Foglélektan, a holisztikus orvoslás

A fogak, az íny, a nyelvfelszín állapotából nemcsak a kórtörténet olvasható ki, hanem a páciens viszonyulása önmagához, családjához, a világhoz. A nyelv és a fogak mutatják a bennünk lévő férfi minőséget, a szájüreg nyálkahártya, az íny állapota pedig a női minőséget. Kiolvasható a tudatos és tudatalattival való kapcsolatunk, viszonyulásunk az anyagi és a szellemi dolgokhoz és az, hogy a múlttal, az elengedéssel vagy a jövővel, a befogadással van-e gondunk. Az erős szájszag sok egyéb mellett tükrözi az érintett romlott, korlátos, maradi, makacs, merev gondolkodását, rosszhiszemű érzelmi beállítottságát.

Fogszuvasodás: a lelki egyensúly zavara

A szájüreg és a fogazat állapota már gyerekkorban is a testi egészséget és a belső érzelmi, értelmi folyamatokat mutatja. A fogszuvasodás jelzi a belső érzelmi világ terheltségét, a lelki egyensúly zavarát. A hirtelen kialakuló szuvasodás akut önbizalomhiányt, a magabiztosság átmeneti elvesztését jelzi. Ha ez tartóssá válik, kialakulhat egy adott fogra vonatkozó lazulás, fogágybetegség, amely az egyén belső hajtóerejének meggyengülését, az önérdek érvényesítésének hiányát mutatja, azaz, hogy az illető nem tudja gyakorlati síkon megvalósítani a döntéseit.

Az úgynevezett bulldogharapás az elképzelések véghezviteléhez való görcsös ragaszkodást mutatja. A mélyharapás az jelentheti, hogy sokkal komolyabban veszi az életet, mint ahogy azt kellene. A nyitott harapás szerint az ember tétova, kissé döntésképtelen és hitetlen. A kiálló szemfogak a szülőkkel – és általában a hatalmi tényezőkkel – szembeni konfliktus, gyengeség jelzője. A szemfog a hatalomhoz, a szellemi világképhez, a valláshoz való kapcsolatot is mutatja. Másrészről, a frontfogakkal együtt, az érzéki örömökhöz, a szexualitáshoz való viszonyt is tükrözheti.

A foglazulás a pszichodontia különösen érdekes területe. Nehezen megkerülhető jelzése annak, hogy az embernek komoly problémái vannak a környezetével, az embertársaival, döntéseiben halogató, a problémáit nem valós szinten kezeli, önmagát is megpróbálja becsapni, az életet hatalmas erőpróbának tartja, ami meghaladja erőfeszítéseit.

A betegség jó, mert jelez

Ha valakinek feltűnően sok a fogászati panasza, alapvetően vizsgálni kell, hogy van-e benne önszeretet, mások szeretete, hol tart az elfogadásban. Hogy jobban értsük a fenti folyamatokat: a harmóniát megbontó kóros állapot kifejezője egy zavart mintának, amely az egész embert érinti. A minta analógiás módon kifejezi az egésznek ez élete folyamán teljesítendő aktuális tananyagot, amelyhez a tapasztalatot és a megértést kell párosítania. Ezt a megértési folyamatot segíti a kóros állapot, jelezve a tananyag pontos testi kapcsolódási pontjait, amelyeket visszafejtve lehet megtudni, mit is kell az egésznek megtanulnia, megtapasztalnia.

Mindig az a rész betegszik meg, amelyik a legtökéletesebben hordozza az egész számára a megtanulandó információt. A gyógyítás során a kóros állapotot úgy szüntetjük meg, hogy az egyénnek legyen ideje az egészet önerőből, a megértés útján meggyógyítani. Ha nem így teszünk, és figyelmen kívül hagyjuk a tanulási folyamatot, belekényszerítjük a pacienst, hogy újabb megoldatlan konfliktusokat, ezzel együtt újabb betegségeket gyártson magának. Ez mindenképpen a kitartó, közös munkát és a beteg részéről is felelősségteljes, türelmes együttműködést követel.

A betegségre szükségünk van, akár hálával is tartozhatunk neki, mivel az az önmagunkért való felelősségvállalás kezdete. Nem küzdünk ellene, elfogadjuk, megértjük és okafogyottá tesszük, ezzel meggyógyítjuk önmagunkat. A tünet a felszín, amely segít minket bensőnk legmélyére jutni.

Erre a finom együttműködésre különösen alkalmas terület a szájüreg, a fogak érzelmi, mentális mintái, a fogászati betegségek. Ezért is alakult ki ez az újszerű diagnosztikai és terápiás módszerünk – holisztikus fogászat néven.

Kérdéseit a biofogaszat@gmail.com címen teheti fel, vagy további információt a www.gergelydr.hu honlapon olvashat.

Dr. Gergely Ákos
Rendelő: 1123 Bp., Kékgolyó u. 15/b.
Telefon: 3554-618