napfény a bõrünket, és az is csak a kora reggeli és a késõ délutáni órákban (ekkor erõsebb a légkör szûrõhatása).


Vigyázni kell a sok kozmetikummal is. Ha még nem szívódott fel a krém, ne kenjünk rá újat, mert eltömíthetjük a bõr légzõ pórusait és ilyenkor a bõr szenved, öregszik, mert nem a szervezet által szabályozott megújulási terve szerint halnak el a bõr hámsejtjei, hanem a mi közbeavatkozásunkra, és ezt megsínyli a bõr állapota.


A púder használatát kerüljük, mert az nem szívódik fel, és helyrehozhatatlanul eltömíti a pórusokat. Inkább jó levegõn való kocogással, lépcsõzéssel, intenzív mozgással pirosítsuk arcunkat, s így a pír is tartósabb marad! Csak tiszta bõrfelületre kenjünk fel krémeket. Ha nem tisztított bõrfelületre kenjük a bõrápoló szereket, akkor a bõrön lévõ salakanyagok, a rárakódott porréteg bekerülnek a bõrbe, így nehezítik a bõr anyagcserét. A baba bőrápolószerek a legjobbak, mert nem tartalmaznak mérgeket.


Sok kozmetikum tartalmaz olyan tartósítószereket és egyéb anyagokat, amelyek kérdésessé teszik a kozmetikumok hatásosságát. A tiszta növényi alapanyagú, friss kozmetikumokat részesítsük elõnyben, esetleg mi magunk is készíthetünk ilyen friss kozmetikumokat, pakolásokat. A hidegen sajtolt olajok a legjobb kozmetikumok. Friss citromlével, uborkalével, paradicsomlével, répalével, zabliszttel keverve igen hatásos szerek a bõrápolásban. A felhasznált olajok feleljenek meg a vércsoportunknak.


Az ember csak néhány napig tud meglenni víz nélkül, s ugyanígy nagyon fontos, hogy a bõrben meglegyen a megfelelõ víztartalom, melynek fontos szerepe van a szervezet vízháztartásában. Naponta 2-2,5 liter folyadékra van szüksége a szervezetnek. Ha ezt nem visszük be, a vese egy ideig gondoskodik a vízvisszatartásról a szervezetben, de egy idõ után elkezdõdik a testszövetek dehidrációja, beszáradása, ami legelõször a bõr ráncosodásában nyilvánul meg. A vér is besûrûsödik, lelassul a keringés, lelassul a bõranyagcsere, a bõr megújulása, ráadásul a trombózisveszély is nagyobb. Nem mindegy az sem, milyen folyadékokat viszünk be a szervezetbe, melynek 60-70 %-a víz. Amilyen minõségû vizet viszünk be, olyan víz lesz a testszöveteinkben, így a bõrben is. A csapvíz sajnos annyi szennyezõanyagot (40-60 ezer károsító anyagot), s fõleg a bõrt károsító klórt tartalmaz, hogy nemhogy ivásra, de fürdésre, mosakodásra is csak szûrõ közbeiktatásával alkalmas. (Vannak már forgalomba ilyen szûrõk.) Napi táplálkozásunk alkalmával is a nagy víztartalmú ételeket kell elõnyben részesíteni. Ilyenek a nyers gyümölcsök, a nyers zöldségfélék, fõzelékfélék, melyeknek az aránya a napi táplálkozásunkban el kell, hogy érje legalább a 60 %-ot. Ha fogyni akarunk, akkor fõleg a karcsúsító, úgynevezett negatív kalóriájú gyümölcsöket, zöldségeket részesítsük elõnyben. Természetesen figyelembe kell venni a vércsoportnak való megfelelõséget is!


Ilyen gyümölcsök:

alma, citrom, papaya, körte,

narancs, cseresznye, eper, mandarin,

meggy, málna, ribizli, egres,

szeder, mangó, grapefruit, birs,

ananász naspolya, áfonya, csipkebogyó, kiwi


Ilyen zöldségek:

kínai kel kelbimbó spenót káposzta görögdinnye

retekfélék cukkíni zöldpaprika torma zellergumó

sárgadinnye articsóka karalábé fejessaláta uborkafélék

sárgarépa hagymafélék csicsóka zöldbab brokkoli

mángold zsenge tök paszternák spárga zöldborsó

karórépa cékla endívia petrezselyem kelkáposzta

pitypanglevél karfiol paradicsom avokádó sóska padlizsán


Nagy a víztartalmuk, de kevésbé karcsúsítanak (egy kicsit többet kell mozogni a fogyasztásuk után): szilvafélék, szõlõfélék, sárgabarack, õszibarackfélék, fõzõtök, sütõtök, cukorrépa, zsenge kukorica, lucernalevél, stb. Ezeknél is vegyük figyelembe a vércsoportnak való megfelelőséget.


A zsírlebontásban és vízháztartásban hatékony fûszerek is segítik a bõranyagcserét; ezek a fokhagyma, bazsalikom, tárkony, borsikafû, borsmenta, petrezselyem-levél, zeller-levél, sárgarépa-levél, pasztinák-levél, retek-levél, zöldhagyma-szár, snidling, kömény, édeskömény, szegfûszeg, zsálya, kakukkfû, fahéj, õrölt paprika (csípõs is lehet), kurkuma, kapor, majoránna, lestyán, rozmaring, citromfû, szárított citrom-, narancs-, mandarinhéj, szerecsendió, boróka, turbolya, orbáncfû. (Itt is csak vércsoportnak megfelelõeket szabad fogyasztani!)


A vízbevitelnek a másik módja tiszta desztillált víz formájában történjen. Legjobb a szervezet számára a desztillált víz, de nagyon jótékony hatású a patikai desztillált víz (nem azonos az akkumulátorokhoz használt ioncserélt desztillált vízzel), a deutériumszegény víz (drága), a szintén patikai demineralizált víz és a Pí-víz. Ihatunk még a csapvízbõl is, ha elõtte a kapható vízszûrõk valamelyikén átfolyattuk. Fõzni, teákat készíteni csak desztillált vízbõl ajánlatos. Az ásványvizek szénsavasak és savasítják a szervezetet, ugyanakkor a szervetlen ásványisó tartalmuk miatt lerakódások lehetnek a szervezetben (meszesedés, vesekövesség). A szénsavmentes ásványvizek is kerülendõk, az úgynevezett mû-ásványvizek meg fõképpen. Jó, ha az ivóvizünket a felhasználás elõtt legalább 10-15 percig poháralátéttel polarizáljuk. Aki ért a radiesztéziához, maga is készíthet ilyen alátéteket. Nagyon jó az oxigénnel dúsított szénsavmentes ásványvíz vagy a stabilizált oxigénnel (Oxy Max-szel) kezelt desztillált víz is. Az ásványvizek közül csak azokat fogyasszuk, amelyek 600 mg/l körüli vagy ez alatti mennyiségben tartalmaznak oldott, szervetlen ásványi anyagokat. Jó még az energiával kezelt ORGON víz is, főleg, ha desztillált vízből készítik. A természetben is a növények az elpárolgott vízből származó esővizet szeretik a legjobban. A desztillált víz is vízpárlat. Ezért ez a létező legtisztább víz, külsőleg és belsőleg is használhatunk. A tiszta bőrfelületre juttatott desztillált vizet örömmel issza be a bőrünk minden sejtje és még a ráncok is kisimulnak tőle.


Szólni kell a bõrkárosító drogokról is. Az egyik legnagyobb károsító a dohányzás. Sok nõ, ha adna magára, abbahagyná a dohányzást, mert a dohányzás nagyon öregíti a bõrt, erõteljesen ráncosít, amit egyrészt a dohányos szervezetében lévõ szabadgyökök okoznak, másrészt a primer és szekunder cigarettafüstök a bõr felületét közvetlenül is károsíthatják. Ezért kerüljük a füstös, rosszul szellõzõ, rossz levegõjû helyiségeket. Már van dohányzásellenes törvény, és ha betartják, akkor a nemdohányzók védve lesznek a dohányfüst bõr- és szervezetkárosító hatásától.


A másik ilyen nagy bõrkárosító az alkohol, azok közül is a tömény alkoholok. Csak rá kel nézni egy alkoholistára, hogy milyen a bõre. Ha valaki nem is alkoholista, de rendszeresen fogyaszt alkoholt, ugyanúgy árt, csak nem látszik meg olyan hamar a következmény. A borokból, fõképpen az édes borokból viszont napi 1-1 dl apránként elfogyasztva erõsíti az immunrendszert és a bõrt is. Legjobb, ha semmilyen alkoholt nem fogyasztunk. Nézzünk meg egy olyan embert (férfit vagy nõt), aki olyan országban él, ahol az emberek nem fogyasztanak alkoholt (India, Pakisztán, arab országok), mennyivel szebb a bõre (egészségesebben is táplálkoznak!).


A drogok, gyógyszerek is erõsen károsítják a bõr anyagcseréjét, s így a bõrt is. Nagyon sok gyógyszer bõrpírt, bõrviszketést, bõrkiütést okoz. Ha lehet, természetes módszerekkel gyógyítsuk magunkat (mozgás, egészséges, vércsoport szerinti táplálkozás, teák, masszázs, bioenergetika, stb.).


A többszörös kémiai túlérzékenység (TKT) miatt a gyengébb immunrendszerű emberek a körülöttünk levő sugárzások (radarok, szatellitek, mobil-, UPC-, AM micro átjátszók, rádió- és tévéadók, URH, mikrosütők, stb) egészségre káros volta, valamint a táplálékokban, használati cikkekben, csomagolóanyagokban, stb. levő vegyi anyagok miatt tovább gyengítik az immunrendszerüket. Van olyan környezeti méreganyag, ami táplálkozással (ivóvíz, ezzel készült élelmiszerek, halak, tehéntej és tejtermékek, stb.), van olyan, ami gyógykezeléssel (amalgám, fertőtlenítő szerek, stb.), van olyan, ami légzéssel (kipufogógázok, fa- és bőrkonzerváló szerek, bútoripari ragasztóanyagok, hígítók, festékek, oldószerek, ragasztószerek, mű illatok és illatosítók) és van olyan, ami az élelmiszerek csomagolóanyagaival (PCB, PKB), mosogatószerekkel, edényekből származóan (alumínium edények, teflon edények, sötét színű és színes zománcozott edények, sérült zománcú edények, ólomtartalmú üvegedények, bizonyos műanyag edények, stb.) jut be a szervezetünkbe. Ezek különféle bőrkárosodásokat, allergia-szerű kiütéseket, hámgyengeségeket okoznak, elpusztítják a bőr természetes védőflóráját.


Mint már említettem, a szervezet anyagcseréje is kihat a bõr állapotára. Már néhány zöldséget, gyümölcsöt, fûszert is ismerünk, amit fogyaszthatunk, de mit ehetünk még? A szabadban élõ állatok életük végéig megtartják szõrzetüket, pikkelyeiket, tollazatukat, bõrük rugalmasságát. Miért? Mert az élõ, nem hõkezelt táplálékokkal, melyek a természetben mindenütt elõfordulnak, elegendõ ásványi anyag és vitamin jut a szervezetükbe.


Az emberek a reklámoktól vezérelve – óriási profit érdekeltség! – „üres” ételeket, süteményeket, csipszeket, tortákat, fagylaltokat, pizzákat, hamburgert, vitaminoktól, nyomelemektõl megfosztott, lecsupaszított gabonákból készült tésztákat, kenyereket, köreteket, péksüteményeket, zsírtól csöpögõ sült krumplit, lángost, debrecenit, kilúgozott konzervételeket, agyon-tartósított készételeket, stb. fogyasztanak. Ezek mind savasítanak és egyikük sem élõ táplálék. Ugyanilyen károsak a cukorral készült ételek, önmagukban a cukrok és a fehér lisztek, illetve a belőlük készült élelmiszerek. A barna cukor sem jó. A répa- és a nádcukor különösen káros.


Szervezetünknek naponta 2/3 részben lúgosító hatású ételekre – zömmel nyersételekre – van szüksége, amelyben nem károsodtak az enzimek, a vitaminok, az aminosavak, a telítetlen zsírsavak és az ásványi anyagok.


Zsiradék helyett használjunk úgynevezett hidegen sajtolt, telítetlen növényi olajokat (olíva-, napraforgó-, repce-, tökmag-, kukoricacsíra-, szezámmag-, nemesszója-, szõlõmag-, stb. olajok) a vércsoportra vonatkozó szabályok figyelembevételével.


Ezeket tegyük frissen préselt, centrifugázott levekbe, zöldségsalátákra, gyümölcs- és zöldségturmixokba, a tojásmentes kifõtt tésztákra (teljes õrlésû gabonákból), már kész kásákra, de kenhetjük kenyérre (tunkolhatjuk is), ehetjük zöldségekkel (hagymákkal, retkekkel, paprikával, paradicsommal, káposztával, céklával, karfiollal, stb.) is. A bennük lévõ E, F és egyéb vitaminok, enzimek, zsírsavak, ásványi anyagok különösen jó hatásúak a bõranyagcserére, de lehet õket külsõleg is használni natúr állapotban, vagy pakolások alapanyagaként. Ugyanilyen jók és ugyanígy használhatók étkezésre és pakolásra a különböző olajos magvak friss őrleményeit, de ezeknél is figyelembe kell venni a vércsoportnak való megfelelőséget. Pl. lenmag, kendermag, szezámmag, mandula, tökmag, stb.


Fõzésre, ha mégis szükséges, használjuk a korszerû AMC rendszerû fõzõedényeket, amelyekben meg lehet úgy párolni a zöldségeket, hogy azok nem vesztenek beltartalmi értékeikbõl, és még az enzimek sem pusztulnak el bennük. Mikrohullámú sütõt ne használjunk se fõzésre, se melegítésre, mert degenerálják a tápanyagok molekuláit, és annyira hasznavehetetlenné tesszük vele az ételt, hogy az károsítja az emésztõrendszert, fekélybetegséget, vérszegénységet okoz. Ezek klinikai tesztelések eredményei, ezért például az USA-ban, Franciaországban, Svájcban tiltott a mikrohullámú sütõk reklámozása! Akkor még nem is említettem a mikrohullám – nincs tökéletesen leszigetelt mikrohullámú sütõ! – élõ szervezetre gyakorolt károsító hatását (agy, szem üvegtestje, stb.). A mázas agyagedények is megfelelőek, ha nem sérült a felületük. Jók a rozsdamentes edények, a titánbevonatú edények, a tiszta vasedény, a vörösréz edény és a nemesfém edények.


A bõranyagcserének folyamatosan szinte az összes B-vitaminra egyaránt szüksége van, valamint a biotinra, a paraamino-benzoesavra, stb., ezért naponta szükséges a teljes kiõrlésû gabonaféléket fogyasztani (a vízben oldódó vitaminok nem raktározódnak el): péksütemény, kása, köret, levesbetét, vagy rozs, árpa, cirok, kukorica, barnarizs, vadrizs, tönkölybúza, durumbúza, stb. A B-komplex vitaminok tárháza a sörélesztõ, amelybõl naponta tablettázott formában érdemes fogyasztani. Sajnos ma már szinte kötelező fogyasztani valamilyen B-komplex vitamint táplálékkiegészítőként, mivel a mezőgazdaság kemizálása és az ipari élelmiszerfeldolgozás miatt még a reform élelmiszerek is egyre értéktelenebbek.


Nagyon fontos az A és C vitaminoknak is, mint a kollagénképzõdést, sejtregenerációt segítõ vitaminoknak a bevitele. A gyümölcsök, zöldségek mellett nagy mennyiségben tartalmazza ezeket a csipkebogyó, a méz, a lucerna, a vörös, a sárga, valamint a zöld színû termések, levelek, hajtások. A vitaminok felszívódására is oda kell figyelni, mert a felszívódásukat gátolják a koffeines kávék, teák, a D vitamin hiánya, a dohányzás, az alkohol, a túlzott vasbevitel, a hideges sajtolt olajok hiánya, az antibiotikumok, a stressz, valamennyi pirin-tartalmú gyógyszer, és a tartós, 39 foknál magasabb láz. A béta-karotin, mint az A vitamin provitaminja sokkal jobb a szervezetnek az A vitaminnál, mert túlfogyasztás esetén sem alakul ki hipervitaminózis. C vitaminból és béta karotinból a napi ajánlott mennyiség többszörösét is bátran fogyaszthatjuk (akár a 10-szeresét is). A dr. Colgan Intézet által javasolt napi adag az A vitamin provitaminjából, a béta karotinból min. 25 000 NE, C vitaminból pedig min. 1500 mg.


Nagyon fontosak az ásványi anyagok és a nyomelemek is, fõleg a cink, a szerves kén, a réz, a szilícium, a króm, a vanádium, a vas, a mangán, a foszfor, a kalcium, a magnézium és a szelén. A már felsorolt gyümölcsök, zöldségek, teljes õrlésû gabonafélék mellett sok ásványi anyagot (vitaminokat és telítetlen zsírokat is) tartalmaznak a dió- és mogyorófélék, a mák, a szezámmag, a tökmag, a napraforgómag és a hüvelyesek (bab, borsó, lencse, baltacim). A kén kolloid rugalmasan összekapcsolja a bőr és a bőr alatti kötőszövet sejtjeit. A kén kolloid megszűnteti a ráncokat és a bőr irritációs betegségeit. Nagyon jó hajhullás estén is. A kénes szappanok és krémek kevésbé jók, mert csak a vízben oldott kén hat igazán kedvezően , ez pedig a kén kolloid. A cink kolloiddal kiegészítve felgyorsítja a bőrsérülések gyógyulását, az ezüst kolloid pedig fertőtleníti. Ezekkel kapcsolatban is a Colgan Intézet ajánlásait kell figyelembe venni, ami az RDA ajánlás többszöröse is lehet.


Szükség lehet komplex készítmények formájában is vitamin, nyomelem, enzim, aminosav, ásványi anyag bevitelére is, de a természetes körülmények között, vegyszermentesen termelt táplálékokban elõforduló anyagok a legértékesebbek, s aki ezeket fogyasztja, annak nem kell pótbevitel semmibõl. Nagyobb baj, bõrbetegség esetén szükség lehet cink-kelát készítmény és kovaföld (szilícium) fogyasztására is. Nagyon jó a Neurosan por, valamint a Manna Rax nevû gyógytáplálék. Mivel bélrendszerünktõl is nagyban függ a bõrünk állapota, ezért javasolt az „acidophilus” nevû készítmény fogyasztása is, ami rendben tartja a bélflórát és elpusztítja a szervezetre káros bõr- és hüvelygombákat. Jó erre a célra a bio nyerstejbõl, kecske- és juhtejbõl készült joghurt, kefir, aludttej. A tejféléket nem szabad hõkezelni! Tiszta és rugalmas lesz a bőrünk, ha folyamatosan használunk rostos béltisztítókat (HUSK, Nature Care, Royal Detox, Colon Cleanse), amelyek eltávolítják a mérgeket, nehézfémeket, a rossz zsírokat és tisztán tartják a bélrendszer belső felületét.


Nagyon fontos a bõrápoláshoz a bioflavonoidokat tartalmazó gyógyteák fogyasztása. Ilyenek a nyírfalevél, kamilla, kasvirág, örvénygyökér, görögszéna, pemetefû, galaj, árvácska, útifû, orbáncfû, vadárvácska, medveszõlõlevél, katáng, medvehagyma, csipke, citromfû, csalán, zsálya, körömvirág, gyermekláncfû, zab, zabszéna, zabpelyva, zöld diólevél, pásztortáska, levendula, borsikafû. Jók még a gabonakávék is (cikória, katáng, maláta, stb.). Kiváló a zöldárpa por és az aktív árpapor desztillált vízben vagy langyos teában elkeverve. Jó hatású a haj és a teljes bőrfelület szempontjából a kínai Fo-ti és a Ya-Tombe tea fogyasztása.


Jótékony hatású a bõrre a propolisz, a méhpempõ és a méz különbözõ keverékeibõl készült krémek és egyéb kivonatok. Aki nem allergiás a virágporra, fogyassza azt napi rendszerességgel és el fog ámulni csodatevő hatásán.


Nagyon jól megtisztítja a bõrt a böjtkúra is. Egy-egy böjtkúra után a bõr visszanyeri fiatalos rugalmasságát. Böjtkúrát természetgyógyász felügyelete alatt végezzünk, mivel van egy sor szabály, amit be kell tartani. A böjtkúrát csak folyamatos bélmosással együtt lehet tartani, különben nem sok hatás várható el tőle. A böjtkúra alatt enni tilos, inni viszont szabad attól függõen, hogy melyik kúrát követjük. A vízböjt napi 2-3 liter desztillált vagy másféle tiszta víz fogyasztását jelenti. Nulla diéta esetében a vízböjt alatt vitamin és ásványi anyag készítményeket lehet szedni. A teaböjt alatt édesítés nélküli teákat lehet fogyasztani a felsorolt teákból. Egyszerre háromnál több teát nem szabad keverni. Nyákböjt esetén barnarizsnyák, zabnyák fogyasztható. Nyers léböjtnél pedig napi 3-5 alkalommal 1-1 dl friss zöldség, vagy gyümölcslé fogyasztható. Az almalé, a zeller-uborka-sárgarépalé keverék és a céklalé-citromlé keverék kiváló méregtelenítő, tisztító hatású.


Ha már van a bõrön akne, pikkelysömör, ekcéma, gombásodás, akkor az egyik legjobb és leghatásosabb gyógyító módszer a távol-keleten õsidõk óta alkalmazott és klinikailag tesztelt vizeletterápia. Sajnos a mi orvosaink és sokan mások is idegenkednek tõle. Az eredményeit megtapasztalva viszont megszállott vizelet-terapeuták lesznek. A terápia friss, saját vizelettel, úgynevezett középvizelettel történik (az elejét és a végét nem kell felfogni) ecsetelés, lemosás, borogatás formájában, de lehet alkalmazni belsőleg is. Nagyon makacs, évek óta nem gyógyuló bõrbetegségek egy hónap alatt meggyógyulnak. Az ezüst kolloid külsőleg és belsőleg ható együttes használata kiváló bőrbetegségek, bőrsérülések kezelésére. Gyakran elég nehéz beszerezni, a vizelet viszont mindig „kéznél van”.

Ekcéma esetén saját vizeletivás, vagy vizelet injekció (csak orvos végezheti) is szükséges, s van, amikor a nyelv alá is szükséges tenni néhány cseppet. Ha gyógyszert szed valaki, saját vizeletet nem alkalmazhat gyógyításra!


Végezetül a bõrápolás egyik legjobb természetes módszere a pihentetõ, megfelelõ idõtartamú, nyugodt alvás. Szervezetünk az alvás ideje alatt növekedési hormont és más bõrnövekedési faktorokat választ el, amelyek stimulálják a kollagén termelõdését és új bõrsejtek képzõdését. Kevés alvás után, vagy rossz alvás után gyûrött arccal ébredünk, míg ha rendesen kialusszuk magunkat, bõrünk sima, feszes és rugalmas lesz. Éjfél elõtt 2-3 órával már le kell feküdni, mert az éjfél elõtti órák az alvás szempontjából duplán számítanak. Fontos, hogy ágyunk ne legyen geopatogén zónában. Az ilyen sugárzások ellen védekezni kell, vagy képzett radiesztétával kell felméretni a lakásunkat, hogy a fekhelyünket a legmegfelelõbb helyre tehessük. Nagyon jó a bõrnek a gyapjú ágynemûgarnitúra is! (Kivédi a földsugárzást és lanolinos kezelést ad a bõrnek.) A bioner rézháló mindent kivéd: a földsugárzást és az elektroszmog bőr- és egészségkárosító hatását is. A lepedő alá kell tenni. A falban futó ill. a fogyasztóhoz menő vezetékeket cseréljük ki földelt, árnyékolt vezetékekre. Ezeket a kábel mintaboltok árusítják. A matracainkban, ágybetéteinkben ne legyenek fémrugók. Éjszaka a fejünk északnak legyen. Ezek mindegyikének betartása szükséges ahhoz, hogy az alvásunk egészséges és pihentető legyen.


Az étkezésnél be kell tartani az emészthetõségi (Dr. Herbert Shelton-féle) és a vércsoportra vonatkozó (Dr. Peter J. D’Adamo-féle) szabályokat. A teáknál és kozmetikumoknál is be kell tartani a vércsoportra vonatkozó szabályokat. A bõrbeteg a teljes gyógyulásig hetente 2-szer csináljon desztillált vízzel és citromlével beöntést, vagy csinálja meg a COLON hidroterápia kúrát. A teljes felgyógyulás után is célszerû havonta a böjti nap elõtt, a böjt napján és a böjti nap után is beöntést alkalmazni. A bélmosás szépíti a bõrt. Minden bélmosás után természetes joghurtos beöntést (0,5 liter élõflórás joghurt 1 liter desztillált víz) kell végezni, vagy két hétig napi 3-szor 1 db „acidophilus” kapszulát kell szedni étkezés előtt (kapható a Cali Vita hálózaton belül.).


Fürdõkúra: heti 2-szer 5 %-os sós vízben fürdés minimum 30 percig, amilyen meleg vizet elvisel a szervezet (30-42 °C között). 60 liter vízhez kell 3 kg legdurvább kõsó, járdasózó só, vagy asztali só. Ugyancsak hetente kétszer ajánlott 30 perces szódabikarbónás meleg (30-42 °C közötti hõmérsékletû) fürdõt is venni. 60 liter vízhez 22 dkg patikai szódabikarbóna kell. A kúrát úgy célszerû végezni, hogy egyik alkalommal sós, a másik alkalommal szódabikarbónás fürdõt vegyünk. Aki jól bírja a meleget, 45-46 °C-ra is emelheti a fürdővíz hőmérsékletét.

Az ősi könyvekben leírt tudást, ami az egészségünkkel foglalkozik nem szabad figyelmen kívül hagyni, mivel ezek már több ezer éves tapasztalatok. Ilyen a Talmud (a zsidó vallás könyve), amely már Luzsenszky Alfonz fordításában magyarul is megjelent és kapható a Magyarok Házában. A Talmud szerint 83 féle betegség –sok bőrbetegség is!- okozói lehetnek a konyhasó-hiányos ételek és az erősen szennyezett, nem desztillált ivóvizek.

Néhány idézet: „60 futó nem éri utol azt, aki korán reggel eszik.” „Reggelizz, mint egy király!” A kínai szervóra is azt bizonyítja, hogy a gyomor legaktívabb fázisa reggel 7 és 9 óra között van, tehát akkor kell megtölteni kóser táplálékkal. A „kóser” azt jelenti, hogy a táplálék természetes, azaz bio, semmiféle eljárással nem kezelt és a tárolás és az elkészítés során sem vesznek igénybe modern technikát (mikrosütő, fagyasztó, elektromos főzőlap, stb.).

A Talmud 93.b. lapján ez olvasható: „Betegség alatt az epét kell érteni, mégpedig azért, mert az 83 betegségnek van kitéve: a betegség szó ugyanis ezt a számot adja” (számmisztikai úton). „De mindezt elűzi egy sóskenyér és egy korsó párolt víz.”

Sajnos ma a káliumot túladagolják az élelmiszerekben, mert nátrium helyett ezt használják ízfokozásra. A konyhasót is káliumozzák. Csak a kóser só a megbízható tiszta nátrium-klorid. Ha valami 83 féle betegségre jó, akkor annak a hiánya okozza a 83 betegséget.

A konyhasóval is vigyázni kell, még akkor is, ha tiszta nátrium-klorid, ugyanis csak napi 3-3,5 gramm a normál szükséglet, ha nem verejtékezünk túl sokat. Erős verejtékezés esetén ennek a többszöröse is lehet a szükséglet. Ma Magyarországon sajnos 10-15 gramm sót fogyaszt naponta egy átlag ember az élelmiszerekbe adagolt són kívül, és alig végez olyan fizikai tevékenységet, amibe beleizzad. Ezért mondják sokan, hogy a só káros. A túl sok só a káros! Bizonyos mennyiségre azonban szükség van. A fiziológiás Ringer-oldat (infúziós oldat) 99%-a desztillált víz, 0,7%-a konyhasó, 0,3%-a pedig kálisó. Mivel a növények kálisó műtrágya nélkül is jócskán tartalmaznak káliumot, míg nátriumot egyáltalán nem, elképzelhető, hogy milyen rossz a vérelektrolit optimuma, vagyis kálium-nátrium ion aránya. Különösen akkor, ha még a konyhasóként árult sók is kálium-kloriddal dúsítottak! Amit ma a káliumozással csinálnak, az egyenlő a bio-terrorral, mert egy csendes, megfoghatatlan népirtást érnek el vele(!), még akkor is, ha tudatlanul csinálják, de lehet ez szándékos is. Sajnos sok természetgyógyász is búzafüvet ajánl tisztítókúrára, holott a búzafűnek bio változatban is nagyon magas a kálium tartalma. Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy már 0,8 gramm oldott kálium is mérgező, mivel felére csökkenti a vese vizeletkiválasztását. Amerikai kísérletek igazolták, hogy a tehenek már attól is tetániásak, hogy búzafüvet legelnek (káliummérgezés). Egyes természetgyógyászok tisztító kúra gyanánt nagy mennyiségű búzafű levet itatnak betegeikkel, a kálium okozta tüneteket pedig tisztulási tünetekként magyarázzák. A tény pedig az, hogy a nátrium hiányában besűrűsödő vér miatt tovább romlik a keringés.

Sebek, horzsolások fertõtlenítésére nagyon hatásosak a saját vizelet mellett a propoliszos készítmények. Afta, szájseb kezelésére a Propur tabletta elszopogatása a leghatásosabb (elõtte cserszömörcés szájvízzel kell öblögetni). Minden bõrbetegségnél nagyon jó a zöld diólevél teával való lemosás, párakötés. Egy evõkanál szárított, tört diólevelet 2 dl forrásban lévõ vízbe teszünk, majd további két percig forraljuk, 15 perc után szûrjük le, s ha már nem forró, alkalmazhatjuk is. A teába lehet tenni néhány csepp teafaolajat, és ezzel a keverékkel nagyon jól kezelhetõek a gombás bõrfelületek, gombás körmök. Gombás bőrre és gombás körömre a legjobb szer a Mycosorb. (Állatgyógyászatban is ezt használják.) Jó még körömre az Unguir ecsetelő és krém. A gombás körmöt naponta 40-45°C –os és 5-10%-os sóoldatban áztassuk 30 percig. Így is el lehet pusztítani a gombákat. Bőr- és körömgombára, sérülésre, sebfertőtlenítésre kiváló az ezüst kolloid. Külsőleg és belsőleg is, hígítatlan formában. Nem kell tetanusz oltás, ha ezüst kolloidot használunk.


Horzsolt seb fertõtlenítésére, herpeszre, bőrgombásodásra kiváló még a „Naksol” és az „Irix” is, csak kezelés után szabadon kell hagyni az így kezelt bõrfelületet, mert különben bepállik a kezel felület.

Leégésre, égésre, rovarcsípésre is nagyon jó a „Naksol” és az „Irix”. Az égett bõrfelületet a használati útmutató szerint kell kezelni, és szabadon kell hagyni a bõrfelületet. Nagyon jó háziszer ezekre a panaszokra az oltott mész is. Mindig legyen otthon egy befõttes üvegben tejföl sûrûségû oltott meszünk, s így ha baj történik, kéznél van. Ugyanilyen jó a méz is. Célszerű otthon mindig készenlétben tartani Naksolt. Jó, ha van az autóban is. Kirándulásra is vigyük magunkkal mindig.

Kiváló bõrszépítõ, bõrápoló hatású a fényterápia, a „Bioptron” és „Evolite” lámpákkal történõ kezelés. Nehezen gyógyuló sebeknél, fekélyeknél jó hatásfokúak. A természetes, nem túlzásba vitt napoztatás a legjobb!


Összefoglalva tehát kültakarónk épsége, szépsége az egészséges, vércsoport szerinti táplálkozás, a sok mozgás, az egészséges életmód, valamint a természetes anyagok együttes alkalmazásával érhetõ el. Betegség esetén pedig ezeket még ki kell egészíteni az elõzõekben leírt kezelésekkel. Candidiázis vagy más egyéb makacs bőr (haj) betegség esetén még szigorúbb terápia szükséges, ezért keressen fel a rendelésemenVárhegyi László

bioenergetikus, fitoterapeuta,

életmód- és táplálkozási tanácsadó-és terapeuta,

radiesztéta, természetgyógyász

R

MIT TEGYEK, HOGY EGÉSZSÉGES LEGYEK?

BŐRÁPOLÁS


BŐRGYÓGYÍTÁS


természetes módszerekkel

Bővített kiadás


Írta és összeállította:


Várhegyi László

C Várhegyi László, 2004.

Minden jog fenntartva !ISBN: ……………….
A szerző magánkiadása 2004.

Szerkesztette: Gyürky Zsuzsanna

Nyomdai előkészítés: Molnár Sándor


Nyomdai munkák: Multimédia Kft.

Felelős vezető: Kajtor István
Bármilyen engedély nélküli másolás, fordítás, sokszorosítás vagy terjesztés egészben vagy részben, bármilyen formában -beleértve az elektronikus másolást, tárolást, továbbítást- az ide vonatkozó törvények megsértését jelenti.
Mottó: Az egészség nem egy árucikk, melyet megvásárolhatunk magunknak, felette a pénznek semmilyen hatalma nincs.


I.


EGY KIS ELŐZETES AZ ÁLTALÁNOS EGÉSZSÉGRŐL

Évezredeken át a növények és az ásványok a gyógyító szerek forrásai voltak minden emberi kultúrában. A gyógyítás alapvető eszközei természetes eredetű anyagok voltak. Több évezreden át virágzott a természetes anyagokon alapuló egészség-tudomány. Mintegy 200 évvel ezelőtt azonban a tudomány, a technika és az orvostudomány fejlődésével párhuzamosan az egészség-tudományról fokozatosan megfeledkeztek. Annak, hogy ez az egészségről szóló, a természet törvényeinek alapján álló tudomány feledésbe merült, az volt az oka, hogy a tudomány, a technika és az orvostudomány egészségi problémáik gyors megoldásával kecsegtette az embereket.

Rövid idő alatt azt az illúziót keltették bennünk, hogy ezeket az ígéreteket meg fogják valósítani. A kémia és a gyógyszeripar sikerei arról igyekeztek meggyőzni minket, hogy büntetlenül lemondhatunk a természet törvényeinek tiszteletéről.

A betegségek tüneteinek gyors megszűntetését az orvostudomány nagy vívmányának tartják, ezeknek a tüneteknek az okait pedig másodrendűeknek vélik. És ma azt az orvostudományt, amely vegyszerek és sebészi beavatkozások segítségével harcol a betegségek következményeinek elhárításáért, hagyományos orvostudománynak nevezik. Azt az orvostudományt pedig, amelyik kizárólag évezredeken át ismert természetes anyagok segítségével harcol a betegségek okainak elhárításáért, nem hagyományos orvostudománynak tartják.

Sokan próbálkoznak azzal, hogy gyógyszerek segítségével gyógyítsák magukat. Tudnunk kell azonban, hogy a gyógyszerek csak ideiglenesen fejtenek ki kedvező hatást, majd elvégezve feladataikat, a szervezetben maradnak és onnan sehova nem távoznak. Elsősorban a májat károsítják, eltömítik a hajszálereket. A fiziológusok ma már arról beszélnek, hogy nem a gyógyszerek bevitelével vannak gondok, sokkal inkább azok kiürítésével a szervezetből.

Az antibiotikumok bevitele a szervezetbe nagymértékben csökkenti az immunitást. Amikor bevesszük az antibiotikumot, szervezetünk azonnal harcra kel azzal. Ebben a harcban az antibiotikumok az immunrendszer energiájának 90 százalékát emésztik fel. Megszűntetik ugyan a gyulladásos folyamatokat, de bevételük után a szervezet sokáig teljesen védtelen marad. Nagy erőfeszítésre, sok időre és anyagi eszközre van szükség ahhoz, hogy helyreállítsuk szervezetünk védekező immunrendszerét.

Az antibiotikumok megsemmisítik a szervezetben gyakorlatilag az összes kórokozó vírust és baktériumot. Csak a legerősebbek maradnak meg. Ezek rövidesen intenzíven szaporodni kezdenek, még erősebb és ellenállóbb mutáns egyedeket hoznak létre. Hogy gátat vessünk szaporodásuknak, kénytelenek vagyunk növelni az antibiotikumok adagjait vagy erősebb készítményeket vetni be. Egy végtelen folyamat veszi kezdetét. Az amerikai tudósok véleménye szerint ma már nem az a kérdés, megnyerjük-e a harcot a vírusok és a baktériumok ellen, inkább az, mikor szenvedünk vereséget abban?

A vegyi alapanyagú gyógyszerek mellett egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a gyógynövények alkalmazásán alapuló gyógymódok, melyek ma reneszánszukat élik. Ugyanakkor a hagyományos gyógymódokat alkalmazó orvosok és a gyógyszeripar kemény támadásoknak veti azokat alá. Milliók halnak meg a hagyományos gyógykezelés hívei által kiírt gyógyszerektől, ugyanakkor a teljesen veszélytelen alternatív gyógymódokat könyörtelen támadásoknak teszik ki. A politika és a gazdaság érdekei állnak e mögött a jelenség mögött.

A gyógyszeripari vállalatok nem hajlandók milliókat áldozni a gyógynövényeken alapuló gyógyszerek kifejlesztésére, mivel a gyógynövényeket nem lehet szabadalmaztatni és ennek révén hatalmas nyereségeket biztosítani. Amikor egy cég tőkét fektet egy bizonyos termékbe, arra törekszik, hogy kizárólagos jogot nyerjen forgalmazására és az abból származó nyereségre. Az ember egészsége nem válhat egy olyan szűk orvosi és ipari érdekcsoport tevékenységének függvényévé, amelyik a nyereséget és nem az emberek egészségét tartja szem előtt.

A mai korban divattá vált a gyógyszerek szedése. Minden, amit a természet megteremtett, tökéletesnek tűnik. Az ember azonban hibákkal rendelkező élő egyén, s ezeket a hibákat saját maga idézte elő. Egy orvos a közelmúltban kijelentette: ha az összes ma használt orvosságot összegyűjtenék és a tengerbe dobnák, ez nagy hasznára válna az emberiségnek, a halak számára viszont katasztrofális következményekkel járna.

Az emberi szervezet tökéletes. Még az önmaga iránt tanúsított barbár magatartás ellenére is az esetek többségében legalább 30-40 évig betegeskedés nélkül él. Az ember korábban nem érzett fájdalmakat, de egyszer csak számos betegség támadja meg. Azonnal a kórházhoz fordul segítségért, az orvos pedig, amikor felteszi neki a kérdést, honnan erednek ezek a kórok, azt feleli neki: „Mit akar Ön, hiszen ezek a korral járó betegségek.”

Szemüveget rendelnek a betegnek, eltávolítják salakanyagokkal, kövekkel, baktériumokkal telített szerveit, kioperálják daganatait, stb. Az okok pedig, melyek ehhez az állapothoz vezettek, senkit nem érdekelnek, beleértve magát a beteget is.

Az emberek kifejlesztették a vegyi alapú gyógyszereket. A szervezetet azonban nem lehet becsapni. A szervezetnek csakis természetes eredetű gyógyszerekre van szüksége. Mi pedig tulajdonképpen egy tömegpusztító élelmiszer- és gyógyszeripari korszak feltételei között élünk.


Korunkban különösen élesen vetődik fel a gyermekek egészségének problémája. Teljesen egészséges gyermekek tulajdonképpen nincsenek. Ostobaság lenne azt hinni, hogy ha gyermekünk nem köhög, vidáman futkos, boldogan nevetgél, akkor teljesen egészséges. Naivitás azt hinni, hogy ha szüleink, nagyszüleink, dédszüleink sokáig éltek, akkor mi is és gyermekeink is hosszú életűek leszünk. Őseink sokáig éltek, mert teljesen más környezetben laktak, más élelmiszerekkel táplálkoztak. Az utóbbi 60 esztendőben az egész világon bekövetkezett változások oda vezettek, hogy az emberek szervezetében rengeteg mérgező anyag halmozódott fel. Nemzedékről nemzedékre ezek új betegségek kialakulását okozzák, s az életkor csökkenéséhez, idő előtti halálhoz vezetnek.

Az emberi szervezet egyszerűen képtelen ilyen gyorsan hozzáidomulni az új életkörülményekhez. A különböző betegségekben szenvedő szülők, amikor gyermeket nemzenek, automatikusan egy mérgekkel telített programot adnak át azoknak. Majd kétségbeesetten tárják szét karjaikat, látva, hogy gyermekük még betegebb, mint ők maguk, s azt hiszik, hogy valamiféle öröklött betegségekről van szó.

Öröklött betegségek azonban nincsenek. Csak a természet törvényeinek lebecsülése öröklődik, az a gondolatvilág, amit egészségünkkel és gyermekeink egészségével szemben tanúsítunk. Azok, akik nem törődnek egészségükkel, genetikai bűnt követnek el gyermekeik, a társadalom, az egész emberiség ellen.


Divattá vált, hogy betegségeinkért az orvosokat, a környezetet, a társadalmat, az államot okoljuk, mindenkit önmagunkon kívül. Ideje lenne végre már megérteni, hogy az egészségünk csak tőlünk függ.

Ha ma nincs időnk, pénzünk arra, hogy törődjünk egészségünkkel, holnap –akár akarjuk ezt, akár nem,- jóval több időt és pénzt leszünk kénytelenek fordítani arra, hogy leküzdjük betegségeinket. Nem kellene figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy talán az a bizonyos holnap soha nem jön el és Ön az évről évre egyre jobban virágzó temetkezési vállalatok ügyfeleinek listájára kerül.

Sok külföldi, látva, mennyire nem törődünk egészségünkkel, tréfásan megjegyzi: „Furcsa emberek önök, öt perccel haláluk előtt kezdik gyógyíttatni magukat. Mi ehelyett öt évvel betegségünk kezdete előtt kezdjük a gyógykezeltetést.” Nem véletlen, hogy sokan ismerik nálunk a következő közmondást: amíg nem dörög az ég, az ember nem vet keresztet. Ugyanakkor megfeledkezünk egy másik közmondásról, amely közvetlenül kapcsolatban áll egészségünkkel: ki mint vet, úgy arat.

Hány olyan embert ismerünk, akik éveken át bajlódnak daganataikkal, fekélyeikkel, köveikkel. Hányan vannak olyanok, akik nem akarnak törődni egészségükkel és aztán egy rövid hónap alatt távoznak el az élők sorából. Hány olyan ember van, aki teljesen egészségesnek véli magát, majd hirtelen infarktusban vagy agyvérzésben hal meg. Ezeknek boncolásakor a verőereket csak fűrész segítségével lehet feltárni, annyira el vannak meszesedve. Sokan még irigylik is az ilyeneket, azt állítva, hogy könnyű, szép és fájdalommentes haláluk volt.


Jó lenne, ha minél előbb törődni kezdenénk egészségünkkel, hogy aztán ne legyen szükség arra, hogy az utolsó percekben csodadoktorok után futkossunk, csodaklinikákat keressünk, amelyek bármennyire akarják is, már semmit nem tudnak megváltoztatni.

A legjobb orvos a saját szervezetünk. Minden orvosnál, professzornál, akadémikusnál jobban tudja, mire van szüksége.

Szervezetünk egy önmagát szabályozó és felújító rendszer. De mint minden rendszer, gondos ápolásra szorul. Ha ápolják, a szervezet jól működik. Ha nem, először fennakadásokkal fog működni, majd tönkremegy.

A mi feladatunk az, hogy ne okozzunk kárt szervezetünknek, ellenkezőleg: adjunk lehetőséget neki, hogy leküzdje betegségeit.

Mire van szükség ahhoz, hogy szervezetünk leküzdje betegségeit? Ehhez egészségünk három alapvető kritériumának kell eleget tenni.


Tisztítsuk meg vastagbelünket, májunkat, vesénket, ereinket, szervezetünk minden sejtjét a hosszú évek során felhalmozott mérgektől és toxinoktól, amelyek folyamatosan károsítják azokat. Környezetünk rendkívül szennyezett állapotba került. A táplálékkal, a levegővel rengeteg káros anyag jut szervezetünkbe. Gondoljuk csak meg: mit teszünk, ha bepiszkítottuk a kezünket? Bizonyára feltétlenül meg akarjuk mosni, mert tudjuk, ha szappannal jól megmossuk a kezünket, tiszta lesz. Ugyanezt kell tenni a szervezetünkkel is.


Nincs hova menekülnünk a sugárártalmak és egyéb szennyező tényezők elől. Nem tudjuk megváltoztatni a kialakult ökológiai helyzetet. De módunk van arra, hogy étkezés közben ne vegyünk káros anyagokat magunkhoz, megvédjük szervezetünket a radioaktív sugárzástól, stresszektől, mindennapi életünk egyéb kedvezőtlen hatásaitól.


Juttassunk szervezetünknek minőségi táplálékot, olyat, amilyenre sejtjeinknek szüksége van. Ha megfőzünk egy régi bőrcipőt, megfűszerezzük, majd elfogyasztjuk azt, talán jót teszünk gyomrunknak, szervezetünk sejtjeinek azonban ezzel semmi jót nem nyújtunk. Sejtjeinket nem lehet becsapni, azoknak nagy mennyiségű és jó minőségű tápanyagra van szüksége.
Sajnos nem ment át a teljes anyag

Fehér színek a körmöknél
2009.05.20. 21:28A kérdés:

Kedves László!Mindkét lábamon a nagy ujjon a köröm felső harmada fehér szinű hónapok óta, mit tud erre tanácsolni? Üdvözlettel: Marcsi

A tanácsadó válasza:

Kedves Marcsi!

Ha nem lenntről indult a fehéredés, akkor az sajnos nagy kiterjedésű körömgomba. Ha viszont lenntről indult fehéredés, és a növéssel távolodik el a körömágytól, akkor az nagyfokú cinkhiányt jelent.
Ha gombás a körme, akkor erősen konyhasós vízben átztassa, naponta minimum fél órákat és nagyon meleg vízben. Amikor szárazra törölte a lábát, akkor vagy 3 %-os hidrogén peroxiddal, vagy teafa olajjal kenje be éjszakára a körmét és a körömágyát is. Ne használjon, műanyag lábbeliket, csak bőr, vagy textilt, de a textil ne legyen műszálas. A zoknijai, harisnyái is pamut, vagy gyapjú anyagokból legyen.. Viseljen nyáron szellős lábbeliket, szandálokat, papucsokat.

Ha viszont cinkhiánya van, akkor a Cali Vita Mega Cink-jét, amely kelátos formában tartalmazza a cinket, szedje, napi egyszer, étkezéskor.(XIV. Hungária krt. 80/a)

Tudom még azt is javasolni, hogy lapos körömreszelővel reszelje meg a köröm felületét a fehét folt felett, mindennap legalább egyszer és a friss reszelés után vagy hidrogén peroxiddal, vagy teafa olajjal kenje be a reszelt felületet.
Üdvözlettel: W-V.László

A tanácsadó: 'Dr. Weixl-Várhegyi László

Tanácsadó adatai | Én is kérdeznék | Tanácsadók

 

Bejelentkezés

Ecover játék!

Ecover játék

Videó ajánlatunk

SENSITIV IMAGO – biofizikai állapotfelmérés felsőfokon

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Hírlevél fel/leiratkozás

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés