Kevesebb alvásidő – több szívroham

A tavaszi óraátállításkor „ellopott” egy óra alvásidő veszélyesebb a szervezet természetes ritmusára, mint gondolnánk – állítja egy nagyszabású kutatás eredménye, amelyről az Amerikai Kardiológusok Kollégiumának éves ülésén számoltak be. A Coloradói Egyetem kardiológusai szerint 25 százalékkal többen kaptak szívrohamot az óraátállítás után.

A kutatás szerint 25 százalékkal megugrik a szívrohamok száma a tavaszi óra-előreállítást követő hétfőn. De a fordítottja is igaz: 21 százalékkal csökkent a szívrohamok száma ősszel, miután visszatértünk az eredeti időszámításhoz, és nyerünk egy órát.A belső óránk nem áll át?

A szívrohamok leggyakrabban a hétfő reggeli időszakban történnek. Amnet Sandhu úgy magyarázza, hogy ha megnézzük a többi, „normális” hétfőt, év közben kissé változik a szívrohamok száma, de nem jelentősen. Teamjük a Michigan állambeli kórházi beutalások adatbázisaiból hasonlította össze az óraátállítás előtti és utáni hétfőn a szívroham tüneteivel felvett betegek számát.

Négy egymást követő éven át (2010-től 2013-ig) dolgozták fel a kórházba utaltak adatait, és következetesen 34 százalékos növekedést találtak a szívrohamok arányában az óra átállításakor. Ami az óra visszaállítását illeti, arra nem tudtak választ adni, hogy miért kedden – és nem hétfőn regisztráltak kevesebb szívrohamot.

A kutatásnak azonban vannak bizonyos korlátai: amellett, hogy egyetlen államra korlátozódik, csak a kórházba felvett betegekkel foglalkozik, ezzel kizárja azokat a pácienseket, akik még a kórházba szállítás előtt meghaltak. „Korábbi kutatásokból tudtuk, hogy az alváshiány szívrohamot válthat ki, de azt még nem értjük eléggé, miért ennyire érzékenyek az emberek az alvási ciklus változására. Kutatásunk arra enged következtetni, hogy az alvásban még a hirtelen, kis változásnak is káros hatása van.”