A fekete paradicsom a legújabb őrület

Lila sárgarépát és fehér spárgát már termesztenek a felvilágosult kertészek, de a kertészeti divatot követők szerint idén a fekete paradicsom sem maradhat ki az üvegházban termesztett zöldségek közül. Azon túl, hogy nagy feltűnést kelt a kertészkedők közösségében, a sötét paradicsom egészségesebb is a hagyományos piros változatoknál. Hogy miért?

A fekete paradicsom a legújabb őrületAz idén megjelenő „Indigo Rose” nevű paradicsom a piros és a lila paradicsom keresztezésével nemesítették, és a szakértők szerint ez lehet a legújabb szuperélelmiszer. Amerikai kutatók keresztezték ki a diabétesz és az elhízás ellen ható antioxidánst, az antocianint tartalmazó lila paradicsomot a hagyományos piros változatokkal. Már korábban is léteztek sötétebb színű paradicsomot, de az Indigo Rose az eddigi legsötétebb, valóban fekete változat. Az Oregoni Egyetem professzora, Jim Myers hozta létre a különleges fekete paradicsomot, miután egyik végzős tanítványa kutatást végzett a paradicsom jótékony egészségügyi hatásairól.

Kimutatták, hogy a lila paradicsomok színét az antocianinok adják, a fekete áfonyához hasonlóan. Az amerikai kutatók ezután keresztezték a lila paradicsomot néhány hagyományos paradicsomfélével, és így kapták meg a fekete színű paradicsomot. Növekedése során ez a paradicsom is először zöld, majd színe a napfény hatására nem pirosra, hanem feketére változik.

Brit szakértők elmondták, hogy az Egyesült Királyságban a háztulajdonosok 26 százalékának van konyhakertje. Egy egész nemzedék kezdi újra felismerni a saját kertben termesztett zöldségek egyedi ízét. Ráadásul az élelmiszerárak emelkedése is arra ösztönzi a háztartásokat, hogy megpróbáljanak önellátóbbá válni.