Zsírégető ételek, amiket szeretünk (2)

Oka van annak, hogy egyes ételekhez a kényeztetés gondolatát kapcsoljuk – kellemes emlékeket ébresztenek bennünk, ínycsiklandozóak, elcsitítják a lelkünket. Bár számos ilyen étel olajban sült, sajttal van tele, vagy cukormáz borítja, vannak olyanok is, amelyek kifejezetten segítik a súlycsökkentést. Nyerjünk csatát a zsírpárnák ellen az alábbi finomságokkal!

Vörösbor

A vörösbor nem csak a szívműködést segíti, a túlsúly elleni fegyverként is használható. A szőlő héjában található rezveratrol nevű antioxidáns gátolja a zsírsejtek termelődését. Ráadásul a vörösborban természetes módon megtalálható kalcium-piruvát segít a zsírsejteknek több energiát elégetni. Egy 2011-ben publikált tanulmány szerint azok a nők, akik naponta megittak egy-két pohár vörösbort, 30%-kal kisebb eséllyel híztak meg, mint a bornemisszák. Igyunk hát, de álljunk meg egy pohárnál – 1,5 dl bor körülbelül 150 kalóriát tartalmaz.A zsírégető csili

Sütőtök

Ne hagyja, hogy a piték elbolondítsák! Egy csészényi a finom, édes sütőtökből mindössze 46 kalóriát és 3 g rostot tartalmaz. Ráadásul a sütőtök kiváló béta-karotin forrás, ami legyőzi a megnövekedett zsírtárolással járó oxidatív stresszt és gyulladást.

Sütőtök ravioli: Keverjünk össze egy csésze főtt sütőtököt 1/3 csésze parmezán sajtot, egy kevés sót és fekete borsot. Készítsünk csuszatésztát, vágjuk fel négyzetekre, tegyünk minden négyzetre 1-2 kávéskanálnyi tökkrémet, majd a tészta széleit vízzel megnedvesítve hajtsuk rá a négyzet egyik sarkát az átellenes sarokra. A széleket összenyomogatva készítsük el a háromszög alakú batyukat. Forrásban lévő sós vízben főzzük kb. 7 percig, szedjük ki, és hagyjuk lecsepegni egy szűrőn. Serpenyőben forraljunk össze fél csésze húslevest 1,5 evőkanál vajjal. Forgassuk bele a raviolit. Petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Csili

Ha a leves laktató és a fehérje izomépítő, a csili mindezt együtt tudja – és még többet is. A paradicsom rosttartalma és a babban és marhahúsban lévő fehérjék kombinációja megakadályozza, hogy túlegyük magunkat. Ráadásul a kapszaicin, ami a paprikafélék erejét adja, szintén égeti a zsírt. A fűszerek beindítják a szimpatikus idegrendszert – mely mind a vészreakcióért, mind a fűszerek gerjesztette izzadásért felelős –, ami napi kalóriaégetésünket kb. 50 kalóriával növeli. Ez egy év alatt 2,5 kilót jelent.Csicseriborsó: rost és fehérje

Csicseriborsó

Fél csészényi ebből a kiadós zöldségből a napi fehérje szükséget 40%-át és a napi rostbevitel mintegy 70%-át biztosítja. Segít stabilizálni a vércukorszintet, szabályozza a farkasétvágyat, megelőzi a túlevést. Egészséges, telítetlen zsírokban gazdag, így segíthet lefaragni a súlytöbbletet. Egy 2009-es ausztrál tanulmány szerint azoknál, akik a legtöbb telítetlen zsírt fogyasztották, kisebb volt a testtömegindex és kevesebb volt a hasra lerakódott zsír, mint azoknál, akik a legkevesebbet ették.

Köménymagos csicseriborsó: Főzzünk meg két bögre csicseriborsót enyhén sós vízben, majd szűrjük le, és gondosan csepegtessük le. Keverjünk össze 3 evőkanál őrölt köményt 2 evőkanál sóval. Forró, bő olajban süssük ki a csicseriborsót. Egyszerre mindig csak kis adagot tegyünk az olajba, addig süssük, amíg aranybarna és ropogós lesz. Papírtörlőn itassuk le az olajat a csicseriborsóról, majd szórjuk meg a sós-köményes fűszerkeverékkel. Melegen tálaljuk.

Pirított krumpli

Bár a krumpli nem arról híres, hogy derékbarát, de valójában tele van tápértékkel. A fehér élelmiszerek allicint tartalmaznak, ami erősen antibakteriális hatású vegyület, amely a fokhagymában is megtalálható, nagyon jó gyulladáscsökkentő, és csökkenti a deréktájra lerakódott zsírok mennyiségét is.

Fokhagymás pirított krumpli zöldfűszerekkel: Melegítsük elő a sütőt nagyon forróra. Közepes hőmérsékleten keverjünk össze 2 evőkanál felvagdosott fokhagymát 1 evőkanál olajjal. Gyakori kevergetéssel hagyjuk a tűzön, amíg aranybarnára pirul. Vegyük ki a fokhagymát az olajból, és tegyük félre. A visszamaradó olajat egyenletesen csepegtessük rá a fél kiló kockára vágott krumplira úgy, hogy mindenhova jusson. Terítsük szét a krumplit egy olajjal kikent tepsiben, egyenletes, vékony rétegben. Sózzuk, borsozzuk, süssük az előmelegített sütőben 30 percig, vagy addig, amíg aranybarna lesz. Keverjük össze a pirított fokhagymát egy negyed csésze vágott petrezselyemmel és egy fél kávéskanálnyi reszelt citromhéjjal. Szórjuk rá ezt a keveréket egyenletesen a megsült krumplira.

Édesburgonya püré

Az édesburgonya fogyasztása megakadályozhatja, hogy a cukor zsír formájában lerakódjon a derekunkra. Az édesburgonya ugyanis gazdag karotinoidokban, valamint klorogénsavban (CGA, ami a kávéban is megtalálható). A karotinoidok és a CGA lassítja a szervezet glükóz- és inzulinkibocsátását, ráadásul az édesburgonya tele van rostokkal, amelyek lassítják az emésztést, és megakadályozzák a vércukor lezuhanását – és az éhséget.

(Angolból fordította: H. Orsi)