Tél előtt: erősítő lékúra!

Tavasszal és ősszel érdemes intenzív tisztítókúrát végezni, hogy megszabaduljunk a nyáron felszedett plusz kilóktól, és a téli megfázásos időszak előtt feltöltsük szervezetünket a létfontosságú vitaminokkal. A nyersen préselt zöldség- és gyümölcslevek segítenek, hogy azonnal fittebbnek érezzük magunkat, és felvegyük a harcot az őszi depresszió és a kimerültség ellen.

Az őszi lékúra fontosságáról dr. Csomai Zita orvos-természetgyógyász, életmód tanácsadó beszél: Bár általában tavasz a megújulás ideje, valójában szervezetünknek negyedévente, félévente szüksége van a tisztulásra és a feltöltődésre. Az ősz is olyan időszak, amikor a testet fel kell készíteni a télre vitaminokkal és ásványi anyagokkal, biztosítva így a vitalitást. Íme, a 3 legjobb energizáló hatású gyümölcs- és zöldséglé őszre!Igyunk friss zöldség- és gyümölcslevet

Aszaltszilvalé reggel és este

A szilvát és annak aszalt változatát az egyik legegészségesebb gyümölcsnek tartják, gazdag forrása az ásványi anyagoknak és a vitaminoknak. Az egyik ok, amiért az aszaltszilva-italnak a reggeliző asztalon a helye, az, hogy különösen magas a rosttartalma. Fogyasszon belőle egy pohárral reggel és este, így megkönnyítheti a nehezebb ételek emésztését, megakadályozhatja a székrekedést, és hatalmas adag antioxidáns dózishoz juttathatja a szervezetét.

Meleg bodzanektár és a zöldséglevek

A gyümölcslevek mellett a zöldséglevek is rendkívül táplálóak lehetnek az ősz beköszöntével. A sárgarépalében rengeteg a béta-karotin, mely a szervezetben A-vitaminná alakul. A zöldséglevek kiválóak lehetnek a fáradékonyság ellen, a bennük lévő vitaminoknak hála a szervezet gyorsabban regenerálódik, és búcsút inthetünk a rossz hangulatnak is! Kevesen ismerik, de a melegen fogyasztott bodzanektár jótékony hatása régóta ismert. Naponta több pohár melegített bodzalé fogyasztását ajánljuk a hideg, esős napokon. Csak melegíteni ajánlott, nem forralni, mert forralásnál értékes anyagok mennek veszendőbe.

Egy pohár energia reggelre

Ha egy igazán hatásos energiaforrást kellene kiemelni a zöldségek tárházából, valószínűleg a cékla kerülne a dobogó felső fokára, az őszi-téli időszakban az egyik legfontosabb vitamin- és ásványianyag- forrás lehet. A céklalé különösen egészséges, ha a szervezet megtisztításáról van szó. Magas vastartalmú, emellett napi fél liter fogyasztása a vérnyomásra is jó hatással lehet. Reggel felkelés után fogyasszunk el belőle egy nagy pohárral, ez segít, hogy jókedvvel és energiával indítsuk a napot! Jó, ha tudjuk, hogy a céklalé edzés előtt is csodákat művel, segítségével látványosabb eredményt érhetünk el.