Ötletek az esti altatáshoz

Az esti elalvás előtti időszak a legtöbb családban nem a szülők kedvence. Finoman fogalmazva. Vannak persze gyerekek, akik szó nélkül, készségesen ágyba bújnak, azonnal mély álomba szenderülnek és végigalusszák az éjszakát, de ennél sokkal gyakoribb, hogy a kicsi nem akar lefeküdni, hisztizik, túlpörögve nem képes elaludni, és az egész altatás könnyekkel teli vitába torkollik. Most adunk néhány tippet, hogyan tudjuk sírásmentessé tenni a lefekvés előtti időszakot.

1. Legyen állandó lefekvési idő!

Bármilyen nehéz is, próbáljunk meg konzekvensnek lenni: határozzunk meg egy állandó lefekvési időpontot, és lehetőség szerint tartsuk magunkat ehhez! Ez nagyban megkönnyíti a kicsinek az elalvási rutin kialakulását és csökkentheti a viták számát is. Persze nem kell mindig, mindenáron ragaszkodni a kijelölt időponthoz, de viszonyítási pontnak mindenképp jó, ha van ilyen.Megszokott ritmus szerint

2. Figyelmeztessük előre az idő múlására!

Nem ronthatunk persze ajtóstul a házba és mondhatjuk a gyereknek, hogy azonnal dobja el a kezében lévő játékot, vagy csukja be a képeskönyvet. Ezért jó, ha van egy „sárga lámpás időszak”: jelezzük neki X perccel előbb, hogy ideje felkészülni, mert hamarosan elkövetkezik a lefekvés ideje.

3. Alakítsunk ki lefekvés előtti szokásokat!

Gyakran maguktól is kialakulnak ezek, a szokások, de ha nem, akkor érdemes nekünk kitalálni ilyeneket. Természetesen nem olyan tevékenységekre gondolunk, mint az esti fogmosás, hanem olyanokra, ami csak ránk jellemző: elbúcsúzunk a nemrég kapott biciklitől, még egyszer megsimogatjuk a kutyát, vagy éppen együtt integetünk a ház előtt álló diófának. A lényeg, hogy ez mindennapos szokássá váljon, mert így tud beilleszkedni az esti programba, s ezáltal segíteni az elalvást.

4. Egy fürdő is segíthet

Szemben a zuhannyal, ami sokkal inkább felélénkít, a kellemesen meleg vízben való fürdés nyugtató hatású: lelassítja a gyermeket, és így finoman átvezeti az egész napos szaladgálásból a teljes pihenést nyújtó alvásba.

5. Kényelmes alvóruha = nyugodt alvás

Talán feleslegesnek tűnik ezt megemlíteni, valójában azonban sokszor az áll a nehezen elalvás hátterében, hogy a gyermek alvóruhája kényelmetlen, túl szűk vagy éppen bő, esetleg nem felel meg az évszaknak. Ez ügyben nem lehet általános tanácsokat adni, mivel minden ember hőérzete más és más – érdemes addig kísérletezni, amíg megtaláljuk azt az alvóruhát, ami kényelmes a gyermeknek, amiben nem is fázik, de nincs melege sem.

6. Olvassunk mindennap!

Az egyik legfontosabb segítség az elalváshoz a meseolvasás. Ha ez mindennapos rutinná válik, a gyermek előbb-utóbb megtalálja a kedvenc könyveit, amelyekhez ragaszkodik, amelyeket újra és újra hallani szeretne. Ezek a megszokások pedig mind-mind hozzájárulnak a stabil alvási szokások kialakulásához.

A cikk folytatásához kattintson ide!