Mindig kéznél lévő energiák: mudrák

Két csuklónkat tegyük a térdünkre, tenyérrel fölfelé. Érintsük össze hüvelyk- és mutatóujjunkat, a többit kinyújtva, de ne mereven tartsuk. A leghíresebb buddhista szobrok klasszikus kéztartása. Szimbolikája szerint az emberi és isteni egyesülést jelképezi.

A mudrák különböző kéz- és testtartások, melyek segítik az energia áramlását a testben. Segítségükkel bizonyos szellemi és tudatállapotokat hozhatunk létre. A mudrák a jógatechnika fontos részét képezik.

A kézmudrák általában a prána (életerő) megőrzésére és finom energiakörök létrehozására szolgálnak. Ezek az energiakörök teszik lehetővé a prána áramlását, amely a test és lélek teljességét eredményezi. Ismerkedjünk meg néhány fontos mudrával.

Gjan mudra

Érintsük össze mindkét kezünkön a hüvelyk- és mutatóujjunkat. A másik három ujj nyújtva marad. Ez a hindu meditáció klasszikus kéztartása. Meditációhoz kiváló. Segíti az elme befelé fordulását, teret ad a bölcsességnek és éleslátásnak.

Kozmikus mudra

Helyezzük a jobb kezünket a balra (vannak, akik jobban szeretik fordítva), a hüvelykujjak kissé összeérnek. A mutató- és  hüvelykujjak oválist formálnak. Ez a buddhista meditáció hagyományos kéztartása

A kozmikus mudra előnyei nagyon hasonlítanak a Gjan mudráéhoz, hiszen mindkettőt meditációra használjuk. A kozmikus mudra kiváló csendes meditációra, segíti a befelé fordulást, az intuíció, éleslátás és tudatosság áramlását. Segít lecsendesíteni a gondolatokat.

Aktív Gjan mudra

Hajtsuk a mutatóujjunkat a hüvelykujj alá. A másik három ujjunk nyújtva marad. Ez a mudra jó az aktív technikákhoz, főleg az aktív jógalégzés (pránajáma) gyakorlatokhoz. Egyes meditáció típusoknál is segít. Segíti a tudás áramlását és az elme meditatív állapotát.

Namaste póz

Tegyük össze a két tenyerünket, és finoman nyomjuk össze. Minden ujjunk összeér, és felfelé mutat. Ez az imádkozás és egymás tisztelet teljes köszöntésének klasszikus mudrája a hindu, buddhista és egyéb kultúrákban. Segíti az alázatot és elfogadást. Egyensúlyt teremt a két agyfélteke között. Ájtatos állapotba hozza az elmét. A szívcsakra és a harmadik szem csakra erősítésére is használható.

Surya mudra

Érintsük össze a gyűrűs- és mutatóujjunkat, közben a többi ujjunk maradjon kinyújtva. Ezt a mudrát a nagyon aktív és életerővel teli jógatechnikáknál és meditációknál alkalmazzák. A Surya mudra egyik változatában a gyűrűsujjunkat a hüvelyujj alá tesszük. Ez a kéztartás energiát és erőt, egészséget és vitalitást ad.

(Forrás: 5 Excellent Yoga Mudras, angolból fordította: H.O.)