Szúnyogok elleni védekezés

Az Icaridin és a DEET rovarriasztók hatóanyaga. Megbízhatóan védenek szúnyogok és kullancsok ellen. A DEET-ről több a tapasztalat, és jó tudni, hogy e hatóanyagnak több a mellékhatása, mint az Icaridinnek, sőt egyes esetekben akár egészségkárosító is lehet. Lássuk, hogy mire kell ügyelni e hatóanyagok alkalmazásánál, mikor melyiket kerüljük.

Az Icaridin vagy DEET (dietil-metil-toluamid) tartalmú termékek biztos védelmet nyújtanak szúnyogok ellen. Szaguk taszítja a rovarokat, különösen a szúnyogokat. E szerek védenek a légy, az Aedes, Culex és Simulium, valamint az Anopheles szúnyog ellen. A hatás mintegy 8 óráig tart, kullancsok ellen 4 óráig. Szerepet játszik a levegő páratartalma, hőmérséklete, a szél és az izzadtság is.Óvatosan használjuk

Az Icaridin mellékhatása

Ne használja, ha túlérzékenységben szenved. Ez abban nyilvánul meg, hogy felvitelnél viszketés, bőrpirosodás lép fel. Általában nagyon ritkán jelentkezik ilyen hatás. Ügyeljen azonban arra, hogy nyílt sebet és nyálkahártyát ne érjen hatóanyag. Kerülni kell azt is, hogy a szer a szembe kerüljön, és nem szabad belélegezni.

A DEET mellékhatásai

A DEET alkalmazása egyedi esetekben bőrirritációt okozhat, ez azonban csak gyakori használat esetén jelentkezik. A hatóanyag szembe ne kerüljön. A szer használata érzékelési zavarokhoz, például bizsergéshez vagy zsibbadáshoz vezethet. Ez azért van, mert a DEET behatol a bőrön keresztül a véráramba, és nem kívánt mellékhatásokat fejt ki az idegrendszerre. Súlyos esetekben a szer rohamokat és agykárosodást is okozhat. Használata előtt feltétlenül beszéljen orvosával, ha egyidejűleg olyan termékeket is használ, mely megkönnyíti hatóanyagok bejutását a bőrön át.

Különösen nagy koncentráció (több mint 30%) esetén következményként súlyos bőrirritáció jelentkezhet. Mivel a DEET megtámadja a műanyagokat és a bőrkészítményeket, kerülni kell, hogy a szer napszemüvegre, műanyag palackra, bőrcipőre kerüljön.

Terhesség alatt

Terhesség alatt Icaridin tartalmú termékeket csak orvosi ellenőrzés mellett használjon. Bár feltehetően nem várható kockázat, de nincs elegendő tapasztalat sem. Szoptatás alatt semmiképpen ne használja közvetlenül az Icaridint.

A DEET esetében sincsenek elegendő ismeretek, ezért terhesség és szoptatás alatt inkább ne használjuk. Gyerekeknél se rendszeresen, se nagy felületre fújva ne használjuk.

A riasztószerek helyes használata

Mindegy, melyik szúnyogriasztó mellett dönt, a védelemhez fontos a szer helyes használata:

  • Használja a szert idejekorán és minden védendő bőrfelületen. Nagyon vékony ruházat esetén fújja be magát a ruha alatt is.
  • A védő hatás kisebb nagy páratartalomnál és izzadás esetén, ismételje meg ezért a kezelést rendszeres időközönként.
  • Ha a szúnyogriasztóval együtt napvédő szert is használ, a riasztót csak a végén használja. A napfényvédő a szúnyogriasztó hatását csökkentheti.
  • Ne permetezzen szúnyogriasztót nyílt sebre, irritált, vagy beteg bőrfelületre.
  • 2 éven aluli gyermekeknél ne használjon szúnyogriasztót.

Gondoljon mindig arra, hogy egyetlen szúnyogriasztó sem kínál 100%-os védelmet. Maláriaszúnyogok ellen csak megfelelő ruházattal és moszkitóhálóval védheti magát.

(Németből fordította: Koncz László)