Tabletták, kapszulák és drazsék

A félreértés éppolyan régi, mint amilyen bizarr: egy beteg a gyógyszertárban azt szeretné megtudni, hogy mennyi vizet engedjen a fürdőkádba, ugyanis a tablettákat meleg vízben kell bevennie… A gyógyszerek bevételének módja gyakran valóban döntő, fontos a sikeres használatukhoz, hatásukhoz. Mindig olvassuk el a szedésre vonatkozó tájékoztatót!

Csak vízzel!

A lenyelt tabletták hatóanyaga a gyomorban vagy a bélben szívódik fel, és tartalmazhatnak segédanyagokat, például laktózt és úgynevezett dezintegránsokat – pl. keményítőt –, amelyek megkönnyítik a tabletta feloldódását. A teljes oldódás érdekében folyadékkal kell bevenni őket. Erre legjobb a szobahőmérsékletű vezetékes víz, vagy a szénsavmentes ásványvíz. A tej és gyümölcslevek nem alkalmasak a gyógyszerek bevételére, mert kölcsönhatásra léphetnek a tablettákkal.Csak vízzel vegyük be!

Az alkohollal bevett tabletták inkább májkárosodáshoz, mint sikeres gyógyuláshoz vezetnek. A tablettákat ülő/álló helyzetben kell bevenni, ez minden orálisan bevett gyógyszerre érvényes.

Olvassa el a betegtájékoztatót

Ha az orvos másként nem javasolja, a gyógyszerrel kapott betegtájékoztató szerint járjunk el, ez információkat tartalmaz a beszedés optimális időpontjáról és annak gyakoriságáról. Fontos azt is tudni, hogy evés előtt, vagy evés után történjék a gyógyszer bevétele.

A tablettát csak akkor darabolja fel, ha erre vonatkozóan információt talál a tájékoztatóban. Nem minden tablettát szabad ugyanis darabolni, a filmtabletták, drazsék és retard tabletták célzottan és csak hosszabb időn át fejtik ki hatásukat. Filmtablettáknál külső réteg védi a hatóanyagot a gyomorsavtól, és ez csak a vékonybélben oldódik. Ha tehát a filmtablettát széttörjük vagy szétrágjuk, a gyomorsav tönkreteszi a hatóanyagot.

Az elnyújtott hatású, ún. retard tablettákat sem szabad darabolni. Eltörés esetén a hatóanyag hirtelen szabadulna fel a szervezetben, és nem kívánt túladagolást okozna.

A drazsék egy belső magból és egy védőrétegből állnak. Ezeket is szétrágás nélkül, folyadékkal kell bevenni.

A kapszuláknak zselatinbevonatuk van. A kapszula belseje tartalmazza a szilárd, folyékony, vagy pasztaállagú hatóanyagot. A kapszulákat is sok folyadékkal kell bevenni.

Nagy tabletták könnyebb lenyelése

Néhány trükkel a nagy tabletták is könnyen lenyelhetők. Egy korty víz bevétel előtt benedvesíti a szájat. A tablettát aztán tegyük a nyelvünkre olyan mélyen, amennyire lehet, és sok vízzel nyeljük le. Különösen nagy tabletták esetén a fejet kissé hajtsuk meg hátra, hogy a víz ne folyjon ki a szánkból.

Nem lenyelni….

Bizonyos tabletták csak akkor fejtik ki hatásukat, ha a nyelv alatt oldódnak fel. Itt a nyálkahártya különösen vékony, és a gyógyszermolekulák gyorsan felszívódnak, így a gyógyszer hatóanyaga közvetlenül a vérbe jut és hatása gyors. Az ilyen tablettákat többnyire erős fájdalmak, akut angina pectoris, vagy magas vérnyomás esetén használják.

Nyugodtan hagyjuk pezsegni!

A pezsgőtablettákat vízben oldjuk, és utána isszuk meg. Ezek a gyorsabb oldódás érdekében nátrium-karbonátot és ízesítő anyagokat tartalmaznak. Az ilyen tablettákat sem szabad forrón inni, vagy tejben, gyümölcslében feloldani.

A nyálkaoldó pezsgőtabletták esetében a bevételek közti időben sokat és gyakran kell inni. Ha teljes feloldódás előtt isszuk meg, a kívánt hatás késik, vagy teljesen el is maradhat.

(Németből fordította: Koncz László)