Természetes vízkőoldó: a citromsav

A citromsavat még a nagymamám is gyakran használta, amíg meg nem fertőzték a televízióban látott reklámok. Becsületére legyen mondva, jó néhány csodaszert kipróbált, ám egy nap azt mondta, inkább visszatér a megszokott, jól bevált szereihez, mert azok nem vegyszerszagúak, és tized annyiba kerülnek, mint az agyonajnározott bolti vegyszerek.

A vegyszermentes háztartásból nem hiányozhat a citromsav, amely biológiailag könnyen lebomló vegyület, és mindenféle felületen, anyagon hatásos vízkőoldó, remek tisztítószer.Remek vízkőoldó

A citromsav fehér, kristályos anyag, amely enyhén savas kémhatású. E tulajdonsága miatt remek vízkőoldó. Nagyon jó, hogy mindenféle felületen hatásos, legyen szó műanyagról, fémről, vagy üvegről. A kávéfőzőgépet vagy teafőzőt, sőt a vízforralót is ezzel tisztítjuk, mert egyrészt szépen feloldja a lerakódásokat, másrészt pedig nem hagy maga után olyan kellemetlen, erős szagot, mint az ecet. Pontosabban semmilyen szagot sem hagy maga után, és ez a kávéfőző esetében nagyon fontos.

A citromsav egyébként természetes formában számtalan savanykás gyümölcsben, zöldségben megtalálható. A ribizliben, a málnában, a szederben, vagy a sóskában nagy mennyiségben van jelen, de megtalálhatjuk a citrusfélékben is, sőt a félig érett citromból vonják ki és állítják elő a kristályos formáját is.

Vízzel is oldhatjuk, így remek folttisztítót és fehérítőt kapunk. A szőnyegekből a makacs foltokat, vagy a gyerekruhákból a kivehetetlennek tűnő főzelék- és gyümölcsfoltokat alaposan dörzsöljük be vele, hagyjuk állni egy negyedórát, majd meleg vízzel (60 fokon) mossuk ki a ruhaneműt, vagy öblítsük át meleg vízzel a szőnyeget.

A citromsavat sokan természetes tartósítószerként is alkalmazzák befőzéskor lekvárokhoz, savanyúságokhoz.