A borostyán hatása az egészségre

Ez az örökzöld az élet szimbóluma, a művészetben a múzsák jelképe. 2010-ben a borostyán volt az év gyógynövénye. Bizonyára mindenki ismeri a vaskos indákat, amelyek felkúsznak a falakra és fákra, de a szürke beton sem ijeszti el. A sötét téli hónapokban sötétzöld lombja mindenütt színt visz a szürkeségbe. Gyógyító hatása ezzel szemben kevésbé ismert.

Az ókorban a borostyán leveleit, gyümölcsét és gyökerét alkalmazták belsőleg és külsőleg fül-, fej- és fogfájás, köszvény, lép- és menstruációs panaszok, tüdőbetegségek, láz és az égési sérülések esetén. Ma leveleinek gyógyító kivonatát használják, melynek hatékonyságát kutatások is bizonyítják. Gyógyító erejét az úgynevezett szaponinoknak köszönheti, amelyek nevüket abból kapták, hogy szappanszerű habot képeznek (lat. Sapo = szappan). Ezek cseppfolyóssá teszik és lazítják a nyálkát, de görcsoldóként és csírapusztítóként is hatnak. Borostyánkivonatot használnak ezért a légutak akut és krónikus gyulladásai és légúti betegségek, valamint szamárköhögés esetén. Homeopátiában is alkalmazzák a borostyánt. (Szaponinok találhatók az édesgyökérben és a kankalinban is, emiatt adják ezeket a megfázás elleni teákhoz.)Mindenütt megél

A borostyán kockázatai

A borostyánnak nemcsak gyógyító hatása van, megvan a maga árnyékos oldala is: friss levelei, s az abból préselt lé allergiás reakciókat válthat ki a bőrön. Ezen kívül a bogyós gyümölcse – különösen gyerekekre – mérgező. Fogyasztása hányingert, hasmenést és hányást okozhat, ezért borostyánt csak kész formában, gyógyszertárból szabad használni.

A borostyán, mint kultúrnövény

Európában különösen nagy tradíciója van a borostyánnak – kevésbé gyógynövényként, inkább kultúrnövényként. Örökzöldként az örök élet és a halhatatlanság, a lélek, a szeretet és a hűség jelképe volt; a jegyespárok borostyánágat kaptak az örök hűség jelképeként. Egyiptomban és Görögországban bizonyos istenségek örök jelenléteként tisztelték (Osiris, ill. Dionüszosz). A kereszténységben a sírokat és templomokat díszítették fából vagy kőből faragott borostyánnal.

Az év gyógynövénye

1999 óta az év gyógynövényének választanak egy növényt. Az alábbiak kapták meg eddig e kitüntetést:

1999: hajdina
2001: árnika
2002: szúrós csodabogyó
2003: articsóka
2004: borsmenta
2005: sütőtök
2006: kakukkfű
2007: komló
2008: közönséges vadgesztenye
2009: édeskömény
2010: borostyán
2011: golgotavirág
2012: édesgyökér
2013: böjtfű
2014: lándzsás útifű

(Németből fordította: Koncz László)