Ne szégyelljen leülni a WC-re!

A legtöbb férfi prosztatája a kor előre haladtával megnő, aminek következtében a vizelet kisebb sugárban tud csak távozni, és vizelés után gyakran nem teljesen ürül ki a hólyag. Nekik tanácsosabb ülve üríteni a vizeletet, mint állva. A megnagyobbodott prosztata miatt sok férfinek vannak panaszai, előfordulhat például hólyaggyulladás vagy hólyagkő.

Ne szégyelljen leülni a WC-re!Amint arról Ype de Jong, a LUMC ötödéves hallgatója, a tanulmány egyik szerzője beszámolt, egyes orvosok már eddig is azt javasolták ilyen esetben, hogy a páciens próbáljon meg inkább ülő pozícióban vizelni, ám ennek eddig semmilyen tudományos indoka nem volt. Most azonban Ype de Jong, illetve két évfolyamtársa, Hans Pinckaers és Robin ten Brinck számos a témával foglalkozó cikket néztek át.

Ezek közül dr. Lycklama a Nijeholt urológus professzor, illetve dr. Dekkers epidemiológus szakértő vezetésével végül tizenegyet választottak ki, melyek elegendő adatot tartalmaztak a statisztikai elemzésekhez. Az eredmények meglepőek voltak, ugyanis egyértelműen azt támasztották alá, hogy a megnagyobbodott prosztatához kapcsolódó különféle urológiai gondokkal küzdő férfiak számára sokkal könnyen volt ülve vizelni, esetükben a hólyagban maradt vizelet mennyisége is csökkent, a vizelet sugara viszont megnőtt, és így rövidebb idő alatt tudtak végezni.

De Jong szerint a magyarázat egyszerű, hiszen ülve a medencefenék és a lábak izmai sokkal ellazultabbak, ezáltal kevésbé ütközik akadályba a vizeletürítés. A megnagyobbodott prosztatával járó gondok általában a középkorú férfiakat érintik, bár a legtöbb nehézség a 80 év felettieknél jelentkezik. Ezek az idős emberek már gyakran az eleséstől is félnek, ezért ha állva próbálnak vizelni, a szorongás miatt még inkább feszültek a medenceizmaik, és így még nehezebb a hólyag kiürítése. A tünetek enyhítésére izomlazító gyógyszereket szoktak felírni, ám a szakemberek szerint az ülve vizelés ennél jóval hatékonyabb segítség tud lenni.