Ne siessünk kidobni a karácsonyfát

Karácsony napjai a legszeretettebb ünnepek. A lakást belengi a narancs, a fahéj, a fenyő, a gyermekkor illata. A karácsonyfa az egész házat betölti kellemes aromájával, gyógyító fitoncidokat bocsátva ki magából, elpusztítja a betegséghozó mikrobákat, emeli hangulatunkat, és szemet gyönyörködtet.

Nagyon sajnálatos, hogy ez a csodálatos történet jó esetben is csak Vízkeresztig tart, azután a legtöbb ember egyszerűen kidobja a szemétre a fenyőfát. Pedig kár! A karácsonyfa tovább is nyújthat örömet, gyógyíthat, egészségesebbé tehet. Ehhez azonban a karácsonyfát külön részekre kell szétszedni: tűlevélre, apróbb és nagyobb ágakra, fűrészelni valóra, melyből fűrészpor készülhet. Ezután pedig készíthetünk varázslatos fürdőket, vitaminitalokat, egészséges és gyógyító főzeteket, párlatokat. A tudósok azt állítják, hogy télen a tűlevelű növényekben nagy mennyiségű tápláló és gyógyító anyag gyűlik össze és ezek maximálisan megőrződnek a karácsonyfában. Az ünnepek után pedig legfőbb ideje megtisztítani véredényeinket, megerősíteni szívünket, telítődni vitaminokkal, és mindebben segít nekünk az illatos szépség.

Az erdei fenyő (Pinus silvestris) tűleveleit és ágait sokfélék éppen használjuk. Le lehet darálni húsdarálón cukorral és mézzel, a tűlevél főzetéből különféle gyümölcskocsonyákat készíteni, megfőzni a tűlevelet tejben, kenőcsöket, főzeteket, forrázatokat készíteni és mindegyik csak hasznot, egészséget hoz. Hiszen az erdei fenyő egy csodálatos gyógyszernövény. A tűlevél tartalmaz gyantát, cserző anyagokat, keserű anyagot, ásványi anyagok széles választékát, a boleritin nevű gyantás anyagot, C, B2, K vitaminokat, karotinoidokat, illó olajakat, amelyek maguk is sok értékes komponenst tartalmaznak.

Nem meglepő, hogy az erdei fenyőt minden időben majdnem minden betegség ellen, és mint általános erősítő szert is használták. Azt mondják, hogy a világháború alatt az erdei fenyő sok embert megmentett betegségektől, sebektől, haláltól – a legegyszerűbb és legkönnyebben hozzáférhető gyógyszer volt azokban az időkben.

Az erdei fenyő minden része polivitaminos, köptető, vizelethajtó, vértisztító, gyulladáscsökkentő, mikrobaellenes, ingerlő szer. Ezeket a szereket alkalmazzák légúti megbetegedéseknél, tuberkulózis, vízkór, köszvény, reuma, rachitis, bőrbetegségek, neuralgia stb. esetében.

A tűlevélben hatszor több C-vitamin van, mint a citromban vagy a narancsban. Hát akkor célszerű-e a téli (legmegfázósabb!) időszakban gyógyszerért és vitaminokért pénzt kifizetni, amikor íme, itt van az ingyen csodaszer a kezünkben?

Néhány recept erdei fenyőből

Megfázás ellen: vegyünk 4 pohárnyi fenyő tűlevelet (vagy őrölt ágacskákat), öntsük le 2 l vízzel, forraljuk 30 percig. Adjunk hozzá 0,5 pohár áfonyalevet. Szűrjük le, öntsük szét üvegekbe, és tároljuk hűtőszekrényben. Fogyasszuk melegen, 100 ml-t, naponta 2 alkalommal, evés után. A szer univerzális – segít megfázás esetén felnőtteknek és gyerekeknek is. Ezen kívül ez az egyszerű ital megtisztítja a szervezetet a fölösleges koleszterintől is.

Immunrendszer erősítésére: 1 pohár fenyőtűlevelet öntsünk le 3 pohár hideg vízzel, adjuk hozzá egy citrom levét, és hagyjuk állni két napig. Fogyasszunk belőle ½ pohárnyit napi 2 alkalommal 2-3 héten keresztül.

Magas savtartalmú gastritis esetén. Vegyünk 1-1 evőkanálnyi tűlevelet és csipkebogyót, adjunk hozzá 1 pohár vizet, főzzük 5 percig, adjunk hozzá 3 evőkanálnyi mézet. Igyunk 1/3 pohárnyit, naponta kétszer, evés után, egy hónapon keresztül.

Megfázást enyhítő fürdő: Egy nagy marék erdei fenyő tűlevelet és ugyanennyi aprított fiatal hajtást zárt edényben forraljunk 10 percig 3 l vízben, majd hagyjuk állni legalább 4 órán át. Adagoljuk a fürdővízhez. Ne siessünk kidobni a karácsonyfát az ünnepek után – használjuk fel a tűleveleket a saját és rokonaink egészsége megerősítésére, annál is inkább, mivel a fenyő az ünnepek után tele van a boldogság és öröm energiájával!

(Forrás: natural-medicine.ru, oroszból fordította: Bajkovné Erdész Mária)