A férfiak egészsége is megsínyli a válást

Magasabb a halálozás, az alkohol- és kábítószerfüggőség, a depresszió és a társadalmi támogatás hiányának aránya az elvált férfiak körében – derül ki a Journal of Men’s Health szaklap egyik nemrégiben megjelent cikkéből. A szerzők szerint sürgősen fel kellene ismerni és kezelni kellene a férfiak válással összefüggő egészségügyi rendellenességeit.

A férfiak egészsége is megsínyli a válástA válás általánosságban számos pszichológiai és viselkedési zavarral hozható összefüggésbe. A korábbi kutatások már kimutatták, hogy az egyedülálló férfiak általában több egészségügyi rendellenességben szenvednek. A cikkben bemutatott 45 éves elvált férfi esettanulmányán keresztül a szerzők ajánlásokat fogalmaztak meg arra vonatkozóan, hogyan kellene kiértékelni panaszait, és megtervezni a kezelési stratégiát az aktuális klinikai irányelvek alapján.

„Az emberek többsége azt gondolja, és a média is azt erősíti, hogy a férfiak keményebbek, rugalmasabbak és ellenállóbbak a pszichológiai traumával szemben, mint a nők. A most megjelent cikk azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy nem szabad hinni az ilyen előítéleteknek” – nyilatkozta Ridwan Shabsigh, a Nemzetközi Férfiegészségügyi Társaság (International Society of Men’s Health, ISMH) elnöke. „A férfiakat valójában jelentős mértékben befolyásolják a pszichológiai traumák és az olyan negatív életesemények, mint a válás, a csőd vagy a háború. Sürgősen végeznünk kell olyan kutatásokat, amelyek az ilyen hatások gyakoriságát és mértékét vizsgálja, és ki kell dolgoznunk az orvosok számára a megfelelő diagnosztikai és kezelési irányelveket.”