Mit tehetünk a májrák megelőzéséért?

Már az orvosi egyetem végzése közben éreztem, hogy a betegséget sokkal jobb lenne megelőzni, mint gyógyítani, és ezt azóta is vallom. Ezért azután megismerkedtem az egészséges táplálkozással, majd a táplálkozás és a daganat összefüggéseit kutattam. Nagy öröm volt számomra, hogy Amerikában sikerült részt vennem egy daganatmegelőzési kurzuson a Washington melletti Nemzetközi Rákkutató Intézetben. Ez komoly alapot adott ahhoz, hogy a hozzám forduló betegek számára ne csupán a már éppen panaszokat okozó betegségnek, hanem a még minimális tüneteket okozó, vagy csak pl. a vérképben jelző értékű eltérésnek is utánamenjek.

Jelenleg homeopata orvosként dolgozom, és betegeimmel az egészséges életmódot is megismertetem. A májrák megelőzése évtizedekkel a májbetegség kialakulása előtt meg kell, hogy kezdődjön, az egészséges táplálkozás megismertetésével, vonzóvá tételével.

Amikor fiatalabb voltam, azt hittem, hogy csak az a jó, ha valaki az egészséges táplálkozás elveit maradéktalanul betartja és ezt is vártam el a betegeimtől. Hamar rájöttem, hogy így a betegek zöme semmit sem fog tenni az egészsége érdekében, mert túl nagyot kellene lépnie egyszerre, és ez nem megy. Most már tudom, hogy az életmódváltás a legtöbb embernél nem egy pillanat alatt megy végbe, hanem szép lassan, lépésenként, és ha így vezetjük a pácienseinket, akkor sokkal messzebbre juthatunk.A máriatövis az egyik legjobb szer

A máj a legnagyobb méregtelenítő szervünk, minél kevesebb káros anyagot viszünk be a szervezetünkbe, annál kevésbé terheljük. A vásárlásnál legyünk tudatosak, nézzük meg, hogy van-e tartósítószer az ételeinkben, és ha lehetséges, válasszuk azt, amiben nincs. Kerüljük azokat az ételkészítési eljárásokat, melyek elősegíthetik a daganatos betegségek kialakulását (füstölés, bő olajban sütés, grillezés). Ha tudjuk, hogy valami túlterhelte a májunkat, akkor máriatövis szedésével támogassuk meg a máj regenerálódását.

Sajnos ma nagyon komoly teher nehezedik a májunkra, hiszen a szervezetünkbe nemcsak a tápcsatornán, hanem a légutakon és a bőrön keresztül is rengeteg káros anyag jut be, amelyek nagy részének a májon át kell távoznia a szervezetünkből.

Évente vegyünk részt vér-és vizeletvizsgálaton, ha a májenzim értékek akár minimális eltérést is mutatnak, akkor biztatom a beteget, hogy menjen el hasi UH-ra, hiszen nem fáj, és sok információt ad. Ha a májenzimek normálisak, de a beteg májtáji panaszokat vagy indokolatlan fáradtságot, testsúlyvesztést, alvási szokásainak felborulását tapasztalja, akkor is mindenképpen javasolt felkeresni az orvost.

Ha már kialakult a májbetegség – pl. Hepatitis B, C, nagyon fontos az immunrendszer erősítése, hogy a szervezetünk képes legyen megküzdeni a betegséggel. Ilyenkor a beteg számára célzottan választunk homeopátiás szert, amely az immunrendszerét támogatja, és olyan szert is adjunk, amely a májműködést is segíti.

Ha már kialakult a májrák, a kezelést több fronton kezdjük meg egyszerre. Ha kemoterápiás kezelést kap a beteg, akkor a bevitt méreganyagok kiválasztását fel tudjuk gyorsítani homeopátiás szerek adásával, így a betegek sokkal jobban tolerálják a kezeléseket.

Ha egyénileg választunk a beteg számára homeopátiás szert, úgynevezett alkati kezelést alkalmazunk, az specifikusan őt hozza egyensúlyba, ezzel növeljük az esélyt a betegség leküzdésére. Pszichésen is támogatja a beteget a gyógyulásban.

Mit érez ilyenkor a betegünk?

  • több energiája lesz
  • jobban alszik
  • lelkileg kiegyensúlyozottabbnak érzi magát.

Rendkívül fontos az immunrendszer megerősödéséhez a bélflóra helyreállítása. A radio-, kemoterápia tönkreteszi az egészséges bélflórát, így a bélben káros baktériumok szaporodnak el, romlik a felszívódás, mérgező hatású bomlástermékek keletkeznek és gombák szaporodhatnak el, melyek nemcsak az immunrendszert gyengítik, hanem az emésztést is felborítják, így a beteg közérzete is jelentősen romlik.

Előrehaladott betegség esetén, ha már mást nem tehetünk, akkor

  • csökkenthetjük a beteg fájdalmait
  • elviselhetőbbé tehetjük számára a halálhoz vezető utat.

A fájdalom csökkentésére mindig egyénileg a beteg tünetei alapján választunk homeopátiás szert.

Megkérdezzük a betegtől, hogy

  • milyen a fájdalom jellege
  • hol fáj
  • milyen a fájdalom napszaki ingadozása
  • mi fokozza a fájdalmat, mi enyhíti stb.

A hozzám forduló daganatos betegeknek soha nem szoktam a homeopátiás kezeléstől önmagában gyógyulást ígérni. A daganatos betegek kezelése több szakma összefogását igényli és az a fontos, hogy a betegünk legyen ennek a nyertese.

Dr. Jónás Eszter
a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület elnöke