Manipulált, korrumpálódott egészségügyi ellátás

A gyógyszeripar számos módon befolyásolja az orvosi kutatásokat: szelektív jelentésekkel (csak azt publikálják a kutatások közül, ami beleillik a gyógyszerről kialakított képbe), az orvosok célirányos oktatásával, a receptfelírás premizálásával – ami azután meghatározza az orvoslás gyakorlatát. A hatékonysági kutatásokat a gyógyszeripar támogatja…

A Darthmouth Intézet, amelynek az egészségpolitika és a klinikai gyakorlat kutatása a napi feladata, megállapította, hogy az orvosi kutatás korrumpálódott. A gyógyszereket értékelő hatékonysági kutatásokat a gyógyszeripar támogatja, ezért nem is csoda, ha a pénz diktálja a tevékenységet. Emellett a gyógyszeripar dollármilliárdokat költ közvetlenül a fogyasztóknak szánt hirdetésekre, és új betegségeket kreál.Haszon mindenáron

Megerősödött a publikációk iránti kétely, mert azok a kísérletek, amelyek nem demonstrálják eléggé a hatást az adott gyógyszernél, kiadatlanok maradnak, míg azok, amelyeknek eredménye megfelelő, gyorsan megjelennek – áll a vizsgálatban.

„Nem tudható, mikor alapul bizonyítékokon az egészségügyi ellátó döntése, vagy mikor vonják be a pácienst is a döntési folyamatba” – írja Glyn Elwyn és Elliott Fisher. – „Az egyik legfejlettebb egészségügyi ellátó rendszerben, az Egyesült Államokban a fogyasztói igényeket manipulálják, felhajtva az árakat, pazarolva és kárt okozva.”

Az evidenciák egy része hozzáférhetetlenné válik, és ami van, olyan módon teszik közzé, hogy nehéz megérteni, melyek a kedvező hatások és melyek a károsak.

A páciensek legnagyobb aggodalmait gyakran nem is vizsgálják, csak azt kutatják, ami növeli a piaci részesedést – mondják a szerzők. A kutatások tervezését és lebonyolítását illetően tudnak javaslatot, de a fogyasztói kereslet manipulálására nem tudnak jobbat, mint figyelmeztetni: a nagyközönségnek és a médiának szkeptikusabbnak kell lennie a gyógyszeripar híreszteléseivel szemben.

Vannak megoldások, de nehéz lesz megvalósítani azokat, hacsak fel nem ismerjük széles körben, hogy az egészségügyben kevesebb a bizalom az ellátást nyújtó szakemberek és a betegek között. Inkább látszik mindez profit által irányított szolgáltatóiparnak, ahol az üzleti érdekek felülírják az értékeket – állítja Elwyn és Fisher.