Teanin: nyugtatja az agyat, segít a szívnek

A teanin, ez a teában és egyes gombákban is megtalálható vegyület élesíti az elménket és támogatja a szív működését. Emellett a teanin – egyes kutatások szerint – az életet is meghosszabbíthatja. Élettani előnyei a koffeinnel együtt történő bevitel esetén fokozottan érvényesülnek. Legnagyobb rajongói közé tartoznak az autista gyermekek szülei.

Az alváshiány sokféle betegséget okozhat

A gyulladás a szervezet természetes válasza a betegségekre és sérülésekre. Amikor az ember légúti fertőzéssel küzd vagy például elvágja az ujját, az immunrendszer aktiválja a fehérvérsejteket. A neves amerikai orvosi egyetem, a Harvard Medical School szakértői rámutatnak: nem mindegy, hogy ez a folyamat átmeneti, vagy pedig krónikus gyulladás alakul ki.

Szilva: finom és az egészség gyümölcse

Emlékeimbe vésődtek azok a szünidők, amikor gyerekként, szinte minden nyarat vidéken a nagymamánál vagy a nagynéni, nagybácsi társaságában tölthettem. Lenyűgöző szépségű virágoskert, árnyas gyümölcsfák, szőlőlugasok és magasra felfuttatott zöldbabligetek árnyékában élveztem a természet adományait. Németh Imréné Éva fitoterapeuta természetgyógyász cikke.

Koleszterinszint: hasznos élelmiszerek

Az étkezés megváltoztatása csökkentheti a koleszterinszintet és javíthatja a vérzsírok összetételét. A friss gyümölcsök és zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a „jó zsírok” mind részei a szívbarát étrendnek. Néhány élelmiszer azonban különösen hatékonyan támogatja a koleszterinszint csökkentését. Az amerikai Harvard Egyetem szakértőinek tanácsai.

Nem tréfa, ha eljön a nyári megfázás

Az ősz és a tél a megfázás időszaka, míg a nyarat a „legegészségesebb” évszaknak tartják, amikor a szervezet védekezőképessége a fertőzésekkel szemben a legmagasabb. Ez azonban nem egészen így van: a nyári időszakban a heveny megfázás és az influenza talán nem olyan gyakori, mint ősszel és télen, de a megbetegedés kockázata ilyenkor is fennáll.

Kertem értékes kincseinek egyike: a meggy

A meggyfa a legősibb gyümölcsfák közé tartozik. A vadmeggyet már a korai kőkorszakban és bronzkorban is táplálékként fogyasztották az emberek. Egész Európában, de a Közel-Keleten, Ázsia egyes részein és Észak-Amerikában is előfordul. Németh Imréné Éva fitoterapeuta természetgyógyász cikke a nyárnak ebben a szakaszában igencsak aktuális.

Többet kellene tudnunk a saját testünkről

Szervezett buszos úton vettünk részt a feleségemmel, 1350 km távolságot megtéve. A buszon 80 személy utazott, közülük nagyjából 70% nyugdíjas életkorú. A többiek 30-45 évesek. Egy ekkora utazás, hosszú órákon át szűk helyre beszorítva, erősen igénybe veszi a szervezetünket. De eszébe jutott ez egyáltalán bárkinek? Sztojalovszky Gábor természetgyógyász írása.

Pro- és prebiotikumok: mi a legjobb választás

A probiotikumok és prebiotikumok használata manapság gyakori beszédtéma. Valószínűleg sok reklámot láttunk már a televízióban és az interneten olyan étrend-kiegészítőkről és élelmiszerekről, amelyek hasznos baktériumokat és azok előnyeit ígérik. Lássuk, mi mindent, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, mielőtt megvásárolnánk ezeket a termékeket.

Pajzsmirigy-túlműködés: hogyan kerüljük el?

A forróság, a napsugárzás sokféle nyári betegséget okozhat, köztük a pajzsmirigy-túlműködés az egyik legveszélyesebb. Ezt többek közt az ilyenkor jellemző erős napsugárzás, a nagy hőhatás és a túl sok jódtartalmú étel fogyasztása is okozhatja. A tünetek közé tartozik az izzadás, a láz, a szapora szívverés és a hangulatingadozás. Hogyan előzhetjük meg a bajt?

Gyomorpanaszok – egyértelmű ok nélkül

Nem érzi jól magát a gyomrod. Nem gyomorégés, de összefügg az evéssel. Néha étkezés közben kezdődik a kellemetlen érzés, máskor fél órával később. Puffadtnak és teltnek érzed magad, vagy égető fájdalmat érzel. Hányingered van, és még az is előfordulhat, hogy hánysz. Lehet, hogy „gyomorrontásnak” vagy „emésztési zavarnak” nevezed.