A léböjtkúra étkezési zavarhoz vezethet

A méregtelenítést és fogyást ígérő italok, amelyeket a leírás szerint étkezés helyett kell meginni, étkezési zavarok kialakulásához vezetnek. Gátat kell tehát szabni a különböző turmixos, shake-es és dzsúszos diéták terjedésének – figyelmeztet Sara Shammas pszichoterapeuta, aki az anorexia kifejezés mintájára „dzsúszorexiának” nevezte el a jelenséget.

A szakértő egyre több olyan pácienssel találkozik, aki valamilyen léböjtkúra mellett döntve kerül hozzá. „A léböjtkúra mintegy felbujtja az embereket arra, hogy ne egyenek. Sokan hiszik, hogy helyes döntést hoznak, amikor evés helyett spenót- vagy céklalevet isznak, ám közben egész ételcsoportokat száműznek a szervezetükből. Ez rendkívül veszélyes. Olyan mértékben terjedő problémáról van szó, hogy külön csoportot kellett indítanom a klinikán” – magyarázta Shammas.Önmagában nem elég

A dzsúszorexia eltér a hagyományos étkezési zavaroktól, amelyek során a páciensek többnyire hazudnak a saját viselkedésükre vonatkozóan. Itt viszont az érintettek nem annyira titkolóznak, mivel úgy érzik, sikerül helyesen megítélni magukat. „Arról van szó, hogy magukat és másokat is az egészséges életmód látszatával áltatják. Tulajdonképpen az éhezés szinonimájáról beszélünk” – tette hozzá a pszichoterapeuta.

A Beat nevű, étkezési zavarokkal foglalkozó jótékonysági szervezet közleményben figyelmeztette a lakosságot, hogy a léböjtkúrák egyeseknél táplálkozási problémákat okozhatnak, illetve hátráltathatják az azokból való felépülést.

„Azok a reklámok, amelyek a léböjtkúrát az egészséges életmóddal teszik egyenlővé, vagy bikiniformát, valamelyik hírességéhez hasonló testet ígérve kínálják a termékeiket, támogatják az étkezési zavarokat” – nyilatkozta Shammas.