Káros anyagokat tartalmaz a PVC padló az iskolákban és óvodákban

Az óvodákban és az iskolákban használt nagy területű PVC padlóburkolatok a ftalát nevű vegyületcsoport behatásának teszik ki a gyermekeket, ami szaporodási és fejlődési rendellenességeket okozhat – derült ki az Environmental Science & Technology egyik friss tanulmányából. A dolog azért is fontos, mert sok helyen a mellékhelységeket kivéve mindenhol PVC padló található.

Káros anyagokat tartalmaz a PVC padló az iskolákban és óvodákbanChungsik Yoon és munkatársai (Szöul, Dél-Korea) arról számolnak be, hogy a polivinil-klorid (PVC), más néven vinil, a második leggyakrabban használt műanyag, amelyet padlóburkolatok, játékok, élelmiszercsomagolások, orvosi eszközök, sőt gyógyszerek, kozmetikumok és szappanok gyártásához is felhasználnak. A ftalátok, amelyek a PVC rugalmasságát és tartósságát növelik, kiszűrődnek a termékekből a porba és a levegőbe. A csecsemők és kisgyermekek egészségére gyakorolt esetlegesen káros hatásainak kiderítése érdekében már több kutatást is végeztek, amelyekben a vegyületek beltéri behatását vizsgálták az emberekre. Eredményeik azonban nem tudták azonosítani, mely termékek járulnak hozzá a beltéri ftalátszint megnövekedéséhez.

Yoon kutatócsoportja röntgen fluoreszcenciás elemzéssel vizsgálta meg a padlóburkolat anyagát 50 szöuli állami- és magánóvodában. Pormintákat is gyűjtöttek az épületekben lévő különböző felületekről, amelyeket szintén elemzésnek vetettek alá. Eredményeik azt mutatták, hogy a bizonyítottan PVC tartalmú padlóburkolatok jelentős forrásai voltak a leggyakoribb ftalátnak, a di(2-etilhexil)-ftalátnak.