Vörös áfonya: a közönséges lé jobb a kivonatnál

A vörös áfonya régóta ismert gyógynövény, különösen a húgyutak egészségét védi. Most azt is tudományosan alá tudták támasztani, hogy a vörös áfonya természetes formában sokkal hatásosabb, mint a flavonoidjai, a proanthocyanidinok. Minden tablettánál hatásosabb, ha megisszuk a vörös áfonya levét, vörösáfonya-szószt eszünk.

„Kimutattuk, hogy a vörös áfonya leve képes megakadályozni a biofilmképződést, és ez a művelet sokkal komplexebb módon mehet végbe, mint eddig gondoltuk” – mondta Terri Camesano, a Worcester Polytechnic Institute professzora. „Ezért most a proanthocyanidinekre koncentráltunk, az eredmény azonban azt mutatja, nem ők a cél.”Fogyasszuk nyersen!

Úgy tesztelték a vörös áfonyát, hogy az E.coli baktérium virulens formáját – ami a húgyúti fertőzéseket elsősorban okozza – biofilmkészítésre használták. Az E.colinak erre a törzsére jellemző, hogy „tagjait” apró kitüremkedések borítják, amelyeket úgy használ, mint horgokat, amelyekkel a húgyutak falát képező sejtekhez erősíti magát. Amikor elegendő baktérium kapcsolódott már a sejtekhez, azok biofilmet alkotnak és fertőzést okoznak. Camesano laboratóriumának előző munkája bebizonyította, hogy a vörösáfonya-létől „lekókadnak” a E.coli horgai, így csökken a fertőzésveszély.

Az új kísérletben Camesano teamje két eltérő E.coli törzset tárolt a kereskedelemben kapható vörösáfonya-lével. Ugyancsak baktériumokat helyeztek a proanthocyanidin mellé (itt nem volt vörösáfonyalé).

Míg a vörösáfonya leve teljes egészében megszüntette a biofilmet, a proanthocyanidinek csak korlátozottan sikerült csökkenteni a biofilmet, ráadásul hosszú idő után.

„A vörös áfonyát éveken át nagyra értékelték a hasznosságáért, különösen a húgyúti fertőtlenítő hatásáért, ugyanakkor a vörösáfonyából készült termékek működési mechanizmusát nem értették teljesen. Kutatásunk azt jelzi, hogy a vörösáfonyalé jobban meggátolja a biofilm képződését, mint izolált flavonoidjai – bár a szerepét még ma sem tisztáztuk teljesen.”