Diófogyasztással a hasnyálmirigyrák ellen

A diófélék – például a mandula, brazil dió, kesudió, mogyoró, makadámdió, pekándió, piniadió, pisztácia és dió – fogyasztása fordítva áll arányban a hasnyálmirigyrák kockázatával, függetlenül más lehetséges kockázati tényezőktől. Ezt a megállapítást tette közzé egy tanulmány, amelynek során a kutatók 75 680, előzőleg egészséges nő sorsát követték.

A tanulmány a hasnyálmirigyrák kockázata és a diófélék fogyasztása közötti kapcsolatot vizsgálta. Azok a nők, akik hetente kétszer vagy többször néhány deka diófélét fogyasztottak, jelentősen csökkentették hasnyálmirigyrák kockázatukat azokhoz képest, akik tartózkodtak a dióféléktől. A kockázat ezen csökkenése független volt a hasnyálmirigyrák más, igazolt vagy feltételezett kockázati tényezőitől, mint például az életkor, magasság, elhízottság, fizikai aktivitás, dohányzás, cukorbetegség és étrendi tényezők.Rágcsáljunk dióféléket

Miközben a hasnyálmirigyrák a rák okozta halálozások listáján előkelő helyen szerepel, igen kevés befolyásolható kockázati tényezőt azonosítottak. A dohányzás mellett a kövérség volt az egyetlen meggyőző befolyásolható kockázati tényező.

Miközben felmerülhet, hogy a gyakori diófogyasztás súlygyarapodáshoz vezethet és így növeli a hasnyálmirigyrák kifejlődésének kockázatát, az ellenkezője látszik igaznak. A tanulmányban résztvevő nők közül a legtöbb diófélét fogyasztók jellemzően kisebb súlyúak voltak.

A diófogyasztás a hasnyálmirigyrák kockázati tényezőjét jelentő cukorbetegség kockázatát is csökkenti. A diófélék számos fontos vitamint, ásványi anyagot és fitovegyületet tartalmaznak. A tanulmány újabb ösztönzést adott arra, hogy az embereket naponta egy maréknyi dióféle elfogyasztására bátorítsuk.

(Angolból fordította: Korom Lajos)