Kelkrizantém, hagyma-tündérrózsa

Készítsünk gyönyörű, ehető faragott ételeket! Az ételszobrászatot, a zöldség- és gyümölcsfaragás művészetét otthoni körülmények között is megtanulhatjuk. Kezdődjön a mesterképzés!

Karving: az angol carving vagy curving (a curve – faragni, vágni szóból) – „faragás”, „faragott díszítés”. Nemcsak a zöldségek faragását nevezik karvingnak, hanem a fafaragást, a jégszobrászatot, kőfaragást csakúgy, mint a snowboard és síelés stílusát, sőt a hosszantartó dauerolás módszerét is.

Több országban – például Kínában, Japánban és Tajvanon – saját, nemzedékről nemzedékre átörökített faragási technikák és különleges, karvinghoz való szerszámok léteznek.

Sárkányok, liliomok a tányéron

A gyümölcs és zöldség figurális faragásának művészete Dél-Kelet Ázsiából érkezett hozzánk. Ott az ünnepi asztalokat – aprólékos, finom munka eredményeként – már sok évszázada díszítik a zöldségből, gyümölcsből készült sárkányok, liliomok, halak, orchideák és krizantémok pazar kompozíciói.

Azok számára, akik szeretnének csatlakozni ehhez a nálunk még nem megszokott, de nagyon szép és munkaigényes művészeti alkotásokhoz, több országban már könyveket, DVD-ket bocsátanak ki, speciális kurzusokat szerveznek. Azoknak, akik nem akarnak túl sokáig kínlódni, ajánljuk ezeket a kivitelezésben egyszerű, de eredeti ötleteket, amelyek segítségével bárki átalakíthatja akár a leghétköznapibb ételt, és nem túl nagy munkával meglepheti családtagjait, vendégeit.

Az ehető faragás készítése otthon

A profi karvinghoz speciális szerszámkészletek léteznek. A díszítés elkészítéséhez azonban egy szokványos konyhában elég egy éles olló és egy kés. A kés olyan éles legyen, mint a borotva, annál jobb, minél vékonyabb és keskenyebb pengéjű (a karving szakemberek a hasonló kést „taj”-nak nevezik), mert ezzel könnyebb faragni. Használhatunk szikét is, vagy fafaragási készlet szerszámait. Hasznos lehet még egy olívabogyó konzerv dobozának bádogteteje… De haladjunk csak sorjában.

A faragási kézimunka (handmade) legegyszerűbb változata egy gyümölcsből faragott edény: gyümölcssalátás tálak sárgadinnyéből, görögdinnyéből és tökből. A desszertek tálalásához használható tálacskákat narancshéjból, banánból vagy egy fél ananászból szokták kivágni.

Mielőtt munkához látunk, ellenőrizzük a kés élességét! A jól megélezett kés a kezünkben tartott papírlapot könnyedén, egyetlen mozdulattal elvágja, a vágás végig egyenes vonalú.

Krizantém kínai kelből

Vegyünk egy fej kínai kelkáposztát, 300-700 g súlyút. A külső, laza leveleket távolítsuk el, és vágjuk le a fej felső részét úgy, hogy a megmaradó levelek hossza kb. 15 cm legyen. Az ilyen krizantémokat hagyományosan speciális, vályú formájú éles késsel vágják ki, de mi használhatunk egy egyszerű kézi szerszámot. Olívabogyó konzerv bádogtetejét (vagy más, hasonló konzervtetőt) hajtsunk félbe, hogy ovális vályúformát kapjunk. Az így kapott „szerszám” szélei nem túl élesek, de azért vigyázzunk vele! Hozzá kell szokni, hogy úgy tartsuk, ahogy a legkényelmesebb, de ne érjünk a szélekhez.

kel1kel2kel3Készítsünk különböző hosszúságú bevágásokat a levelek vastag ereiben, a kést a levél felső, vágott szélétől a káposztafej torzsája felé húzva. A bevágás eleje vékony. Ahogy közeledünk a torzsához, a kést jobban belemélyesztjük a káposztába.

A torzsától 1-2 cm-ig vágjunk, és távolítsuk el a felesleges kivágott leveleket. Ha túl erősen tartják magukat, segítsünk kiszedni késsel. Az összes következő levelet ugyanilyen módszerrel kell kivágni, csak a káposztafej belseje felé egyre rövidítjük a „krizantémok” szirmait. Ha a szirmok szélei megfelelően vékonyak lesznek, akkor majd szépen gyűrűbe pöndörödnek.

kel4kel5kel6Az elkészült krizantémot 20-30 percre jeges vízbe kell tenni. A virág fantasztikus formát vesz fel. Vágjunk ki néhány zöld „levelet” friss uborkából, így kínáljuk a kompozíciót egy nagy tál saláta közepén.

Százszorszép póréhagymából

A póréhagyma széles levelét hosszában kettéhajtjuk, és a szélek felől sűrű merőleges bemetszéseket teszünk.

A levelet csavarjuk fel, mint egy tekercset – és már kész is van a virág közepe. A hagyma széles részeiből csináljunk szirmokat úgy, hogy félbehajtjuk őket. A „virágot” fogpiszkálókkal tűzzük össze, és helyezzük az ételre.

Tündérrózsa hagymából

A tündérrózsa elkészítéséhez vegyünk egy kisebb fej kerek hagymát. Minél kisebb a hagymafej, annál szebb virágot készíthetünk belőle. A hagymát megtisztítjuk, de a gyökér helyét nem vágjuk le, csak magukat a gyökereket.

hagyma1hagyma2hagyma4Tegyünk 4-5 bevágást 2-3 réteg mélységben. A szélső rétegeket (szirmokat) kihajtjuk, a belső megvágottakat késsel eltávolítjuk. Ezt nagyon óvatosan tegyük, mert a szirmok könnyen törnek. Ezután újabb bevágásokat teszünk a hagymafejen, az első szirmokhoz képest sakktáblaszerűen. Az első réteget ismét meghagyjuk, a belsőket eltávolítjuk.

Addig ismételjük ezt a műveletet, amíg el nem érjük a hagymafej közepét. A kész tündérrózsát ezután fogpiszkálóra tűzzük, és előbb 10-15 másodpercre forró vízbe mártjuk, majd 10 percre páclébe (víz, ecet, cukor) tesszük. Ha színezni akarjuk a tündérrózsát, akkor tegyünk a páclébe élelmiszerfestéket (meggylé, céklalé, curry, vörösbor stb.). A pácléből kivéve a „művet”, alaposan lerázzuk róla a folyadékot, szépen eligazítjuk a szirmokat, és elhelyezzük a virágot az ételen.

(Forrás: WDay.ru, oroszból fordította: Bajkovné Erdész Mária)