A zöld paradicsom megnöveli az izmokat?

Az alma héjában levő vegyületet nemrég izomnövelőként azonosították kutatók, most pedig a tomatidint fedezték fel. Ez a zöld paradicsomban megtalálható vegyület, még az előzőnél is hatásosabb szer az izomépítésre és az izomsorvadás kivédésére. Izomsorvadást okoz az öregedés, de előidézhetik betegségek is, pl. a szívgyengeség, a rák, és persze sérülések.

Az izomsorvadástól fáradt és gyenge lesz az ember, nem képes fizikai aktivitásra, hajlamosabb lesz az elesésre és a csonttörésekre. (Ez az állapot évente 50 millió amerikait érint, ebből 30 millió 60 év fölötti.) „Az izomsorvadás sok gondot okoz az embereknek, családtagjaiknak, az ellátó rendszernek. Ugyanakkor nem rendelkezünk hatásos módszerrel sem a megelőzésére, sem a kezelésére. A tornáztatás segít, de nem eleget, és az emberek nagy része számára, akik betegek vagy sérültek, nem is elérhető” – magyarázza Christopher Adams belgyógyász professzor, molekuláris- és biofizikus.Mérgező lehet

Adams professzor felfedezte, hogy a tomatidin a génkifejeződésben változást hoz létre, méghozzá az ellenkezőjét annak, ami izomsorvadáskor az izomsejtekben végbemegy. Miután azonosította a tomatidint, a vázizomzaton tesztelte a hatását. Meggyőződött arról, hogy a tomatidin növekedésre készteti a tenyésztett emberi izomsejteket.

A következő lépésben egerek táplálékához adták a tomatidint, és azt látták, hogy a tomatidinnel kezelt egereknek nagyobb izmaik nőttek, erősebbek lettek, de ami a fő, meg lehetett előzni – és kezelni – vele az izomsorvadást. És bár a tomatidinnel táplált egereknek nagyobb izmaik voltak, a testsúlyuk a zsírveszteség miatt nem változott. A vegyületnek tehát az elhízás kezelésében is juthat szerep.

A tomatidin természetes vegyület, a paradicsomból vonják ki. Az alfa-tomatin, ami a paradicsom növényben és főleg a zöld paradicsomban van, akkor termelődik, amikor az emésztőrendszer megemészti. „A zöld paradicsomot mérsékelt mennyiségben biztonságosan lehet fogyasztani, de nem tudjuk megmondani, mennyire van belőle szüksége egy embernek ahhoz, hogy az egereinkhez hasonló dózist kapjunk a tomatidinből. Azt sem tudjuk, hogy ekkora dózis biztonságos-e az ember számára, vagy hogy ugyanazt a hatást váltja-e ki, mint az egereknél. Dolgozunk, hogy meg tudjuk válaszolni ezeket a kérdéseket, és lehetővé tegyük az emberek számára, hogy fenntarthassák izomtömegüket, izomfunkciójukat, vagy ha szükséges, visszakapják azt” – mondja Adams professzor.

(Az éretlen zöldparadicsomot a benne levő mérgező szolanin és tomatin nevű alkaloidok miatt nem ajánlott elfogyasztani, legalábbis nem nagy mennyiségben. Kivételt képeznek azok a fajták, melyek a nemesítésnek köszönhetően zöldek maradnak érett állapotukban is. 100 g paradicsomban körülbelül 9-32 mg szolanin található, és már 25 mg is okozhat toxikus hatásokat, ami néhány közepes méretű paradicsomot jelent. 400 mg szolanin elfogyasztása veszélyes is lehet, ez kb. 1-2,8 kg zöldparadicsomnyi mennyiségnek felel meg – a szerk.)