Ájurvédikus teszt

Javasoljuk, hogy mielőtt hozzáfogna a több ezer éves indiai gyógyító eljárásokat ötvöző ájurvéda elvein alapuló tesztünk kitöltéséhez, olvassa el az alábbiakat.

Amikor egy ájurvédikus orvos hozzáfog a beteg gyógyításához, minden esetben igyekszik meghatározni az illető testtípusát, illetve az ájurvéda fogalmainak megfelelő kifejezéssel élve: a dósáját. Ezt különféle testi jellegzetességekből, valamint az illető szokásaiból, vérmérsékletéből lehet felmérni.

Az ájurvéda egyik alapfogalma a három dósa, vagyis az emberi alkat három különböző alaptípusának koncepciója. Az éterből és a levegőből származik a Vata; a tűzből és bizonyos értelemben a vízből a Pitta; a vízből és a földből pedig a Kapha. Az elemek és a dósák segítségével meghatározható az illető alaptermészete, és igény szerint összeállíthatók az egyéni kezelés irányvonalai.

Hogy melyik dósa jellemző ránk elsősorban, arra néhány kérdés megválaszolásával, nagy biztonsággal következtethetünk. Ez elsősorban azért fontos, hogy tisztában legyünk testünk, lelkünk, egészségünk gyenge és erős pontjaival, magyarán: a helyes étrend és életmód megválasztásával képessé váljunk azoknak a betegségeknek a megelőzésére, amelyek testtípusunk miatt nagyobb valószínűséggel támadhatnak meg bennünket. Biztosak vagyunk abban is: ha valaki jobban megismeri önmagát, és tudja, hogy születésénél, genetikai örökségénél fogva melyik ájurvédikus testtípushoz tartozik, majd pedig ezt tudatosítva él, akkor mindennapi életében, munkájában, párkapcsolataiban egyaránt kedvező változásokra számíthat.

Természetesen nem elégszünk meg azzal, hogy a teszttel segítsünk az egyéni dósa tisztázásában, hanem egyszersmind étkezési tanácsokkal szolgálunk.

A három dósa alaptulajdonságai

A három dósa felismerhető a tulajdonságokból. A Vata száraz, hűvös, könnyed, mozgékony, sokoldalú, kemény, nyers, változó és világos. Ez a legerősebb a dósák közül, mivel maga az életerő, és leginkább képes betegséget kiváltani. Irányít minden mozgást, magával ragadja a Pittát és a Kaphát egyaránt. A Pitta meleg, könnyed, rugalmas, sokoldalú, szélhámoskodó, puha és világos. Szabályozza a hevítést, a hőmérsékletet és minden kémiai reakciót. A Kapha hűvös, nyirkos, nehézkes, lassú, lagymatag, változatlan, sima modorú és nem világos. Fenntartja a test anyagi összetételét, súlyát, összetartja a testet.

A Vata, természetes állapotában, szinten tartja az akarat, a belégzés, a kilégzés, a mozgás energiáit, az impulzuskibocsátást, a szövetek arányait, az érzékek kifinomultságát. Túlsúlyba kerülésének következményei: kiszáradás, sötét elszíneződések, melegigény, remegések, felfúvódás, székrekedés, elerőtlenedés, álmatlanság, az érzékszervek gyengülése, akadozó beszéd, kimerülés.

A Pitta, természetes állapotában, az emésztésért, a hőszabályozásért, a vizuális érzékenységért, az éhségért, a szomjúságért, a bőr fényéért, az intelligenciáért, a határozottságért, a bátorságért és a test lágy vonalaiért felelős. Túlsúlyba kerülésekor sárgára színeződik a vizelet, a széklet, a szem és a bőr, valamint éhség, szomjúság, égő érzések, alvási nehézségek léphetnek fel.

A Kapha, szabályos állapotában, a szilárdságért, a stabilitásért, a testnedvek és az ízületi folyadékok szinten tartásáért felelős, továbbá az olyan pozitív érzelmekért, mint amilyen a békesség, a szeretet és a megbocsátás. Ha azonban túlsúlyba kerül, az emésztési energia csökkentését, váladék- és nyálkafelhalmozódást, kimerültséget, nehézség- és hidegérzetet, sápadtságot, a végtagok bizonytalanságát, légzési nehézséget, köhögést és túlzott alvásigényt okoz.

A Vata a vastagbélben, a csípőben, a combokban, a fülben, a csontokban és a tapintásérzékelő szervekben lakozik. Fő székhelye a vastagbél, ahol felgyűlve betegséget okoz, és ahonnan közvetlenül kiűzhető a testből.

A Pitta a vékonybélben, a gyomorban, a verejtékben, a nemi váladékban, a vérben, a plazmában és a látószervekben van jelen. Fő tartózkodási helye a vékonybél, ahol összegyűlik, és ahonnan közvetlenül kiűzhető a testből.

A Kapha a mellkasban, a torokban, a fejben, a hasnyálmirigyben, a bordákban, a gyomorban, a plazmában, a zsírban, az orrban és a nyelvben található meg. Legfőbb helye a gyomor, ahol felgyűlve betegséget okoz, és ahonnan közvetlenül kiűzhető a testből.

Az egyéni alkat meghatározása

Egyéni alkatunk már a születéskor adott, és egész életünk során állandó marad. Többnyire a három dósa valamelyike – tehát a Vata, a Pitta vagy a Kapha – az uralkodó, de gyakori az is, hogy két dósa szinte azonos mértékben határozza meg testi-lelki egészségünket, szokásainkat. Ritkán, de előfordul a háromdósás testtípus is. Ha valaki a jellemző dósájától eltérő tulajdonságot tapasztal, az jelentheti az illető dósa rendellenességét. A site-unk jobb szélső oszlopában látható linkek között két táblázatot talál. Az egyik a testi, a másik a lelki vagy magatartásbeli jellegzetességeket foglalja össze és csoportosítja a három dósa szempontjából.

Töltse ki a táblázatokat! Ehhez bizony néha el kell gondolkodni, esetleg érdemes megkérni az Önhöz legközelebb álló, Önt a legjobban ismerő személyt, hogy segítsen a helyes válasz megtalálásában. Hogy mindehhez elegendő ideje legyen, fontolja meg a tesztek letöltését, és ha elkészült velük, a továbblépés és az értékelés céljából érdemes visszatérnie honlapunkra.
Értékelés: ha elküldi nekünk a két kitöltött tesztet, elolvashatja az Önre jellemző dósá(k)nak megfelelő, legfontosabb tudnivalókat, és tanácsokat kap az ájurvédikus felfogásnak megfelelő, helyes étkezés megválasztásához is.

A legtöbbször szereplő dósa általában megadja a döntő alkati típust. A második leggyakoribb a másodlagosan érvényesülő dósára enged következtetni. Megeshet, hogy a kettő közel azonos szinten áll, vagyis az alkat kettős (pl. Vata-Pitta, Vata-Kapha, Pitta-Kapha). Esetenként előfordul mindhárom viszonylag azonos számban, ez a teljesen kiegyensúlyozott vagy tridósa típust jelenti. Az is lehetséges, hogy valaki a testi, illetve a magatartásbeli jellegzetességek alapján más-más dósához tartozik.

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés