Kötelezővé kellene tenni a délutáni alvást a munkahelyeken

Egy agykutató professzor szerint hagyni kellene, hogy az alkalmazottak akkor dolgozzanak, amikor szeretnének, mivel az emberiség csak nemrég óta lett az éjszakai alvás kizárólagos megszállottja. Walsh professzor úgy véli, hogy a feletteseknek hagyniuk kellene, hogy a dolgozók pihenjenek munka közben, mert ez növelné a termelékenységet, ill. a kreativitást.

Kötelezővé kellene tenni a délutáni alvást a munkahelyekenVincent Walsh professzor, a University College London munkatársa azt is hozzátette, hogy az embereknek érdemes lenne saját maguknak meghatározni a munkaidőt, s akkor kezdeni a műszakot, amikor jólesik. A Cheltenham Tudományos Fesztiválon tartott beszámolóban elhangzott, hogy mára csaknem teljesen feledésbe merültek a délutáni szieszta előnyei, s kizárólagos pozíciót vívott ki az éjszakai pihenés.

„A legjobb, ha hagyjuk az agyat kikapcsolni. Én például minden délután alszom egy keveset. Csak az ipari forradalom óta lett a mániánk, hogy éjszakára zsúfoljuk be az összes alvást ahelyett, hogy egyszer-kétszer nap közben is lehunynánk a szemünket” – magyarázta a tudós, akinek számításai szerint 30-90 perces szieszta ideális.

„Ha azt akarjuk, hogy az emberek kreatívabbak legyenek, kevésbé kell hajtanunk őket. A cégeknek lehetővé kellene tenniük a délutáni szunyókálást, valamint megszabadulni az érkezés és a távozás idejének rögzítésétől. Hadd jöjjenek és menjenek, amikor akarnak. Amennyiben éjszaka akarnak dolgozni, tegyük nekik lehetővé” – összegezte Walsh.