Körömgomba

A családorvosi és bőrgyógyászati rendelők forgalmának egyre nagyobb százalékát teszik ki a gombás bőrbetegségekben szenvedők. Magyarországon a körömgomba népbetegségnek számít, az 50 év felettiek 20-50%-a szenved tőle.

A gombás fertőzések szaporodását több tényező magyarázhatja

  1. A különböző samponokkal történő, napi többszöri fürdés kiszárítja a bőrt, eltávolítja a felületi védő zsírköpenyt és szinte kiszolgáltatja a kültakarót a gombáknak.
  2. Emellett elősegíti a fertőzést a nedves, meleg környezet, ami különösen a testhajlatokban alakul ki.
  3. Nyáron még nagyobb a fertőzés veszélye a strandok medencéiben, a közös tusolókban, a kánikulában az erős verejtékezés miatt.
  4. Sajnos a jelenleg divatos edzőcipők hordása is kedvez a gombás betegségek terjedésének.
  5. A gombás bőrfertőzés leggyakrabban a lábujjak között kezdődik bőrgyulladás formájában, és innen terjedhet rá a láb- és a kézkörmökre.
  6. Gyakran komoly fájdalmat okozó, a cipő viselését sokszor lehetetlenné tevő körömágygyulladással is együtt járhat.
  7. Ezért nagyon fontos a fertőzés korai felismerése és kezelése.

A körömgomba nem ápoltság – ápolatlanság kérdése!

Legtöbbször a fertőzés hátterében az áll, hogy a köröm megsérül – mondjuk, nehéz tárgy esik az illető lábára, túl rövidre vágja a körmét, szoros cipőt hord vagy megsérti a körmét manikűrözés közben – s ez szabad utat enged a gombának, amivel uszodában, tornaórán, öltözőben, szaunában találkozik az ember.

A körmök fertőződése s következő tünetek utalnak: a körmök széle megvastagszik, átlátszósága csökken. Később elrostozódik és porhanyóssá válik, majd az egész köröm elszíneződik és deformálódik.

A körömgombásodás gyógyításában a külsőleg alkalmazott szerek (krém, spray, oldat, hintőpor) ez ideig nem bizonyultak hatásosnak. Többnyire igénybe kellett venni a szájon át alkalmazott gombaellenes szereket is. Ezek némelyike jelentős mellékhatással is rendelkezik és a kezelési költségek is igen magasak.

A körömgomba alattomos betegség: gyógyítása minimum 9 hónap és gyógyszeres kezelés esetén rengeteg pénz.

A körömgomba leggyakoribb fajtái és tüneteik

Fonalas gomba: a körmök szabad széle felől indul, megvastagítja a körmöt, barázdálttá és sárgás-barnás színűvé teszi. Jellegzetessége továbbá, hogy körömvágáskor, reszeléskor a megvastagodott köröm alól fehér, morzsalékos anyagot lehet eltávolítani.

Sarjadzó gomba: a körömágy felől kezdődő fájdalmas, gennyedző gyulladás. Cukorbetegek vagy keringési zavarokkal küzdők hajlamosak rá.

Ha a baj már megvan, orvoshoz fordulunk. Kezdeti stádiumban ecsetelőt ajánl, több hónapja burjánzó gomba esetén gyógyszeres kezelést. Utóbbi esetben feltétlenül vérvizsgálatra van szükség, előzetesen és kezelés alatt is! Ha ezt nem rendeli el az orvos, az óriási felelőtlenség, hiszen ezek a gyógyszerek nagyon drasztikusak, erőteljesen megterhelik a májat és az egész szervezetet! Ezen túlmenően más gyógyszerek hatásait is jelentősen befolyásolhatják.

A gyógyszeres kezelés nagyon erős, nem mindenki bírja végig szedni. Erről árulkodik a kúra menete is: egy hét gyógyszerszedés, 3 hét pihenő. Ezt a „lökésterápiát” 6-9 hónapig kell folytatni, míg a lábon újranő a köröm. Terhes és szoptató édesanyák például egész biztosan nem szedhetik. Rengeteg pénz, nem mindenki engedheti meg magának. Végül pedig: bár sokaknak jelent gyógyulást és megoldást, vannak esetek, amikor nem hat.

A körömgomba kezelésére vannak házi megoldások is, önmagában alkalmazandó vagy gyógyszer mellé, ha az nem elég hatásos.

A legfontosabb eleme a körömgomba kezeléseknek a köröm felső rétegének a rendszeres eltávolítása. Minden alkalommal reszeljük le körömreszelővel a köröm felszínét, vágjuk olyan rövidre, amilyenre csak lehet. A kezelő anyaggal jól itassuk át a körmöt és ügyeljünk, hogy a köröm alá is jusson belőle.

Az ecet és a fokhagyma kettőse igen hatékony ellenszere a körömgombának. Naponta kétszer bedörzsöljük fokhagymazúzalékos-ecetes vattával a körmöt, egy kicsit alá is érdemes nyomkodni. És hetente egyszer vegyünk 30 perces lábfürdőt: 20%-os ecet, lavórban víz és egy nagyobb gerezd fokhagyma összezúzva. Végül a szagtalanítás érdekében: szódabikarbónás vízben kell kiáztatni a lábat.

Kezelhetjük a köröm gombát ezüstkolloid kúrával is: (legalább 1-2 hónapig igyunk napi 3×1 teáskanálnyit, étkezés előtt 20-30 perccel). A kúra 2. hetében kezdjünk el szedni valamilyen bélflóra regenerálót nagy dózisban, (min. 3 hónapig, de lehet folyamatosan is) de ügyeljünk rá, hogy az ezüstkolloid és a probiotikum 2 órán belül ne találkozzon egymással!

Az érintett területet áztassuk meleg ecetes vízben legalább 10 percig, majd fújjuk le ezüstkolloiddal. Ha megszáradt kenjük be alaposan körömvirág krémmel. Zoknit vagy egyéb ruhaneműt csak 5-6 perc eltelte után húzzunk, mert így nem itatjuk fel bőrünkről a kolloidot. Fontos, hogy a gombás terület környékét is kezeljük!

Az almaecet is hasznos a gombás fertőzés megszüntetésében. Egyenlő mennyiségben keverjünk össze meleg vizet és almaecetet. 15-20 percig áztassuk benne a lábat naponta. Pár kanál almaecetből és egy kanál durvára őrölt rizsből készíthetünk gombásodás elleni bőrradírt. Alaposan dörzsöljük át az így készült pasztával a körmöt és a környező bőrfelületet, így eltávolítjuk a halott bőr és köröm sejteket. Öblítsük le a lábat meleg vízzel, töröljük szárazra. Majd végezetül keverjünk össze egy kanál frissen csavart citromlevet egy kanál oliva olajjal és jól dörzsöljük át vele a lábat és a körmöket.

Keverjünk össze egyenlő mennyiségben teafa olajat, levendula olajat és olíva olajat. Jól dörzsöljük át vele a fertőzött körmöt és a környékét, ügyelve, hogy a köröm alá is jusson belőle. A teafaolaj természetes antifungális hatását jól kiegészíti a levendula olaj fertőtlenítő, gyulladás gátló és bőrnyugtató hatása. Az olíva olaj kiváló bőrápoló és azért is szükség van rá, mert az illó olajok önmagukban nagyon erősek és irritálják a bőrt.

Keverjünk 2 csepp oregano olajat egy teáskanál olíva olajba. 3 héten át naponta kenjük át vele a gombás körmöt. Tartsunk 2 hét szünetet és ismételjük meg a kezelést.

Ázsiai citromfű

A távol-keleti konyhákban gyakran használt citromfű (Cymbopogon citrates) olaja is kiváló gombaölő és gyulladás csökkentő hatással bír. Naponta háromszor kenjük át a vivő olajjal elkevert citromfű olajjal a beteg területet.

Készítsünk sűrű pasztát kurkumából és egy kicsi langyos vízből. Jól dörzsöljük át vele a körmöt, hagyjuk rajta megszáradni, majd mossuk le és alaposan szárítsuk meg a lábat. A vöröshagyma is rendelkezik gombaölő tulajdonsággal. Jól dörzsöljük át a lereszelt körömfelületet vöröshagyma szelettel. A kellemetlen szagot szódabikarbónás lábfürdővel elkerülhetjük.

A szódabikarbóna önmagában is képes a körömgomba elpusztítására. Oldjunk fel 2-3 evőkanálnyi szódabikarbónát egy lavór vízben és 15-20 percen át áztassuk benne a lábunkat naponta.

Gyorsan hat a 3%-os hidrogén-peroxidos lábfürdő is. Egyenlő mennyiségben keverjük el meleg vízben a hidrogén-peroxidot és áztassuk benne a 15-20 percen át a fertőzött lábat. Nem elég azonban csak külsőleg kezelni a körömgombát. A gombás fertőzés általában azért jelenhet meg, mert szervezet belső egyensúlya felborult, az immunrendszere nem működik kellőképpen. Ilyenkor érdemes egy májtisztító kúrát elvégezni. Kevesebb húst, finomított lisztet és cukrot fogyasztani.

A sok antifungális szer nemcsak a bőr gombára hat, hanem a bélflóra jótékony baktériumait is pusztítja. Nagyon fontos hát nagymennyiségű probiotikum bevitele sok-sok élőflórás natúr joghurt vagy kefir fogyasztásával vagy jó minőségű táplálék-kiegészítő probiotikum szedésével.

Természetesen a sok zöldség és gyümölcs is segít a szervezet sav-bázis egyensúlyának a helyreállításában. A túlságosan savas környezet kiváló táptalajt biztosít a gombák szaporodásához.

Arra is oda kell figyelni, hogy ne fertőzzük újra a már gyógyulófélben levő körmöt. Ezért lehetőleg pamut zoknit használjunk, amit legalább naponta cseréljünk, de érdemes naponta többször is, ha nagyon izzad a lábunk. A zoknikat klóros vagy szódabikarbónás vízben áztassuk.

Mindig alaposan töröljük szárazra a lábunkat. A gombás lábon használt törülközöket is fertőtlenítsük rendszeresen, mint a zoknikat.

A cipőket, papucsokat is fertőtlenítsük rendszeresen: ehhez használhatunk formaldehidet ami patikában beszerezhető. Tegyünk a cipő orrába egy formaldehiddel átitatott vattapamacsot, aztán tartsuk egy zárt fóliában 2 napig. Utána szintén 2-3 napig szabad levegőn kiszellőztethetjük.

Vagy szórjunk jó sok szódabikarbónát a lábbelikbe. Hagyjuk állni egy éjszakán át és nemcsak a gombák tűnnek el, hanem a kellemetlen szagok is.

Ne használjuk ugyanazt az ollót vagy körömreszelőt az egészséges körmökhöz, amit a gombás körmök ápolására használunk.

A fertőzés terjedésének a megakadályozásáért ne használjuk egymás ruhaneműjét, cipőjét vagy manikűr készletét!

Ahhoz, hogy végleg megszabaduljunk a körömgombától nagy türelemre és kitartásra van szükség. A kezeléseket sokáig, hónapokon át kell végezni. Mivel nem vagyunk egyformák, a kezelések sem egyformán hatnak ránk. Érdemes többet is kipróbálni, esetleg kombinálni különböző módszereket a makacs fertőzések megszüntetésére.

(Forrás: www.gyogyulasutjai.hu)