Egyszerűen napfény!

A napozás veszélyeinél sokkal aggasztóbbak és elterjedtebbek a hiányzó napfény és a mesterséges megvilágításnál való túl hosszú ideig tartó munka által okozott hiányjelenségek és krónikus betegségek, állítja Dr. Richard Hobday. A napfényhiánnyal foglalkozó kutatások számos kapcsolódó tünetet említenek: alvászavar, immunrendszer gyengülése, szezonális depresszió (SAD), ACTH stresszhormon túlzott termelődése, magas vérnyomás, fogszuvasodás, csontritkulás és számos egyéb baj, köztük néhány rákbetegség is.

NapfürdőA napfény gyógyít

Napjainkban a napfényt csak ritkán alkalmazzák betegségek ellen terápiás céllal. A XX. század első felében ez még másképp volt. A helioterápia a tuberkolózis, himlő, angolkór elismert ellenszere volt. Meggyorsította a sebek gyógyulását, és javította a beteg általános közérzetét.

A napfény megöli a káros baktériumokat. Angliában több kutatást végeztek arra vonatkozóan, hogy a kis ablakokkal rendelkező kórházakban jóval több a fertőzés. Kórházi tartózkodás esetén ezért érdemes napos déli fekvésű szobát választani (ha erre mód van).

Így egészséges a napfürdőzés

Az angol nap-szakértő a nap gyógyító erejének kihasználására bíztat, főleg szabadság idején. Íme, a feledésbe merült helioterápia legfontosabb tapasztalatai:

Az év korai időszakában: a napozás számára legfontosabb évszak a tavasz és nyárelő. Ezért különösen előnyös a szervezet számára a hegyekben vagy déli országokban eltöltött februári vagy márciusi szabadság.

Kora reggel: A kora reggeli napfény, ebben minden helioterapeuta egyetértett, különösen jótékony és hatásos. Használjuk ki az időt közvetlenül napfelkelte után, esetleg még reggeli előtt.

Ne túl hosszan: Gyakori rövid napozás jobb, mint egy hosszú.

Fokozatosan: Ha az üdülőhelyen hirtelen megnövekedett napsugárzásnak vagyunk kitéve, az első három napban legyünk különösen óvatosak, és mielőtt napfürdőzni kezdenénk, vegyünk néhány légfürdőt. Kezdjük a napozást a lábfejekkel, majd a lábszárral és karokkal, mielőtt óvatosan, meghatározott időre, az egész felsőtestünket kitennénk a napnak.

Krém nélkül: Ahhoz, hogy a napfény teljes spektrumát kihasználjuk, ne használjunk napvédőszereket. Hordjunk kalapot, mely megvédi a nyak, arc és fej érzékeny bőrfelületeit.

Kerüljük a déli napsütést: Erős napsütésben tegyük azt, amit a déli országok lakosai, tartsunk egy kiadós sziesztát. Így van ideje a bőrünknek, hogy megerősödjön a délelőtti napterápia után.

Ne izzadjunk: Az egészségi célzattal vett napfürdő ideális hőmérséklete 18 °C alatt van. A napsugarak sugárzó hője felélénkíti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és serkenti a test öngyógyító erejét. Keressünk szélvédett helyet. Ha szellő hűti a bőrünket, könnyen alábecsülhetjük a napsugarak intenzitását.

Természetes barnulás: Ha fontosnak tartjuk a napbarnította bőrt, ügyeljünk testünk természetes vészjelzéseire. Ha azt érezzük, hogy túl melegünk van, menjünk árnyékba. Mindenképpen kerüljük el a leégést, mert az a napfény pozitív hatásainak jó részét megsemmisíti.

Teljes értékű táplálkozás: Lehetőség szerint ne fogyasszunk finomított és hidrogénezett zsírokat, amilyenek a margarinban találhatók, inkább válasszuk az oliva olajat. A múlt század legtöbb helioterapeutája a napfürdőzés időszaka alatti teljes értékű táplálkozás mellett szállt síkra. Napfény terápiás nyaralás alatt tehát ne tartsunk fogyókúrát, mivel ez idő alatt a testünknek és főleg a bőrünknek megfelelő táplálásra van szüksége.

(Forrás: Einfach Sonne! Wie Sie das Sonnenlicht optimal für sich nutzen, németből fordította: Harrach Orsolya)