Az éghajlatváltozás a vörös haj eltűnését is okozhatja?

A The Independent napilap nemrég arról számolt be, hogy a vörös hajért felelős gén, amely Skóciában állítólag a borongós időjárásra adott válaszként alakult ki az emberekben (itt a népesség 13 százaléka vörös hajú, míg a világ más területein csak egy-két százaléka), az előre jelzett melegebb, tisztább időjárás következtében lassanként eltűnhet.

Az éghajlatváltozás a vörös haj eltűnését is okozhatja?Dr. Alaistair Moffat, a galashielsi ScotlandsDNA kutatóintézet ügyvezető igazgatója a The Independentnapilapnak adott interjújában így fogalmazott: „Úgy véljük, hogy a Skóciában, Írországban és Észak-Angliában a vörös haj az éghajlatra adott válaszként alakult ki. A világos bőr és a vörös haj azért alakulhatott ki, mert ezeken a területeken az emberek nem kapnak elég napfényt, ezért az összes lehetséges D-vitamint meg kell szerezniük, amit csak tudnak.”

A kutató úgy véli, hogy a kialakult génmutáció, amely a megjelenő vörös hajat és sápadt bőrt okozza, valamint természetesen nagyobb hajlamot eredményez a fényérzékenységre, és hajlamosabbá teszi a bőrsejtek DNS-ét a napfény okozta károsodásokra és a rák kockázatára, a természetes evolúció következtében a hőmérséklet emelkedésével és a tisztább időjárás megjelenésével eltűnhet.

A vezető hajfestékgyártó vállalatok is a vörös hajfestékek eladásairól számolnak be. A John Frieda szóvivője például elmondta, hogy most már alig 10 százalékát teszi ki az otthoni hajfestékeik eladásának a vörös színárnyalatok, és a szalonokban is egyre kevesebben kérik, hogy hajukat ilyen színekre fessék a fodrászok. Úgy tűnik, valóban leáldozóban a vörös hajszín.