Influenza ellen illatos lonctea

A hagyományos kínai orvoslásban már több mint egy évszázada használják az édeskés illatú loncból készült teát. A növényből készült főzet széles spektrumú antivirális hatású. A kutatók most felfedezték a növényben azt a molekulát, amely közvetlenül célba veszi az A influenzavírusokat, amelyek közé a spanyolnátha és a madárinfluenza is tartozik.

Influenza ellen illatos loncteaCell Research szaklapban megjelent cikk szerzői, a kínai Nanjing Egyetem munkatársai úgy vélik, eredményeik azért jelentősek, mert újszerű terápiás stratégia kidolgozásához vezethetnek a gyorsan fejlődő A influenzavírusok elleni harcban.

Egyik korábbi kutatásukban már azt is kimutatták, hogy az élelmiszerekben lévő bizonyos molekulák a gazda „cél” gének szabályozása révén szabályozhatják az azokat elfogyasztó személy fiziológiáját.

A hagyományos kínai orvoslás követői már régóta fogyasztják az édeskés illatú loncból készült teát az A influenzavírus elleni kezelésként, és a kutatóknak végre bizonyítékot is sikerült találniuk a növény orvosi előnyeire. A kutatócsoport a tanulmányban azt írja, hogy a loncból készült főzet széles spektrumú antivirális hatással rendelkezik.

A szóban forgó molekula a MIR2911. A kutatók kimutatták, hogy a molekula még összezúzás és vízben forralás, vagyis főzetkészítés után is megmaradt a loncban. A kísérleti egereknek leves formájában adták az italt, így a molekula a plazmájukba és a tüdőszöveteikbe került. Kiderült, hogy a MIR2911 az influenzavírusok szaporodásához létfontosságú két gén, a PB2 és az NS1 célba vételével nyomja el az A influenzavírusokat.

A kutatók úgy vélik, hogy a MIR2911 „virológiai penicillinként” használható majd a különféle vírusok kezelésében, ahogyan Fleming felfedezése annak idején a bakteriális fertőzések kezelésében alkalmazott antibiotikumok kifejlesztéséhez vezetett. Mivel azonban az eredményeket eddig csak egerekben sikerült bizonyítani, humán kísérletek elvégzésére lesz szükség ahhoz, hogy el lehessen dönteni, milyen szerepet játszhat a növény az A influenzavírusok kezelésében az emberek esetében.