A férfiak többet dicsekszenek, mint a nők

A kutatás szerint tízből hét férfi szívesen és gyakran beszél arról, amiben igazán jó, és a megkérdezettek fele bevallotta: hazudta már azt, hogy szuper valamiben, amihez igazából alig értett. A dicsekvés nagymértékben hozzájárul a férfi önbecsüléséhez és pozitív énképéhez, ráadásul a férfiak hajlamosabbak versenyként tekinteni az életre, mint a nők.

A férfiak többet dicsekszenek, mint a nők„A jelenség gyökere valószínűleg a hagyományos férfi és női szerepekre vezethető vissza. Régen a férfiak voltak a családfenntartók, ezért szó szerint a férfiakkal kellett megküzdeniük a sikerért. A magánéletben aztán a dicsekvés lényege, hogy felkeltse a nők figyelmét, és biztosítsa őket, hogy megfelelő társat találtak, akire bátran számíthatnak” – fejtette ki a kutatást irányító Cary Cooper professzor.

A thetrainline.com oldalon közzétett kérdőívet kitöltő férfiak bevallották, hogy gyakran vágnak fel eredményeikkel, hogy magabiztosabbnak érezzék magukat, míg 42 százalékuk azt sem rejtette véka alá, hogy nem ritkán a hazugságtól sem riadnak meg, hogy jobb színben tűnjenek fel.

Ezzel szemben a nők sokkal visszafogottabbak: 54 százalékuk dicséri csak nyíltan saját magát, és csupán 37 százalékuk állított már magáról olyan pozitív tulajdonságot, amelynek valójában nem volt a birtokában.

A férfiakban és a nőkben ugyanakkor közös vonás, hogy mindkét nem főként fiatal korában vág fel, és az idő előrehaladtával egyre szerényebb lesz…