Némelyik növényi olaj növeli a szívbetegség kockázatát

Egyes olajok egyáltalán nem olyan egészséges, mint hinnénk. A Health Canada ezért azt javasolja, hogy egyes növényi olajok címkéjéről le kell venni a „koleszterincsökkentő” feliratot. E szervezet szorgalmazta korábban, hogy az olajok címkéjén szerepeljen a reklámszöveget: a koleszterinszint csökkentésével csökkenti a szívbetegség kockázatát.

A Health Canada Élelmiszer-igazgatósága – 2009-ben engedélyezte a vonatkozó tanulmányokban foglalt bizonyítékok alapján és az élelmiszeripar kérésére –, hogy fölkerüljön az élelmiszerek címkéjére a fenti reklámszöveg. „Az újabb bizonyítékok gondos mérlegelése azonban arra késztetett bennünket, hogy kijelentsük, az omega-6 linolénsavban gazdag, de omega-3 alfa-linolénsavban szegény növényi olajok nem garantálják ezt a hatást” – mondja dr. Richard Bazinet (University of Toronto).A repce jónak tűnik

A kukorica és a pórsáfrány (safflower) olaja gazdag omega-6 linolsavban, de szinte egyáltalán nem tartalmaz omega-3 alfa linolénsavat, ezért nem gyakorol jótékony hatást a szív egészségére. A szerzők, dr. Bazinet és Michael Chu (Western University) hivatkoznak egy 2013-ban megjelent tanulmányra, amelyben a kísérleti csoportnál a telített zsírokat pórsáfrány olajjal helyettesítették. A koleszterinszintjük jelentősen csökkent mind az alapértékhez, mind a kontrollcsoport értékeihez képest – ahogy az a fogyasztásra való felhívásban, az „egészséges” megjelölésben áll.

Emellett azonban nemhogy csökkent volna a kardiovaszkuláris halálozás, de a kontrollcsoporthoz képest jelentősen növekedett. Kanadában a kukoricaolajat és a pórsáfrány olajat majonézben, dresszingekben, margarinban, chipsekben használják fel. A canola- (repce) és a szójaolaj, amelyek mindkét zsírsavat tartalmazzák (a linolénsavat és alfa-linolénsavat) a leggyakrabban használt olajok a kanadai táplálkozásban.

„Azt javasoljuk, hogy az omega-6 zsírsavban gazdag és omega-3 linolénsavban szegény olajokat zárjuk ki a fogyasztásra való felhívásból” – javasolják a kutatók.