Idősebb korban is együtt jár a szex és a boldogság

Minél aktívabb az idős házaspárok szexuális élete, annál nagyobb az esélye, hogy boldog és kiegyensúlyozott (házas)életet élnek – áll a Bostonban, az Amerikai Gerontológiai Társaság (GSA) 64. éves tudományos találkozóján ismertetett kutatási anyagban.

A kutatás során dr. Adrienne Jackson (Floridai Mezőgazdasági és Műszaki Egyetem) vezetésével a tudósok a 2004 és 2006 között készült, 18 éven felüli amerikai (köztük angol és spanyol anyanyelvű) önkéntesek részvételével készült általános szociális felmérés adatait használták fel.Időskori szex: boldogabb élet

„A kutatási eredmények segíthetnek megnyitni a kommunikációs csatornákat és felkelteni az emberek érdeklődését az időskori szexuális élet javítását megcélzó módszerek felé” – nyilatkozta Jackson. „A szex és a boldogság közti kapcsolat feltárása segíthet olyan szexuális kezelési programok kifejlesztésében, amelyek az idősebb korosztály szerelmi életének javítását helyezik előtérbe” – mondta.

A 65 évnél idősebb 238 önkéntes adatait megvizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy a rendszeres szexuális élet általában boldogabb házasélettel és általános jóléttel jár együtt. Ez az összefüggés akkor is megmaradt, amikor más tényezőket (kor, nem, egészségügyi állapot, pénzügyi helyzet) is figyelembe vettek.

Bár a felmérést megelőző egy évben szexuális életet nem élt önkéntesek 40 százaléka saját bevallása szerint boldog életet élt, a havonta legalább kétszer szeretkező párok tagjainál ez az arány már majdnem 60 százalék volt. Hasonlóképpen, míg az utóbbi egy évben nem szexelő idősek 59 százaléka vallotta, hogy elégedett a házasságával, addig ugyanez az arány a havonta legalább kétszer szeretkező párok esetében majdnem 80 százalék volt.