A 9 legnagyobb táplálkozási tévedés

A táplálkozás körül mítoszok és tévedések keringenek: egészségesebb a margarin, mint a vaj? A pálinka tényleg elősegíti az emésztést nehéz ételek után? A light termékeket valóban büntetlenül ehetjük-ihatjuk? Folyadékrabló-e a kávé? Hogy állunk ezekkel a széles körben elterjedt hiedelmekkel? Összeállítottuk Önnek a 9 legnagyobb táplálkozás-tévedést.

1. A tészta és a burgonya hizlal

Tévedés! A burgonya 100 g-jában 70 kalória van – ehhez képest a zöldség valóban kalóriaszegény, de a burgonya garantáltan nem hizlal. Fontos azonban az elkészítés: míg a sós, héjában főtt, vagy sült burgonya nagyon egészséges, az olajban sült burgonyánál más a helyzet, mert a zsíros elkészítés révén a kalóriatartalom 350 kalóriára nő.

A tésztaféléket is gyakran azzal gyanúsítják, hogy hizlalnak. Ez is tévedés. A tészta ugyan a 100 grammonkénti 150 kalóriájával valamivel kalóriagazdagabb, ám tovább laktat. Általánosan a szénhidráttartalmú élelmiszerek mindig ajánlottak, mivel a szénhidrát csak fele akkora kalóriatartalmú, mint a zsír.A light is hizlal!

2. A margarin sokkal egészségesebb, mint a vaj

Tévedés! A margarint sokáig egészségesebbnek tartották, mivel a növényi zsírok miatt kevesebb koleszterint tartalmaz. Ráadásul a margarinban valamivel kevesebb kalória van, mint a vajban. A margarin esetében azonban, szemben a vajjal, nem természetes termékről van szó. Hogy mennyire egészséges a kenhető margarin, függ a transz-zsírsavak arányától.

A vajnál gyakran a magas koleszterinszintet kritizálják. Ma a tudósok már azt gyanítják, hogy a tejzsírból származó koleszterin veszélytelen az egészséges emberek számára. Pozitívum, hogy a vajban a telített zsírsavak mellett sok telítetlen zsírsav is van. Általánosan érvényes az, hogy aki a vajnál és a margarinnál a minőségre ügyel és a margarint mértékkel fogyasztja, nem tesz rosszat.

3. A könnyű (light) termékekben nincs kalória

Tévedés! A light termékek csökkentett energiatartalmúak, nem kalóriamentesek! Alapvetően a könnyű termékek azért ajánlottak, mert velük zsírt és kalóriát takaríthatunk meg. Vessen azonban mindig egy pillantást a táplálkozási adatokra!

Az is fontos, hogy a light termékeket ne tekintsük ürügynek, hogy olyan élelmiszereket együnk, amelyeket egyébként nem engedhetünk meg magunknak. Néhány light termék ugyanis még több zsírt és kalóriát tartalmaz.

4. A csonthéjas gyümölcsökre nem szabad vizet inni

Tévedés! Még a cseresznye, barack, szilva és társai után is nyugodtan ihat egy pohár vizet – feltéve, hogy előtte alaposan megmosta a gyümölcsöt. A gyomorpanaszokért ugyanis a mosatlan gyümölcsön lévő baktériumok felelősek. A gyomorsav általában elpusztítja a baktériumokat. Ha a gyümölccsel és baktériumokkal sok víz kerül a gyomorba, a gyomorsav annyira felhígul, hogy a baktériumokat már nem képes elpusztítani.

5. A zsír egészségtelen

Tévedés! A zsír 9 kalóriát tartalmaz grammonként, s bár a legtöbb energiát adó élelmiszer, itt is a mennyiség és a minőség a fontos. A zsír alapvetően fontos, nélküle nem tudnánk élni. Ezért kell a napi kalóriabevitel 30%-át zsíroknak kitenniük. Ügyelni kell azonban arra, hogy ne túl sok zsírban gazdag táplálékot fogyasszunk.

6. A spenót különösen nagy vastartalmú

Tévedés! Az az állítás, hogy a spenót különösen sok vasat tartalmaz, a legnagyobb táplálkozási tévedések közé tartozik. Ugyan a fagyasztott spenót minden 100 g-ja 35 mg vasat tartalmaz, főtt állapotban a vastartalom tizedére csökken. Ráadásul a vasat növényi élelmiszerekből rosszabbul használjuk fel, mint állati termékekből. A spenótot nem szabad ezért fő vasforrásnak tekinteni akkor sem, ha más zöldségfélékkel összevetve relatíve nagyobb a vastartalma.

7. A kávé folyadékrabló

Tévedés! A kávéban lévő koffein vízhajtó hatású, ezért kell már egy csésze kávé után is WC-re menni. A szervezettől azonban nem von el vizet. A kávéfogyasztás után nem ürül több folyadék, mint amit az itallal felvettünk. Ezért a kávét – ellentétben a korábbi nézetekkel – egyre inkább a napi bevitt folyadékmennyiséghez számoljuk.

8. A rövidital jó az emésztésre

Tévedés! Noha a köznyelv azt állítja, hogy egy kupica rövidital javítja az emésztést, valójában ennek az ellenkezője igaz. Mivel az alkohol gátolja a zsírégetést, az étel sokkal hosszabb ideig marad a gyomorban, mint korábban. Ennek ellenére a rövidital révén átmenetileg alábbhagy a telítettség érzése. Ez azért van, mert az alkohol lazítja a gyomor izmait, és rövid időre könnyebbséget érzünk.

9. Egy alma fedezi a vitaminszükségletet

Tévedés! Az alma ugyan egészséges, a napi vitaminigényt azonban nem fedezi. Az alma többek között A-provitamint, C-, E-, B1-, B2- és B6-vitamint tartalmaz. Ezek mennyisége azonban nem elegendő a napi szükséglet fedezésére. Fogyasszunk minden nap öt adag gyümölcsöt és zöldséget, és válasszunk különböző fajtákat. Csak így biztosítható az optimális vitaminbevitel.

(Németből fordította: Koncz László)