Ősi kínai nyelvdiagnosztika szoftveren

Számítógépes szoftvert fejlesztettek ki a Missouri Egyetemen, amely kombinálja az ősi kínai gyakorlatot és a modern orvostudományt. Ennek eredményeként kaptak egy automatizált rendszert, amely elemzi az emberi nyelvről készült képeke, jelzi a pácienst fenyegető betegséget. Az 5000 évvel ezelőtti kínai orvoslás a pozitív és negatív energiák áramlását és egyensúlyát figyelte az emberi testben. Ebben a rendszerben a nyelv felszíne a teljes fizikai állapot – a zheng – felmérésének egyik módszereként szolgált.

A Missouri Egyetem kutatói, Xu Dong, a számítógépes tudományok professzorának segítségével olyan szoftvert fejlesztettek, amely kombinálva az ősi orvoslást és modern orvostudományt, a nyelv képeit elemző automatizált rendszert nyújt.

Nyelvvizsgálat„A zheng osztályozás ismerete mintegy előszűrésként szolgáló eszköz, a megelőző orvostudománynak segít” – magyarázza Xu professzor. „Szoftverünk segítségével hidat verünk a keleti és a nyugati orvostudomány között, minthogy a zhengben lévő egyensúlytalanság figyelmeztető jel arra, hogy el kell menni az orvoshoz. Terveink szerint egy éven belül elkészülünk az okostelefonra való alkalmazással: bárki felvételt készíthet a nyelvéről, és megtudhatja zhengjének állapotát.”

A szoftver elemzi a felvételt: a nyelv színét és bevonatát, hogy különbséget tudjon tenni a „forró” vagy „hideg” zheng között. A vörös árnyalatai vagy a sárga a „forró” zhenggel kapcsolatosak, míg a fehér bevonat a nyelven a „hideg” zheng jele.

„A forró és a hideg zheng közvetlenül nem vonatkoztathatók a testhőmérsékletre, a test egészének állapotához köthetők” – mondta Xu. Például, ha valakinek „hideg” zhengje van, lehet hidegrázása, érezhet hideget a végtagjaiban és sápadt lehet az arca. A hangja magasabb lehet. A hideg zheng más tünetei: a világos vizelet és a híg széklet. A forró ételeket, italokat kedveli és meleg környezetet kíván.

A tradicionális kínai gyógyászatban a „forró” és a „hideg” zheng is lehet tünete a gasztritisznek, a gyomornyálkahártya gyulladásnak, amit gyakran okoz bakteriális fertőzés. A kutatás során 263 gasztritiszes beteg és 48 egészséges önkéntes nyelvmintáját analizálták. A gasztritiszes betegeket osztályozták aszerint, hogy valamilyen baktériumfertőzés okozta-e a tüneteket, és a tünetek hevessége szerint is besorolták őket. Emellett megkülönböztették őket „forró” és „hideg” zheng állapot szerint, ami lehetővé tette a kutatók számára a szoftver elemzésének ellenőrzését.

„Szoftverünk képes volt osztályozni az embereket zheng státusukra alapozva. Folytatjuk a munkát a szoftveren, fejleszteni akarjuk, hogy végül bárki képes legyen otthonában használni egy webkamerával vagy okostelefon alkalmazásával. Monitorozhatja saját zheng állapotát, és korai figyelmeztetést kap lehetséges betegségéről” – fűzte hozzá Ye Duan, a professzor helyettese.

(Forrás: Független.hu)