Frissít, fertőtlenít az ezerarcú borsmenta

Teája frissít, nagy melegben felüdít, olyan, „mintha kapnánk levegőt”. Megszünteti a teltségérzetet, az enyhe gyomorrontást, javítja a közérzetet. A természetgyógyászatban egyrészt a friss, vagy szárított borsmenta leveleket, másrészt a növény vízgőz-desztillációval nyert illóolaját használják. Fűszeres, aromás levelei hűtik a nyálkahártyát és a bőrt.

A borsmenta levelek görcsoldó hatásuk miatt különösen a gyomor-béltraktus görcsös rendellenességeinek, valamint puffadás kezelésére alkalmasak, de jó az epehólyag és epevezeték görcseinek kelezésére is. Hagyományosan használják az emésztés támogatására és a felső légutak nyálkaoldására. Borsmenta olajat használnak megfázás, láz, nátha, a felső légutak fertőzései és nyálkahártya-gyulladás esetén. Az ilyen típusú panaszok esetén javasolják az olaj használatát inhaláló szerként. Hűtő hatása miatt az olajat külsőleg is alkalmazhatjuk fejfájás, valamint izom-és idegi fájdalom enyhítésére.Borsmenta

A borsmenta leveleinek legfontosabb hatóanyaga a mentol, melyet nagy arányban (35-40%) a levelek illóolaj formájában tartalmaznak. További összetevők: flavonoidok, glikozidok, tanninok és triterpének.

A borsmenta gyakran összetevője a teakeverékeknek (például gyomor-, ideg-, máj-, epetea). Külső használatra borsmentát tartalmaznak megfázás elleni kenőcsök, inhaláló- és fürdőadalékok. A borsmentatea előkészítéséhez vegyünk 1,5 g levelet (1 evőkanál felel meg ekkora mennyiségnek), öntsük fel forró vízzel, majd 5-10 perc múlva szűrjük le. 10 perc elteltével az illóolaj 20-25%-a található a teában. Az így elkészített teát 3-4 szerre ihatjuk meg a nap folyamán.

Fontos! Borsmentateát ne használjunk epeút-elzáródás, epehólyag-gyulladás, epekő és súlyos májkárosodás esetén. Asztmásoknál a borsmenta a betegség rosszabbodását okozhatja. Borsmenta olajat tilos alkalmazni a kisgyermekeknél akár külsőleg, akár belsőleg, mert bizonyos körülmények között még a légzés leállása is bekövetkezhet.

Állatkísérletek bizonyítják és klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a borsmenta leveleinek hatóanyagai serkentik az epetermelést, és görcsoldó hatásuk van az emésztőrendszer simaizmaira, emellett antibakteriális hatásúak is.

Borsmenta alkalmazásakor nagyon ritka esetben előfordulhatnak enyhe gyomorpanaszok. Kölcsönhatás más szerekkel jelenleg nem ismert.

(Németből fordította: Koncz László)