Turbózzuk fel szervezetünket a megfázás és a hideg ellen!

A kellemes nappalokat felváltva beköszöntött az ősz. A kellemes nappalokat felváltotta a csípős, hideg őszi idő, esővel, köddel. Ez nemcsak a lelkünket viseli meg, hanem a szervezetünket is. A hidegebb napok beköszöntével sokan ágynak dőlnek, immunrendszerük ugyanis nem bírja a változást. Erősítsük meg szervezetünket, és mondjuk nemet a megfázásra!

Sok vitamin

A vitaminpótlás egész évben nagyon fontos, de különös ősszel és télen elengedhetetlen. A C-vitamint, ha tehetjük, akkor juttassuk a szervezetünkbe gyümölcs és zöldség segítségével. Mivel ebben a két évszakban keveset a süt a nap, szervezetünk D-vitamin háztartása kimerül, amit feltétlenül pótolnunk kell. Figyeljünk még a vasra is: együnk sok spenótot, májat.Válasszunk vitamindús ételeket

Megfelelő táplálkozás

Az őszi-téli táplálkozás alapvető szabálya: legyen vitamindús és ásványi anyagokban gazdag. Természetes, hogy ebben az időszakban jobban kívánjuk a zsírosabb, testesebb ételeket, de próbáljunk meg figyelni az egészséges táplálkozásra is. Fogyasszunk sok gyümölcsöt és zöldséget: készítsünk gyümölcssalátát desszertnek, a reggelihez és a vacsorához pedig együnk uborkát, paradicsomot, paprikát. Ha tehetjük, együnk meg minden nap egy almát, hiszen ismerjük a mondást: „Minden nap egy alma, a doktort távol tartja.”

Rendszeres mozgás

A táplálkozás mellett a mozgás szerepe is nagyon fontos. Egyrészt azért, mert a mozgás hatására boldogsághormon szabadul fel a szervezetben, amire a ködös, szürke őszi napokon igazán szükségünk van, másrészt pedig pozitív hatással van a vérkeringésre és az egész szervezetre. Ha tehetjük, hetente legalább háromszor menjünk el mozogni, már félórás gyaloglással is nagyon sokat teszünk egészségünkért.

Elegendő alvás

Fordítsunk elég időt az alvásra is: ha kipihentek vagyunk, kevésbé leszünk fogékonyak a vírusokra, baktériumokra, nem beszélve arról, hogy a kedvünk is sokkal jobb lesz. Próbáljunk meg nyolc órát aludni minden nap, ha tehetjük, akkor hétvégén pihenjünk még többet.

Rendszeres szellőztetés

A mozgás és az étkezés mellett a lakás rendszeres átszellőztetése is nagyon fontos. Ne féljünk a hideg levegőtől, egy nap legalább kétszer nyissuk ki az ablakokat pár percre, és hagyjuk, hogy az egész lakást átjárja a frissesség.

Gyors segítség

Ha minden igyekezetünk ellenére mégis megfázunk, akkor az alábbi gyors segítségeket vethetjük be azért, hogy mihamarabb jobban legyünk:

  • – Öblögessünk zsálya- vagy kamillateával!
  • – Igyunk sok citromos és mézes teát!
  • – Ha lázasak vagyunk, jól takarózzunk be és izzadjuk ki magunkat!
  • – Egy tányér forró húsleves csodákra képes.
  • – És ami a legfontosabb: pihenjünk, pihenjünk, pihenjünk. Semmiképpen ne menjünk betegen közösségbe, hagyjunk időt a pihenésre, a feltöltődésre.

(Németből fordította: Sophie)