Félelmek helyett kockáztatás

Ahhoz, hogy kockáztassunk, nagy mértékben vagy teljesen el kell engednünk a félelmeinket. Tény, hogy kényelmesebb ott maradni, ahol egész életünkben voltunk – a biztonsági sávban. De ha itt maradunk, kevés jutalomban lesz részünk az élettől, vagy akár semennyiben. Érdemes tehát vállalni a kockázatot. A félelmeink elengedés elsőre talán nem könnyű, de egyre több gyakorlással idővel második természetünkké válhat.

A félelmek elengedése

Ahhoz, hogy sikeresen elengedhesse a félelmeit, először szembesülnie kell velük. Ahelyett, hogy különleges nevekkel címkézné fel őket, nézzen inkább szembe velük. Természetesen ezt sokkal könnyebb mondani, mint megvalósítani. Ha sok évig együtt élt a félelmeivel, azok mélyen bevésődtek a tudatalattijába, de nem lehetetlen, hogy változtasson rajta. A legfontosabb, hogy akarja a változást. Ha valóban el akarja engedni a félelmeit, semmi sem állíthatja meg! Íme, néhány tipp, amely segíthet ebben.

Azonosítsa a félelmét

Senki nem ismeri a félelmeinket jobban, mint mi magunk, végül is ezek a sajátjaink. Azonosítsa hát be, hogy valójában miről is szólnak. Hamar észre fogja venni, mennyire korlátozzák Önt félelmei – és a félelemre adott reakciói korlátozzák azt is, aki valójában lehetne. Fogadja el, hogy egy adott dologtól való félelme valós, de tekintse kihívásnak, hogy bátran és belső erői aktiválásával szembenéz a helyzettel.Lépjünk túl félelmeinken!

Lépjen túl a félelmein

A fellépő félelem nagyon gyakran az ismeretlentől való félelem. Sokszor azért gondolunk valamit kockázatosnak, mert nem tudjuk, valójában mi is történik. Ismerkedjen meg a félelme tárgyával, járja körül az adott helyzetet. Ha belelát a dolgokba, a félelmei is csökkennek.

Ahogy Henry Ford annak idején nagyon jól megfogalmazta: „Akár azt hisszük, hogy képesek vagyunk rá, akár azt, hogy nem, igazunk lesz.” Önnek van választása! Változtathat azon, hogyan gondolkodik egy adott helyzetben. Ha módosítja a gondolkodását, megváltozik a viselkedése is. Lehet, hogy a félelmei legyűrték a gondolatait, de az Ön feladata, hogy véget vessen ennek.

Vállalja a kockázatot

Ha eldöntötte, hogy elengedi a félelmeit, ideje, hogy némi kockázatot vállaljon. Akár észleli, akár nem, naponta sokszor kockáztat. A legtöbb kockázat csak minimális, de szinte minden döntés kockázatot jelent. Tanulja meg helyesen kezelni ezeket a helyzeteket.

  • Ne úgy gondoljon a kockázatra, mint valami negatív dologra, tekintse inkább izgalmas kalandnak vagy kihívásnak.
  • Fogalmazza meg magának, miért habozik vállalni a kockázatot.
  • Képzelje el a pozitív végkimenetet – a vizualizáció működik!
  • Készítsen tervet – ezáltal kevésbé lesz félelmetes a kockázatvállalás.
  • Rászánta magát? Értékelje a tapasztalatait, hogy általuk tovább fejlődhessen.
  • Legyen magabiztos – ne hallgasson a negatív belső hangra. Az önbizalom a siker legfőbb tényezője.

Tekintse játéknak

Sok embert már attól szorongás fog el, hogy elképzeli a kockázat felvállalását. Ez teljesen normális állapot. Egyetlen éjszaka alatt nem várható el, hogy drasztikusan megváltozzunk. Ugyanakkor hinnünk kell magunkban, és őszintén hinni kell abban, hogy a változás lehetséges.

A félelmek elengedése és a kockázatvállalás kéz a kézben jár.

Harrach Orsolya