Kutyák, macskák allergiásoknak

Aki allergiás az állati szőrre, legjobb, ha távol tartja magát a négylábúaktól. Tüsszentési rohamok, könnyező és viszkető szem, légzési nehézségek lehetnek az allergia tünetei. Az állatallergia kifejezés első látásra azt sugallja, hogy a gond az állatok szőre miatt van. Vajon a szőrtelen, vagy azt elvesztő állatok alkalmasak lennének az allergiások számára?

Az allergének nem csak az állatok szőrében vannak jelen

Aki allergiás a kutyákra és macskákra, annak nem csak az állatok szőrétől kell védenie magát. Macskáknál az allergiát egy bizonyos fehérje, az ún. Fel d1 okozza, ami az állatok nyálában található. Mivel a macska nagyon tiszta állat, naponta többször végignyalogatja magát, így az allergiát kiváltó fehérje mindenhol megtalálható a bundáján. A macskaszőrön megtapadó fehérje aztán az egész lakásban ott van…Ő hipoallergén

Nem minden macskában ugyanolyan arányú az allergiáért felelős fehérjék mennyisége. Fajtától, de az állat nemétől is függ a nyál összetétele – és a hormonoktól. Az ivarérett kandúrok termelik legerősebben az allergén fehérjét. Ez azt jelenti, hogy egy személy egy fajtával szemben allergiás lehet, a másikkal szemben nem.

A kutyaszőr-allergia esetében is az ürülékben, vizeletben és nyálban lévő bizonyos anyagok okolhatók az allergiáért. Ezek megtapadnak a kutyák szőrén, és a vedlés vagy szőrhullás révén a kutya egész környezetében megtalálhatók. Aki allergiás az állati szőrre, feltétlenül végeztessen allergiatesztet.

Különleges kutya- és macskatenyészetek

Vannak olyan fajták, amelyek bizonyítottan alkalmasak allergiásoknak. Garancia arra, hogy semmiféle allergiát nem váltanak ki, természetesen nincs! A kutyáknál a labrador ilyen különleges fajta, illetve a labrador és uszkár kereszteződéséből származó fajtáról van szó. Ez egyáltalán nem hullatja a szőrét, aminek természetesen nemcsak az allergiások örülnek.

A labradort vakvezető kutyaként is használják. A goldendoodle egy hibrid fajta az Egyesült Államokból, ami a golden retriever és az uszkár keresztezéséből származik. A portugál vízi spániel is olyan kutyafajta, amely nem hullatja szőrét, és ezért az allergiások szívesen választják.

Az allergiás macskakedvelőknek ajánlható a german rex fajta, amely csak kevés Fel d1 fehérjét termel. Néhány évvel ezelőtt egy speciálisan kialakított macskafajta került címoldalra Amerikában, amely nem termel Fel d1 fehérjét és így hipoallergén. Mindegy, hogy kutyáról vagy macskáról van szó, aki allergiás létére különlegesen tenyésztett fajta mellett dönt, lehetőleg végeztessen tesztet, mielőtt az állat megvétele mellett dönt.

(Németből fordította: Koncz László)