Kincskereső túrák otthon és a természetben

A kirándulások, gyerekzsúrok kedvenc játéka lehet a kincskeresés, felnőttek és gyerekek egyaránt örömöt lelhetnek benne. A játék lényege egy verses, képes rejtvény feladása és közös megfejtése.

A kincskereső túrák megszervezése tanároknak, diákoknak, szülőknek is remek feladat. Bár létezik a kincskeresésnek egy olyan változata is, amelynek során egy csapat az erdőben vagy a ház közelében elrejt valamit és azt GPS segítségével lehet megtalálni, van a játéknak egy egyszerűbb és talán szórakoztatóbb módja is. A feladvány és a túraútvonal megtervezése és megfejtése némi helyismeretet és gyakran kultúrtörténeti ismereteket kíván, nagyobb gyerekek esetén akár történelmi és egyéb tárgyi tudásra is támaszkodhat.

A túraútvonal kidolgozása

térkép mintaA tervezők kiszemelnek egy célpontot – várost, falut, tájegységet, ahová elutaznak együtt, de akár helyben, a saját környék felfedezésére is alkalmas lehet a módszer. Az útvonal kidolgozói 1-2 nap alatt összeállítanak az adott helyszínnek megfelelő rejtvényt, rajzos térképet, és rímekbe vagy találós kérdésekbe, rejtvényekbe szedve feladatokat írnak a keresőknek, akik a feladvány alapján, a túra útvonalát bejárva fognak rátalálni a kincsre.

A feladványt készítő csapat végigjárja a térképre rajzolandó területet és lefotózza, lerajzolja a rejtvénybe, rímekbe foglalandó elemeket, illetve gyűjtőmunkát végez könyvekből, a helyszínről, a megfejteni, említeni érdemes elemeket keresve. Néhány óra terepmunka után leülnek és kiválasztják a túra lehetséges elemeit, összefoglalják a gyűjtés eredményeit és kiválasztják a legdominánsabb elemeket. Ezután versben vagy rejtvényfeladatok formájában, képekben megfogalmazzák a feladatokat, megadják a végjárandó pontokat, a keresendő elemeket.

A kidolgozáshoz ajánlott felszerelés a helyszíntől függ, akár néhány papírlap, ceruza, radír is elég lehet, és természeti terep esetén megfelelő ruházat, iránytű. Megrajzolják a térképet, rárajzolják az égtájakat, szimbólumokat, házakat vagy fontos helyi elemeket. A térkép mérete lehet egy szabvány A4-A3 lap, de akár egy csomagoló papírra is dolgozhatnak. Sokszorosítják a kész feladványt és a térképet, visszamennek a tervezett rejtekhelyre és elrejtik a kincses dobozt, majd kihirdetik a túra indulását.

Felnőtteknek hasznos lehet laptop, számítógép a kidolgozás helyszínén, digitális fényképezőgép, könyvek a környékről, eredeti térképek, ceruzák, tollak stb. A másolást egy fénymásoló üzletben is megoldhatják, és ajánlott még sok-sok humor. Tanárok akár az osztálykirándulásra is felkészülhetnek még 1-2 hét alatt. A térképre írják rá a túra címét, nehézségét, hosszát, az ajánlott időráfordítást, a kereséshez szükséges, javasolt eszközöket.

A kincs

A kincs maga legtöbbször szintén lehet egy levél, egy radírgumiból készített egyedi pecsét, valamilyen apró, kedves tárgy, egy zsebkönyv, jellegzetes apróság. A kincseket ajánlatos vízhatlan tároló dobozba helyezni. Legjobb, ha mindezeket is magunk készítjük el, a helynek és a feladatnak megfelelően. A kereső csapat a versek, térkép mellé rajzolt illusztrációk, képek alapján fogja felfedezni a környéket és megtalálni az elrejtett kincset. A kincset utána legtöbben visszateszik a helyére és feltöltik az internetre, hogy később mások is elinduljanak az útra.

20100420_gomorszolosA kincskereső út tesztelése, egyéb szervezési feladatok

Ajánlott több csoportban, több útvonalat kidolgozni, és az elkészül útvonalakat a csapatok közt megcserélni és tesztelni. Ilyenkor még van lehetőség korrigálásra, a félreérthető vagy pontatlan részletek módosítására. Amikor már minden nagyon pontosan kidolgozott, ajánlott közösségi portálokra, iskolai honlapra vagy egyéb, célirányos kincskereső honlapokra feltölteni a feladványt. Ilyen például Pisztráng Kör (Waldorf természetvédő és Természetjáró Egyesület). Fontos, hogy ha olyan környékre megyünk vagy olyan helyszínre, ahol másokat is érint a túránk, kérjünk beleegyezést egyes területekre való belépésre, eszközök használatára stb. Jelezzük előre, hogy megyünk, és kihirdettük az útvonal részeként az adott helyszínt. A kincskeresők és a helyszínen tartózkodók személyes biztonsága és jogai egyaránt fontosak.

A keresés

20100420-kincsesladaA kincset kereső csapat elolvassa a feladványt vagy út közben állomásról-állomásra halad a feladat pontjain, és próbálja megfejteni a rímekbe szedett rejtvényt, teljesíti a részfeladatokat. Ez lehet akár matematikai vagy tornafeladat, valamilyen mű elolvasása, egy emlékmű vagy egyéb helyszín meglátogatása, felkutatása. A kereső csapat a kincs megkeresése közben megismeri a területet, felfedezi az emlékeket, tanul. Jó, ha a kincs megtalálásán kívül a feladványnak van valamilyen tanulsága, csattanója is. Maga a kincses „ládika” is tartalmazhat még további tudnivalókat, ismereteket, feladatokat. A túrának, játéknak tehát nemcsak szórakoztató és csapatépítő, hanem nevelő, oktató jellege is lehet. Akár egy születésnapi zsúrt is feldobhatunk ilyen játékkal, kivonulva a környékre szülői felügyelettel, vagy egy felnőtt bulit, céges csapatépítő tréninget is játékosabbá, viccesebbé tehetünk.

(Forrás: 3 napos kincskereső program az Ökológiai Intézet szervezésében 2010. 04. 16-18.; G. Á.)