Fatorexia – a legújabb testképzavar

Új testképzavart azonosítottak az orvosok, ami az anorexia ellenkezője. A fatorexiában szenvedő betegek túlsúlyosak és nem kövérnek, hanem vékonynak látják magukat. Arról már hallottunk, hogy valaki soványsága ellenére túlsúlyosnak látja magát a tükörben: ők az anorexiások. De arról, hogy valaki túlsúlyos létére vékonynak képzelje magát, még nem. Pedig ez is egy betegség, ami egyre több ember életét keseríti meg. Ez pedig a fatorexia, az új testképzavar.

FatorexiaSara Bird

A fatorexia elnevezést Sara Birdnek, egy kétgyermekes üzletasszonynak köszönhetjük, aki Fatorexia: What Do You See Wheen You Look in the Mirror? (Fatorexia: Mit látunk, ha a tükörbe nézünk?) című könyvében hívja fel a nyilvánosság figyelmét az új testképzavarra. Bird sokáig nem volt tisztában azzal, hogy túlsúlyos, akárhányszor belenézett a tükörbe, mindig egy vékony, karcsú nőt látott maga előtt. Sara több évig abban a hitben élt, hogy alig eszik valamit, ennek köszönheti csinos alakját, holott az egész napot végignassolta, emiatt pedig súlyosan elhízott. A nő csak akkor szembesült valódi testsúlyával, mikor egy orvosi vizsgálat során ráállították a mérlegre.

Mik a tünetek?

A szakértők szerint a fatorexia ugyanolyan komoly testképzavar, mint az anorexia. Utóbbi már széles körben ismert: ezek a betegek szinte halálra éheztetik magukat, ennek ellenére azonban állandóan kövérnek látják testüket. Amíg az anorexiánál a csontsoványság intő jel lehet, addig a fatorexiánál sajnos hosszú évekig nem derül ki, hogy a beteg súlyos testképzavarban szenved. Az orvosok azt is hangsúlyozták, hogy a fatorexiában szenvedők nincsenek tisztában testsúlyukkal, vékonynak látják magukat.

Miért veszélyes?

Az anorexiában és a fatorexiában egy valami közös: ha nem veszik észre és nem kezdik el kezelni időben, halálhoz vezet. Az új testképzavarban szenvedők ugyanis egy idő után teljesen elveszítik a kontrollt testsúlyuk felett, és annyira elhíznak, ami már veszélyezteti egészségüket vagy akár az életüket is. A legveszélyesebb ebben a betegségben az, hogy a beteg meg van győződve arról, hogy egészségesen táplálkozik, sőt, alig eszik, miközben egész nap tömi magába az egészségtelen, zsíros ételeket.

Van megoldás!

Sara Bird a könyvében tanácsokat ad ahhoz is, hogyan lehet legyőzni ezt a betegséget. A kétgyermekes családanya úgy gondolja, hogy az esetek többségében a jojo diéta a felelős: legtöbben ugyanis fogyókúra után újra elengedik magukat, visszahíznak, majd újra fogynak, híznak és így tovább. Sara szerint a legfontosabb az, hogy fogadjuk el magunkat olyannak, amilyenek vagyunk és próbáljunk meg figyelni a rendszeres, egészséges táplálkozásra és a mozgásra. Ha lemondunk a zsíros, egészségtelen ételekről, és rászokunk a sovány húsokra, a sok zöldségre, nem kerülhetünk ezeknek a káros, romboló ételeknek a csapdájába.

Sara Bird blogot vezet betegségéről és gyógyulásáról, ahol hasznos tippeket ad a fatorexiában szenvedőknek.

(Forrás: In the mirror, Sara saw a slim woman. Just one problem: she was 17st. So how could she be so deluded? Angolból fordította T. B.)